Pages

PTPTN : Suatu Cabaran ke Arah Pelepasan Pembayaran


Aku nak berkongsi kisah aku sepanjang membuat permohonan pelepasan bayaran balik pinjaman dari PTPTN, lebih detail dari entri aku yang terdahulu, boleh baca di SINI.

Al-kisahnya kepada yang tidak tahu, takdir aku ke menara gading ialah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, program ijazah berkembar LLB dan LLB_S (iaitu LLB Shariah - jadi aku ni pelajar undang-undang sivil dan juga pelajar undang-undang Shari'ah sepanjang tempoh pengajian), ambil masa 6 tahun (1 tahun matrik PJ dan 5 tahun kampus utama  Gombak). Aku memang peminjam PTPTN, sebab itu je yang termampu, sebab bila pohon biasiswa Telekom dan JPA, tak dapat, memang bukan rezeki, dan aku tak memilih untuk ke sesi temuduga pinjaman Yayasan Perak. Jadi lepas 6 tahun tu, aku pun grad la, 2nd class LLB, 1st class LLB_S.

Lepas tamat tempoh pengajian April 2009, aku terus kerja dan sibuk hinggalah masuk tahun 2010 aku tergerak nak pohon pelepasan pembayaran balik. Jadi bermulalah perjalanan aku minta pelepasan pembayaran balik pinjaman atau dalam bahasa lainnya, proses untuk aku tak nak bayar hutang. Aku buat permohonan berdasarkan premis berikut: -
 1. Tarikh surat tawaran pinjaman aku ialah 25 Jun 2004 (sebab polisi PTPTN tak benarkan pelepasan bayaran balik selepas 1 Julai 2005, hinggalah dalam budjet 2010 kerajaan benarkan semula hanya untuk mereka yang grad selepas 1 Januari 2010;
 2. Surat tawaran tersebut adalah untuk program LLB_S; dan
 3. Aku grad LLB_S dengan 1st class.
Bagi aku ini permohonan yang simple tapi terdetik mungkin timbul sedikit masalah memandangkan melibatkan double degree dan keputusan yang berbeza (2nd class & 1st class). Tapi, dengan suci hati aku pun buat surat dan hantar permohonan ke PTPTN.

Seperti yang aku duga, memang tak semudah dan tak selancar yang aku sangka. Sebabnya begini, surat tawaran aku ke UIA memang untuk program LLB_S. Yang aku faham ketika itu, 4 tahun pertama aku akan habiskan LLB dahulu dan pada masa yang sama aku akan ambil subjek LLB_S. Status aku sepanjang 4 tahun tersebut mmg LLB_S. Kemudian lepas tamat LLB, tahun ke-5 barulah semua subjek yang aku ambil 100% subjek LLB_S. Tapi masalahnya, dalam akademik transkrip LLB_S, hanya subjek-subjek tahun ke-5 ditunjukkan, langsung tak dicampur dengan subjek-subjek LLB_S yang aku ambil dari tahun pertama ke tahun ke-4. Tapi itu bukan masalah aku, di luar bidangkuasa aku, sebab selama ini aku beranggapan bahawa semua keputusan subjek-subjek LLB_S dari tahun pertama hingga tahun ke-5 akan dinilai puratakan untuk menentukan keputusan keseluruhan bagi ijazah LLB_S. Tapi bukan itu yang berlaku.

Sebagai pemudah cara, aku buat kronologi berikut: -

April 2009: Aku tamat pengajian, habis final exam.

20 November 2009: Surat peringatan dari PTPTN suruh buat bayaran. Memang tepat la timeline PTPTN hantar surat suruh bayar, lepas 6 bulan aku grad.

15 Januari 2010: Surat peringatan kedua dari PTPTN.

2 Februari 2010: Surat permohonan pelepasan bayaran balik pertama dihantar ke PTPTN.

26 April 2010: Aku buat surat susulan, bertanya status surat permohonan.

15 Oktober 2010: Surat dari PTPTN menyatakan permohonan aku tak lengkap. Amboi, hampir 8 bulan baru nak balas kat aku beritahu permohonan tak lengkap. Musykil, sebab PTPTN cakap proses permohonan hanya mengambil masa dalam 3 bulan je.

8 November 2010: Surat permohanan kedua aku hantar, yang lengkap dan semua dokumen yang PTPTN senaraikan teratur.

28 Februari 2011: Surat tawaran Ujrah bertarikh 20 Februari 2011 diterima. Antara syarat surat tawaran ialah penerimaan tawaran Ujrah hendaklah dibuat dalam tempoh 90 hari dari tarikh surat tawaran.

4 Mac 2011: Hantar e-mel ke Unit Penguatkuasaan Dan Kutipan Balik PTPTN (upkb@ptptn.gov.my), pohon penjelasan status permohonan pelepasan bayaran balik. Juga bertanya adakah perlu untuk sempurnakan tawaran Ujrah dan samada melengkapkan tawaran Ujrah akan memberi apa-apa kesan atau prejudis terhadap permohonan pelepasan bayaran balik.

7 Mac 2011: Terima jawapan dari seorang pegawai (Pegawai A), jawapan cukup ringkas dan padat tapi kurang bermanfaat pada aku:
Tuan, Berdasarkan Pekeliling PTPTN Bil. 1/2010 telah memaklumkan selagi kelulusan belum diperolehi tuan masih tertakluk untuk membuat bayaran balik pinjaman seperti yang telah ditetapkan. Permohonan tuan untuk pengecualian bayaran balik pinjaman masih dalam semakan PTPTN. Sekian, terima kasih.
Masih dalam semakan selepas hampir 4 bulan dari tarikh terima permohonan lengkap? Surat permohonan lengkap aku hanya ada 2 helai dan ada 9 dokumen/lampiran sokongan. Dalam surat tu aku dah nyatakan dengan jelas aku grad ijazah berkembar dan kenapa aku fikir aku layak dapat pelepasan. 4 bulan (dan akan berterusan) untuk teliti semua ini??

7 Mac 2011: Dengan segera aku balas supaya Pegawai A: -
(i) memberikan 'estimated timeline' dan proses semakan permohonan yang terlibat dipihak PTPTN, memandangkan beberapa bulan sudah berlalu dari tarikh permohonan lengkap;


(ii) berkaitan dengan  item (i), memberi panduan samada saya perlu menyempurnakan surat tawaran Ujrah dalam tempoh masa yang ditetapkan (90 hari dari 20 Februari 2011) walaupun status permohonan pelepasan bayaran balik masih belum diketahui.

Saya berharap agar pihak PTPTN mengambil perhatian dengan kadar segera permohonan saya untuk mengelakkan kekeliruan dan pada masa yang sama, memberi manfaat kepada kedua-dua pihak.
Mula-mula aku memang nekad nak buat bayaran bulanan, tapi bila tiada respon langsung dari PTPTN, memang sampai sekarang 1 sen pun aku tak bayar apa-apa lagi. Kalau permohonan berjaya OK, kalau tak berjaya mungkin aku akan buat rayuan. Sebab, memang terbukti, aku tengok dalam forum ada pelajar yang dah bayar bulanan dan pada masa yang sama buat permohonan pelepasan bayaran balik, bila berjaya dia pun tanya la, bila PTPTN nak pulangkan duit yang selama ni dia dah bayar. Jawapan yang diterima mengejutkan - dia kena buat satu lagi surat pohon PTPTN menuntut PTPTN pulangkan bayaran yang telah dibuat. Dan aku pasti, ini juga akan memakan masa yang luarbiasa dari kebiasaan (ini dibuktikan dengan pengesahan seorang pegawai PTPTN yang aku jumpa).

6 Mei 2011: E-mel aku di atas tidak berbalas, dan pada 6 Mei 2011 aku e-mel sekali lagi mohon penjelasan dan balasan. Juga tiada respon.

26 Mei 2011: Buat aduan mengenai status permohonan di http://icare.ptptn.gov.my/. Ringkasnya aku buat aduan kenapa lama sangat permohonan aku ni tapi masih tak ada maklumbalas dari PTPTN dan perkara sama yang aku tanya dalam e-mel di atas. Dan aku juga tulis perkara berikut dalam ruang "Hasil yang dikehendaki" yang disediakan:-

1. Proses permohonan pelepasan bayaran balik disegerakan supaya individu dapat membuat perancangan masa hadapan.
2. Pohon status Surat Tawaran Ujrah, adakah masih sah jika tidak disempurnakan selepas tempoh 90 hari? Kelewatan bukan disengajakan.
3. Pohon disambungkan terus kepada pegawai yang terbabit, talian hotline PTPTN adalah tidak membantu dan sukar dihubungi.
4. Pohon jasa baik pihak berkaitan untuk mengambil tindakan dan perhatian segera akan perkara ini.
4 Jun 2011: Balasan dari aduan yang aku kemukakan diterima:-
Nota Terima: 
Terima kasih. Aduan daripada pihak tuan telah diterima dan perkara akan dipanjangkan kepada Jabatan/Bahagian berkaitan untuk tindakan selanjutnya. Sebarang maklumbalas berkaitan akan dimaklumkan kepada pihak tuan. Pihak Kementerian menerima baik cadangan daripada pihak tuan, perkara akan dipanjangkan kepada Jabatan/Bahagian untuk tindakan sewajarnya. Sekian. Harap maklum. 

Nota Selesai: 
permohonan pelajar mempunyai 2 kelulusan iaitu kelas pertama dan kelas kedua. pengeshan dari ipt masih mengelirukan pengkelasan secara keseluruhan pengejian untuk 4 tahun samada kelas pertama atau kelas kedua
Selesai? Berdasarkan "Nota Selesai" tu aku dah agak, memang akan ada masalah bila melibatkan ijazah berkembar. Tapi yang aku peliknya, takkan la para pegawai PTPTN yang terlibat ni tak faham konsep ijazah berkembar?? 2 program ijazah berbeza, 2 keping ijazah berbeza dan 2 kali juga aku naik pentas konvo.

18 Ogos 2011: Surat tawaran Ujrah yang kedua aku terima, bertarikh 18 Ogos 2011. Aku biarkan je, tak sentuh pun surat tawaran tu.

25 Ogos 2011: Aku dengan suci hati sekali lagi e-mel kepada Pegawai A pohon penjelasan, namun tiada balasan.

12 Oktober 2011: Pertama kali aku join forum http://app.mohe.gov.my. Aku ceritakan secara ringkas apa yang telah berlaku dan sekali lagi aku bertanya:-
1. apakah status permohonan saya - sudah hampir setahun dari tarikh permohonan lengkap sudah berlalu;2. perlukahah menyempurnakan surat tawaran Ujrah dalam tempoh masa yang ditetapkan (90 hari dari tarikh surat tawaran) walaupun status permohonan pelepasan bayaran balik masih belum *;3. perlukah membuat surat susulan secara rasmi.
Harap pihak Tuan dapat memberi penjelasan. 
13 Oktober 2011: Balasan dari admin forum:-
1. Maaf diatas segala kesulitan, untuk makluman permohonan pengecualian bayaran balik masih dalam proses dan KIV kerana semakan menunjukkan PTPTN dalam proses pengesahan dengan IPT untuk kelulusan kelas pertama oleh senat.2.Mohon untuk meneruskan permohonan pembiayaan UJRAH dengan segera kerana apabila permohonan pengecualian bayaran balik diluluskan maka UJRAH juga akan * untuk permohonan tersebut.
Kalau diperhatikan, memang masalah pasal ijazah berkembar, tunggu penjelasan  dan semakan dengan IPT (iaitu UIA). Yang aku tak faham, semua dokumen dan lampiran yang aku kemukan dalam permohonan lengkap aku terutamanya yang mengatakan ijazah LLB ialah 2nd class dan ijazah LLB (Shari'ah) ialah 1st class, merupakan dokumen asal dan asli yang dikeluarkan oleh bahagian Admission & Records UIA. Apa lagi penjelasan yang PTPTN mahukan??

25 Oktober 2011: Aku buat post dibawah pada forum:- 
Terima kasih di atas penjelasan. Untuk mengelakkan kekeliruan, pohon penjelasan adakah penukaran kepada pembiayaan UJRAH akan menjejaskan status permohonan pengecualian bayaran balik? (Dari segi polisi, saya layak memohon pelepasan kerana surat pinjaman di tandatangani sebelum 2005 bukannya atas perjanjian UJRAH yang baru.)
Jika jawapan di atas adalah tidak, saya akan melengkapkan permohonan UJRAH dengan kadar segera. 
Pohon agar PTPTN mengambil tindakan segera untuk permohonan pengecualian bayaran balik. Saya bersedia untuk berhubung dengan pihak IPT (UIA) jika diperlukan.
Dan pada 27 Oktober aku terima jawapan (atau mungkin bukan jawapan) ini: -
Salam Sejahtera,
Untuk makluman, mohon merujuk dengan UIA kerana berdasarkan rekod PTPTN menunjukkan maklumbalas seperti berikut:
permohonan pelajar mempunyai 2 kelulusan iaitu kelas pertama dan kelas kedua. pengeshan dari ipt masih mengelirukan pengkelasan secara keseluruhan pengejian untuk 4 tahun samada kelas pertama atau kelas kedua 
Tidak menjawab soalan, tetapi menyerahkan baton kepada aku suruh buat semakan dengan UIA. Sekali lagi aku tertanya-tanya, apa yang susah sangat nak bezakan dua ijazah ni?? Adakah sebab mereka keliru dengan akademik transkrip LLB_S yang hanya menunjukkan 1 tahun pengajian???

31 Oktober 2011: Tak puas hati dengan jawapan di atas, aku post ini di forum: -
Untuk mengelakkan sebarang kelewatan dan kekeliruan, pohon kerjasama pihak forum menghubungkan saya dengan pegawai PTPTN yang menyemak/menguruskan permohonan saya. Komunikasi terus dengan pihak PTPTN adalah lebih efektif, untuk mengetahui status permohonan dan seterusnya untuk saya terus berhubung dengan pihak pengurusan UIA. Tidak wajar untuk saya terus berhubung dengan UIA untuk mengelakkan miscommunicationE-mail saya <**.****@gmail.com>
Alasan aku mudah, kalau aku tak bercakap terus dengan pegawai yang uruskan permohonan aku, dan aku main semberono je sondol UIA, nanti timbul kekeliruan, sebab aku tak tahu apa perhubunagn dan komunikasi yang berlaku antara PTPTN dan UIA. Kemudian aku terima jawapan ini pada 1 November 2011.
Aduan/pertanyaan telah di kemukakan kepada pegawai berkaitan untuk semakan lanjut.maklumbalas akan di berikan melalui alamat email yang di berikan.
sekian
Aku menanti-nanti e-mel seperti yang dijanjikan, tapi tak kunjung tiba. Aku pun saje gatal tangan post kepada forum lagi pada 11 November 2011: -
Salam Sejahtera,

Saya masih menanti respon dari pegawai yang berkenaan. Pohon kerjasama, tempoh 1 tahun untuk suatu permohonan adalah tempoh yang terlalu lama tanpa apa-apa perkembangan dari PTPTN.
14 November 2011, aku terima balasan ini:-
Aduan/pertanyaan telah di kemukakan kepada pegawai berkaitan untuk tindakan lanjut.Aduan boleh di semakan di ruangan aduan online di website PTPTN dengan menggunakan ID. TICKET maklumbalas anda adalah *****.******
sekian
21 November 2011, ini jawapan yang aku terima dari aduan online: -
Nota Terima: 
Terima kasih. Aduan daripada pihak tuan telah diterima dan perkara akan dipanjangkan kepada Jabatan/Bahagian berkaitan untuk tindakan selanjutnya. Sebarang maklumbalas berkaitan akan dimaklumkan kepada pihak tuan. Pihak Kementerian menerima baik cadangan daripada pihak tuan, perkara akan dipanjangkan kepada Jabatan/Bahagian untuk tindakan sewajarnya. Sekian. Harap maklum. 

Nota Selesai: 
pelajar mempunyai kelulusan iaitu 2ndc dan 1stc -  pengesahan lanjutan masih diperlukan  
Masih lagi tersekat pada isu ijazah berkembar, padahal aku dah gariskan sebab-sebab kenapa aku fikir aku layak dapat pelepasan. Dan yang aku lagi marah tu, apa langkah-langkah PTPTN untuk mendapat "pengesahan lanjut" dan dari siapa?? Jadinya, pada hari yang sama juga aku post lagi pada forum:-
Persoalan saya di sini: Apakah status pengesahan yang diperlukan, dan dari siapa pengesahan diperlukan? Berapakah tempoh masa diperlukan untuk pengesahan?Secara jujurnya, saya kecewa dengan kurangnya komunikasi berkesan antara saya dan PTPTN setakat ini. 
Esoknya bila aku periksa forum, admin balas ini:-
Salam Sejahtera,
Maaf diatas segla kesulitan, status terkini dan maklumbalas yang diterima pada 22/11/2011 pada 11.14 am daripada pegawai penyelaras seperti berikut:
Salam,
Puan,
Permohonan pelajar akan dibawa dan dibentangkan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Kutipan Balik Pembiayaan Pendidikan (MJKBPP) – tarikh belum dipastikan lagi.
Sekian, terima kasih. 
Jujurnya, aku agak lega bila lihat jawapan bahawa permohonan aku akan dibentangkan pada mesyuarat jawatankuasa apa sahaja, walaupun tarikh belum dapat dipastikan lagi. Jadinya, sebagai tanda penghargaan aku pun post lagi dan menerima jawapan berikut: -
Salam Sejahtera,
Terima Kasih atas perhatian ini. Diharapkan mesyuarat diadakan secepat yang mungkin. Saya tidak tahu akan proses/prosedur/polisi PTPTN dalam kes saya ini, namun saya perlu memberi sedikit tekanan kepada PTPTN untuk menyelesaikan permohonan saya kerana saya sendiri sudah amat tertekan dengan perkara ini. 
Majulah Malaysia untuk rakyat.
Salam Sejahtera,
Terima kasih diatas pandangan anda. PTPTN dalm usaha untuk menyelesaikan masalah tersebut. Sebarang maklumbalas akan dimaklumkan melalui surat.
18 Disember 2011: Hampir sebulan aku tunggu, namun masih tiada apa-apa respon. Jadi aku tergerak untuk sekali lagi bertanya di forum: -
Salam sejahtera,
Boleh tahu status terkini? Adakah mesyuarat sudah dijalankan?
Terima kasih
Esoknya, ini jawapan yang aku terima: -
Maaf diatas segala kesulitan, aduan jawapan sudah dihantar ke pegawai penyelaras. Semakan sedang dilakukan. 
OK, another round of aduan!!!

5 Januari 2012: Masih menunggu respon positif. Jadi aku sekali lagi post: -
Salam Sejahtera,
Pohon status permohonan. 
Terima Kasih.
Dari bulan November 2011 beritahu permohonan aku akan dipanjangkan ke mesyuarat. Apa hasilnya?? Dan aku terima jawapan bernilai seposen ini:-
untuk makluman tuan/puan, berdasarkan semakan permohonan pengecualian bayaran balik masih lagi dalam semakan dan tindakan. sehubungan itu, tuan/puan di harap dapat menyemak dari semasa ke semasa. Maaf diatas segala kesulitan.
sekian,
Apa yang PTPTN semak apa yang PTPTN bertindak, aku pun tak tahu.

9 Januari 2012: Sebab nak tahu, aku post ini:-
Terima Kasih untuk makluman. Cuma saya ingin tahu apakah proses seterusnya dari PTPTN dan tempoh masa yang diperlukan, dan ada apa-apakah dari pihak saya untuk membantu mempercepatkan proses? Saya faham memang ada beribu-ribu permohonan dibuat dan PTPTN memerlukan masa untuk menilai semua permohonan, tetapi bagi kes permohonan saya ini, sudah mengambil masa lebih dari setahun. Saya pohon untuk berkomunikasi terus dengan pegawai yang terbabit untuk menjelaskan apa status permohonan saya (sebelum ini saya dijanjikan akan ada pegawai yang akan menghubungi saya, namun hingga kini tiada satu pun emel dari sesiapa pun). Emel saya **.****@gmail.com.
Permintaan aku mudah: biar aku bercakap terus dengan pegawai yang berkenaan. Sekali lagi aku terima jawapan seposen: -
untuk makluman tuan/puan, pihak PTPTn akan membuat semakan semula dengan pegawai yang berkenaan. mohon semakan dari semasa ke semasa.
sekian,
20 Januari 2012: Aku geram dan buat post ini:-
Masih lagi menanti "pegawai yang berkenaan". Saya cuma mahu tahu status permohonan, dan penerangan sebab musabab permohonan saya hampir mencecah 2 tahun tidak ada jawapan konklusif. Pohon kerjasama pihak PTPTN. Ini melibatkan soal kewangan dan perancangan masa depan.
Terima kasih.
25 Januari 2010: - Ini jawapan dari forum PTPTN: -
Pihak PTPTN memohon maaf atas segala kesulitan dan kelewatan kelulusan permohonan tuan/puan.
Aduan telah di lakukan sekali lagi kepada pegawai penyelaras. Tuan/puan boleh menyemak aduanyang baru dengan menggunakan ID tiket *****.******.
Sekian.
Banyakkan aduan dalam kes aku ni? Apa hasilnya??

30 Januari 2012: Akhirnya aku terima panggilan dari seorang pegawai PTPTN (Pegawai B). Lega rasanya dapat bercakap dengan orang dari PTPTN. Pegawai B sekadar beritahu dia baru ditugaskan untuk menilai permohonan aku. Bila ditanya dia tahu tak kes aku ni macam mana, memang dia tak maklum sepenuhnya. jadi aku dengan panjang lebar dan benada sedikti emosi aku cerita segala effort aku dan kekecewaan aku. Tak pasal-pasal Pegawai B ni kena leteran dan bebelan aku.

Hasil perbualan tersebut, aku terima balasan dari aduan online melalui e-mel: -
Rayuan tuan untuk pengecualian bayaran balik pinjaman telah diterima dan akan dikemukakan ke Mesyuarat Jawatankuasa Kutipan Balik Pembiayaan Pendidikan (MJKBPP) untuk dipertimbangkan.
Walaubagaimanapun, tarikh mesyuarat belum dapat ditentukan lagi. Sebarang keputusan mengenai rayuan ini akan dimaklumkan dengan segera setelah keputusan diperolehi.
Rupa-rupanya PTPTN ada hantar satu surat pertengahan November 2011, sekadar menyatakan bahawa permohonan aku telah diterima dan dalam semakan (aku tak maklum sebab surat dihantar ke alamat rumah aku di kampung). Tapi tak bagi kesan pun, semata-mata bagi surat nak nyatakan permohonan diterima, baik PTPTN hantar setahun yang lepas. Dan tak lojik permohonan aku baru diterima sebab masa aku hantar permohonan lengkap tu melalui serahan tangan, siap dapat acknowledgment receipt dari PTPTN pada 9 November 2010. Jadi aku buat kesimpulan, dengan menghantar surat pada tersebut pada November 2011, PTPTN sekadar melepas batok di tangga. Tak ada kesan pun pada permohonan aku.

2 Februari 2012: Selang beberapa hari, aku buat post baru kat forum, sekadar nak maklumkan yang lepas ini aku akan berhubung terus dengan Pegawai B: -
Baru menerima panggilan dari pegawai PTPTN. Satu surat dari PTPTN telah di terima pada November 2011, hanya menyatakan permohonan saya (yang saya pos pada November 2010) telah diterima dan akan dipanjangkan ke mesyuarat jawatankuasa, namun hingga kini (Februari 2012) tiada tarikh berkaitan mesyuarat tersebut. Harap PTPTN lebih cekap dan amanah di masa-masa akan datang. Sila terima kritikan ini dengan hati terbuka. Saya akan berhubung terus dengan pegawai berkenaan untuk status permohonan saya.
Terima Kasih pada pihak forum yang membalas pertanyaan saya.
Sepanjang bulan Februari aku ada 2 3 kali berhubung dengan Pegawai B, minta dia ketengahkan masalah permohonan aku ni kepada pegawai atasan. Tapi malangnya sekali lagi Pegawai B beritahu yang server sistem PTPTN tengan down sedang dalam proses baikpulih. Dan sebab sistem down, dia tak boleh semak status permohonan aku. Sampailah awal bulan Mac 2012, aku dapat bercakap dengan seorang lagi pegawai (Pegawai C). Pegawai C ni kebetulan tolong angkat telefon masa aku nak bercakap dengan Pegawai B, sebab Pegawai B ni kerja shift malam (punyala teruk PTPTN ni dan banyak kes dan melibatkan ribuan pelajar sampai terpaksa buat shift malam - jadi di sini aku tahu ada usaha untuk PTPTN menaiktaraf dan  membaiki tahap dan mutu perkhidmatan). Jadi aku pun meluah kepada Pegawai C, jawapan yang diberi kepada kau sekali lagi, server masih lagi down. Tak pe la server down, tapi mesti ada hard copy fail permohonan aku, aku suruh dia retrieve dan tengok status permohonan aku. Dalam perbualan tu, sempat juga aku luahkan kekecewaan aku pasal PTPTN dan nada aku agak keras. Mujurlah Pegawai C ni rasional, dihujung perbualan dia cakap dengan nada pasrah "tak pasal-pasal saya yang kena".

15 Mac 2012: Kemudian aku terima e-mel ni dari Pegawai C:-
Untuk makluman pihak tuan dari semakan saya, permohonan pengecualian bayaran balik tuan masih dalam pertimbangan.

Pihak Perbadanan masih menunggu pengesahan dari pihak UIA berkenaan status keputusan pihak tuan.
Pihak tuan juga boleh membuat semakan semula di UIA
 -          Sila berhubung dengan bahagian admissions and record division
OK - masih dalam pertimbangan, entah berapa kilo PTPTN timbang tak pulak diberitahu. Bila aku telefon semula Pegawai C, dia menjelaskan bahawa pada 9 Mac 2011, PTPTN telah menghantar satu surat kepada Bahagian Kemasukan & Rekod UIA pohon penjelasan mengenai status ijazah aku tapi sampai ke hari ini masih tiada jawapan dari UIA. Dalam erti kata yang lain, tiada respon dari UIA, sebab tu permohonan aku sangkut. So, inikah yang PTPTN timbangkan selama ini? Sebelum ini dijanjikan permohonan aku akan masuk mesyuarat, tapi sekarang lain cerita pulak. Beban berpindah kepada UIA.

Dan kalau kita teliti, permohonan lengkap aku diterima oleh PTPTN pada 9 November 2010, tapi sehingga Mac 2011 baru PTPTN nak minta penjelasan dari UIA. Selama 4 bulan tempoh tersebut mereka buat apa?

16 Mac 2012: Aku ambil keputusan untuk ke UIA sendiri, minta penjelasan. Nak marah juga pada UIA (Bahagian Kemasukan & Rekod) kenapa tak balas dari PTPTN. Memang aku marah, tapi marah pada PTPTN sebab tak kompeten, bagi banyak alasan. Rupa-rupanya UIA dah balas surat tu pada 4 April 2011, tapi tak ada dalam rekod PTPTN. Sebagai bukti, aku pun minta la salinan surat yang dari UIA, disahkan (CTC) oleh pegawai yang membalas surat tersebut sendiri. Dan yang aku bertambah marah, pengesahan dari UIA sekadar surat yang simple dan melampirkan pengesahan ijazah aku ni memang 1st class, sama dan sebijik dengan lampiran yang aku bagi PTPTN sebelum ini. Yela, lojiknya memang akan ada 1 jenis dokumen yang dikeluarkan oleh UIA untuk mengesahkan aku dapat 1st class.

Inilah masalahnya dengan PTPTN, kalau dorang tahu UIA tak balas, follow up la, telefon ke buat surat ke hantar notis ke, emel ke. Ni senyap sunyi dok cakap masih dalam semakan dengan UIA.

Kemudian aku terus ke pejabat PTPTN Damansara Heights, aku jumpa Pegawai C. Aku tanya dia, sekarang ni apa lagi PTPTN nak? Pengesahan UIA sama je dengan dokumen yang aku bagi dalam permohonan aku. Bebel punya bebel, Pegawai C ni setuju nak panggil pegawai atasan dia. So, aku pun bertemu la dengan Pegawai D (senior) dan Pegawai E (junior).

Dari pengamatan aku, kedua-dua pegawai ini tak tahu menahu apa yang berlaku pada permohonan aku selama ini. Aku ceritalah titik punca masalah aku ni sebab ada dua ijazah yang berbeza keputusan dan sebab kenapa aku fikir aku layak dapat pelepasan.

Cumanya, Pegawai D cuba tenangkan aku dan memberi jaminan bahawa PTPTN hanya memerlukan pengesahan dari UIA. Bila aku jawab, nak pengesahan apa lagi encik, dokumen sokongan permohonan saya yang menunjukkan saya dapat 1st class original, UIA yang keluarkan. Pegawai D jawab, Tak kita nak ni ada cop dari UIA - sambil menunjukkan cop CTC dari UIA pada salinan surat yang aku ambil dari UIA. Dalam hati aku yela, tegakkan la benang basah, mana ada dalam dunia dokumen asal perlu disahkan sebagai certified true copy. So aku pun bagi la salinan surat dari UIA kepada pegawai D, sekali lagi aku diberi jaminan bahawa permohonan aku akan diberi perhatian. Ada lagi beberapa butiran mengenai pertemuan ini yang aku rasa tak perlulah aku kongsi kepada umum.

Untuk merekodkan pertemuan tu, aku pun tulis la e-mel kepada Pegawai B, C dan E (sebab aku tak dapat alamat e-mel Pegawai D) - aku cakap dengan adanya surat pengesahan dari UIA tu, maka semua dokumen yang diminta oleh PTPTN sudah lengkap.

Mungkin 2 3 hari lepas meeting di PTPTN aku telefon semula Pegawai E, tanya bila permohonan aku akan dibincangkan dan akan dipanjangkan dalam mesyuarat. Dia jawab tak tahu, semua keputusan dalam tangan Pegawai D dan lain-lain pegawai atasan. Memang baran gila bila dengar ayat seposen tu. Geram aku, aku pun cakap la, dah semua dokumen lengkap, fast track la permohonan aku yang tergantung tak bertali selama ni, takkan itu pun tak boleh. Aku sembur lagi, kalau bukan usaha aku sendiri terhegeh-hegeh ke UIA pergi ke PTPTN, entah jadi pekasam ke apa permohonan aku tu.

22 Mac 2012: Kemudian aku terima e-mel ni dari Pegawai E:
Hasil semakan dan perbincangan bersama Pengurus Kanan (Bahagian Penguatkuasaan dan Kutipan Balik) dan En.********, permohonan pengecualian bayaran balik pinjaman/pembiayaan pihak tuan akan dibawa ke Mesyuarat Pengurusan awal bulan April ini. Oleh yang demikian mohon jasa baik pihak tuan untuk melampirkan : a)   Salinan Transkrip Peperiksaan (ringkasan setiap semester) yang telah disahkan oleh Pegawai Pendaftar / Penolong Pendaftar Bahagian Akademik Ini adalah kerana transkrip yang berada dalam simpanan kami adalah transkrip yang disahkan oleh **** ********** **** *** ADVOCATE & SOLICITOR KUALA LUMPUR yang mana cop pengesahan ini tidak boleh digunakan sebagai pengesahan transkrip untuk permohonan pengecualian bayaran balik. Segala kesulitan dan kemusykilan amatlah kami kesali.
Sekali lagi aku baran. Dia rujuk pada permohonan aku yang mula-mula, yang tak lengkap. Aku telefon dia, jelaskan kat dia suruh dia rujuk pada permohonan aku yang lengkap. Boleh pulak dia cakap, berbunyi lebih kurang - Oo ye ke, nanti saya request permohonan lengkap, tapi tak boleh buat hari ni, sebab pegawai lain yang uruskan. Aduhai....

16 Mac 2012: Esoknya aku terima e-mel dari Pegawai E:-
Permohonan tuan telah lengkap bersama dokumen-dokumen yang diperlukan. Permohonan pengecualian bayaran balik pinjaman/pembiayaan pihak tuan akan dibawa ke Mesyuarat Pengurusan. Sebarang keputusan adalah berdasarkan budi bicara pihak pengurusan dan jawatankuasa yang terlibat.
Baru sekarang nak cakap permohonan aku lengkap. Nak je aku reply yang permohonan lengkap aku telah dihantar setahun yang lalu pada 9 November 2011. Instead, aku cakap terima kasih dan aku akan tunggu awal April ni.

5 April 2012: Aku e-mel Pegawai E pohon status:
Ada apa-apa perkembangan? Bila tarikh Mesyuarat Pengurusan?
Kemudian aku terima reply dari Pegawai D:
Untuk makluman tuan, Cik ******** masih bercuti sakit kerana beliau demam campak hampir dua minggu.Saya difahamkan beliau akan kembali bertugas pada minggu hadapan jika keadaan mengizinkan.Mohon pertimbangan tuan agar maklumat selanjutnya akan diberikan sekembali beliau bertugas semula. Kerjasama tuan amat dihargai.Sekian, terima kasih.
Aduhai, demam pulak. Aku tak tahu nak kesian pada siapa. So, semalam, aku cuba telefon Pegawai B dan C, langsung tak berangkat, entahla, mungkin dorang mesyuarat. Mungkin PTPTN cuti hari tu. Mungkin cengkerik akan berbunyi lagi ~ ~ ~ ... Sebab bagi aku mudah je, Pegawai E janji mesyuarat untuk menilai permohonan aku ialah pada awal April, so masuk esok sudah masuk pertengahan 3 April...

So hari ni aku telefon Pegawai E, mujur dia dah masuk pejabat. Dia cakap dia dah buat paper untuk perhatian pegawai atasan review pasal permohonan aku. Bila aku tanya bila tarikh mesyuarat, dia cakap tak tahu, bos yang tentukan. Aku cakap, tanya la bos, dia balas bos sibuk, keluar masuk ofis. Aku cakap kan bole e-mel, sms, telefon. So, aku bagi dia peluang dia tanya pada bos dia. Tak lama dia telefon semula, inform yang tarikh mesyuarat ialah Khamis ni dan Jumaat dia akan inform aku keputusan. Dan aku dapat hint dari dia yang kemungkinan besar permohonan aku akan diluluskan, tapi hanya untuk tahun ke-5 sahaja. Maksudnya, aku cuma dapat pelepasan 1/5 dari keseluruhan jumlah pinjaman. Aku sekarang ni tengah terfikir nak buat rayuan supaya aku dapat pelepasan dari keseluruhan pinjaman. Pining2....

Penutup

Kenapa aku tulis entri ni panjang-panjang? Sebab aku nak bagi gambaran apa yang telah berlaku, bagaimana suatu permohonan yang sepatutnya mudah berlarutan hingga memakan masa 2 tahun dan terus berjalan. Sebab apa? Bagi aku kerana ini mentaliti pekerja makan gaji, terutamanya badan berkanun yang separa kerajaan. Sebab tak ada kepentingan peribadi dari segi untung, bonus dan sebagainya, maka permohonan orang awam (yang hakikatnya bergelar pelanggan) dilayan separuh ikhlas, endah tak endah. Tak ada kesungguhan, kena ditukul diketuk baru nak gerak buat kerja.

Untuk berlaku adil kepada PTPTN, ada juga aku tengok permohonan yang berjaya dalam tempoh 3 bulan yang ditetapkan PTPTN. Jadi, sebagai pengajaran, kalau sesiapa yang ada mmasalah yang sama, tuntutlah hak anda dengan pebuh dedikasi dan kesungguhan. Kalu boleh buat aduan, buat la, telefon, emel dan apa jua cara komunikasi untuk menunjukkan yang kita serius menuntut.

Isu nak mansuh PTPTN, hapus hutang PTPTN tu aku tanak sentuh lagi, cuma komen awal aku, kalau dah berhutang tu bayar je. Aku percaya kerajaan patut bantu semaksima mungkin untuk pendidikan tinggi, termasuklah pilihan untuk pendidikan percuma. Tapi berdasarkan pemerhatian aku, tengok sikap dan sifat mahasiswa sekarang ni yang datang kelas pun segan, assignment pun tak buat, lepas buku dari tangan, pakai duit PTPTN beli baju dan handphone mahal - aku rasa memang tak layak la untuk dapat pendidikan percuma. Tapi bagaimana pula dengan mereka yang betul-betul memerlukan pinjaman PTPTN? Aku pernah lihat pelajar yang guna wang PTPTN bukan setakat untuk biaya diri di universiti, bahkan yang lebih itu diguna untuk bantu keluarga. So, fikir-fikirkan...

Update: Beberapa jam lepas aku postu entri ni, aku dapat e-mel dari Pegawai E, menyatakan: -

Mohon maaf kerana kelewatan memberi maklum balas mengenai permohonan pihak tuan. Seperti yang dimaklumkan sebelum ini Mesyuarat Pengurusan akan diadakan pada hari Khamis 12/04/2012 ini. Walau bagaimanapun Mesyuarat Pengurusan ini terpaksa ditunda pada hari Khamis 19/04/2012 minggu hadapan berikutan masalah yang tidak dapat dielakkan oleh pihak pengurusan.
  
Segala kelewatan dan kemusykilan amatlah kami kesali.
OK, tunda lagi... maknanya aku akan terus menunggu lagi dan lagi menunggu...
    

185 comments:

 1. pehh..panjang benar kes ko ni..

  ReplyDelete
  Replies
  1. memang panjang, boleh masuk debat dalam parlimen, tak pun paling kurang aduan rakyat marhaen...

   Delete
  2. Adakah Anda Memerlukan kewangan pinjaman segera?
   * Pemindahan Sangat cepat dan cepat ke akaun bank anda
   * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
   akaun bank
   * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
   * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
   * Syarat-syarat pinjaman adalah bayaran fleksibel dan bulanan
   *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
   Kami menawarkan balasan awal kurang dari 24 jam
   pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
   dari awak.

   Hubungi syarikat amanah berlesen yang dibenarkan dan dibenarkan
   bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
   Untuk maklumat lanjut Soalan dan borang permohonan pinjaman Hubungi kami melalui

   e-mail: matildablakeloanfirm@gmail.com
   Dr Matilda Blake
   Pemilik dan Pengasas
   Matilda Blake Firma Pinjaman

   Delete
 2. boleh masukkan dalam aduan rakyat..ha2

  ReplyDelete
 3. panjang nye cerita....
  hasil nye?? =(

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 5. Sgt pnjg cerita nyer...pe yg sy mklum n dberikn info, PTPTN mmg b'mslh terutama dgn sistem IT nyer...setakat ni smue student 2005 yg dh jd lawyer, doktor, CIKGU dsb nyer t'lepas drpd byr balik PTPTN..!WHY??
  Mybe sistem kne HACK..!(XTAU LA BTOI KE X)..Tu sbb plbgai cra dorg WUJUD @ ADA kn spy dpt detect balik smue name pminjam.. dari tahun 2005...WAALLAHUALAM...

  ReplyDelete
 6. FYI, kes ni dah tutup, dah setel dgn PTPTN walaupun aku masih tak pueh hati... cuma skrngni tak bayar2 je lagi... sbb mcm yg cik anon kat atas ni ckp, sistem PTPTN ngong sikit...

  ReplyDelete
 7. Assalamualaikum.. maaf mganggu.. saya pun ada prob dgn pengecualian bayaran balik ni.. 1st hantar, sethn dua senyap.. bila call kata reject (tanpa surat rasmi), masalah pengesahan sijil katanya.. Saya hantar kali ke-2 awal tahun 2013, skrg dah 3 bulan, bila saya follow up 2-3 kali katanya belum terima permohonan.. haishhh.. surat saya tu trs buang ke tong sampah ke.. dah email bbrp pegawai, still tak ada jawapan. boleh bagi pendapat?? terima kasih.. afad.yuichiro@gmail.com.

  ReplyDelete
 8. Salam. Saya pun ada prob jugak. Tapi simple je. Saya hantar segala dokumen2 tu through pos laju. Dalam bulan April lepas. Tunggu punya tunggu, xde jugak hasil. Bila call, kata surat saya x sampai. And dorg mtk tracking no. Esoknya, dorg call kata saya kena buat lain and kena bagi by hand pulak. Sedeh. Sebab dah cek kt website pos, surat tu mmg dah sampai. Macam mana dorg boleh x dpt? Pelik. Posmen simpan ke surat tu? Then, bila email, asyik x berjawab. Lama pulak tu, berbulan2 jugak. Takut kang dah lepas setahun dri tarikh konvo, xpsal2 kena bayar balik :(

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wslm. Kalau surat menyurat ni, kdg2 sampai ke bahagian lain dulu, ambil masa 2 3 hari baru sampai ke tgn pegawai yg berkenaan. Kalau ada umur, buat serahan tangan, pergi sendiri ke pjbt PTPTN. Emel & jugak buat aduan kat PTPTN, ada forum khas utk benda2 mcm ni... kena sabar n selalu follow up status...

   Delete
 9. Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar bil-bil anda wanita dan puan-puan bimbang tidak lebih kerana bantuan anda berada di sini sekarang, anda perlu gembira dan hubungi kami melalui e-mel sebagai johnlutherloanfirm@gmail.com supaya kita boleh meneruskan dan menawarkan pinjaman anda tanpa apa-apa membuang masa,
  dialu-alukan berkaitan
  mr Luther.

  ReplyDelete
 10. hello tuan-tuan dan puan-puan, muda dan tua, saya tidak anda mempunyai masalah bahawa wang boleh menyelesaikan, anda tidak perlu bimbang lagi okay, apa yang anda perlu lakukan adalah untuk menghubungi kami sekarang melalui e-mel sebagai johnlutherloanfirm1@gmail.com
  supaya kita boleh membantu anda okay .....
  dialu-alukan kita suka anda ...
  berkaitan
  Encik Luthera

  ReplyDelete
 11. Buen día

  Soy un prestamista de préstamos financieros, que estoy dispuesto a dar préstamos con la tasa de interés del 3% y con un monto de $ 10,000 a $ 5,000,000 como la oferta, ofrezco préstamo a todas las categorías de personas, firmas, empresas, todo tipo de organizaciones empresariales, particulares e inversores de bienes raíces, que dan préstamos a precios muy baratos y moderados.

  Soy un prestamista certificado, registrado y legítimo. Puedes contactar conmigo hoy si usted está interesado en obtener este préstamo, póngase en contacto conmigo para obtener más información sobre el proceso del préstamo, proceso como los términos y condiciones del préstamo y cómo el préstamo será transferido a usted. Necesito su respuesta urgente si usted está interesado. Usted está en contacto con el director general Sr., kazim hazamiah con este

  Email: kazim@zambia.co.zm
  --------------------------------------------------
  Por debajo de este correo es el formulario de solicitud de préstamo. Por favor llene la aplicación y volver a mí. También he incluido mi información de contacto a continuación. Espero poder ayudarle con sus necesidades de préstamos al 3%. No dude en ponerse en contacto conmigo si tiene alguna pregunta.

  QUIERO QUE COMPLETAR EL FORMULARIO DE PRÉSTAMO, utilizando los datos correctos, voy a buscar espera de su respuesta

  FORMULARIO DE SOLICITUD DE PRÉSTAMO:

  Nombre (Sr., Sra., Dr., etc):
  Nombre:
  Segundo nombre:
  Apellido:
  Fecha de nacimiento (aaaa-mm-dd):
  Sexo:
  Estado civil:
  Monto total necesario:
  Tiempo de duración
  Dirección:
  City:
  Provincia / estado:
  Zip / código postal:
  Country:
  Teléfono:
  Fax:
  Móvil / Celular:
  Ingreso Mensual
  Ocupación:
  E-mail:
  DATOS DE LA EMPRESA:
  Mananger: jack Mrs.jenny
  Email: marklenders070@yahoo.co.uk
  Contacto Móvil: +2348158334343

  Espero tener noticias de usted.
  Señora, gato jenny

  ReplyDelete
 12. Hello

  Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar bil-bil anda? di sini adalah pemberi pinjaman tulen yang meminjamkan mr william paul pinjaman pada kadar faedah 3% dan dari $ 1,000.00 kepada mana-mana jumlah anda memilih hanya E-mel kami hari ini pada elijahloanfirm@hotmail.com Dengan maklumat di bawah.

  BORANG PERMOHONAN PINJAMAN

  nama:
  seks:
  Umur:
  negara:
  Jumlah Pinjaman:
  Tempoh Pinjaman:
  Nombor Telefon:
  State:
  pendapatan:
  Alamat e-mel:

  berharap untuk mendengar daripada calon yang berminat tidak lama lagi ...

  Elia mr roland

  ReplyDelete
 13. Memohon untuk pinjaman cepat dan mudah untuk membayar bil-bil dan untuk memulakan pembiayaan baru projek-projek anda pada kadar faedah yang paling murah sebanyak 3%. Sila hubungi kami hari ini melalui: eagleloanfinance@hotmail.com dengan jumlah pinjaman yang diperlukan sebagai tawaran pinjaman minimum kami adalah 1,000.00 kepada mana-mana pilihan pinjaman amount.I pagi disahkan, berdaftar dan legit lender.You boleh menghubungi saya hari ini jika anda berminat untuk mendapatkan ini pinjaman, hubungi saya untuk maklumat lanjut mengenai proses pinjaman, proses seperti terma-terma dan syarat-syarat pinjaman dan bagaimana pinjaman akan dipindahkan kepada anda. Saya memerlukan jawapan mendesak anda jika anda berminat.

  ReplyDelete
 14. Adakah anda memerlukan pinjaman? Pernahkah anda mencari di mana untuk mendapatkan pinjaman? Adakah anda telah cuba untuk mendapatkan apa-apa jenis pinjaman? kemudian memohon di? (rodrigoluliloanfirm@yahoo.com) jika anda mahu untuk mendapatkan pinjaman yang berpatutan. Pinjaman yang ditawarkan di sini pada kadar faedah yang sangat rendah 3%. Hubungi kami sekarang jika anda berminat.

  ReplyDelete
 15. hello

  yang anda perlukan dan pinjaman segera untuk membayar hutang anda? Adakah anda telah dinafikan pinjaman daripada Bank? Atau adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar bil-bil atau menubuhkan anda syarikat? bimbang tiada lagi, membantu anda datang sekarang, syarikat Mr.mhay merupakan pinjaman yang firma pinjaman yang menawarkan semua jenis pinjaman kepada orang-orang, firma yang berada dalam memerlukan pinjaman dengan kadar faedah yang rendah sebanyak 2% menghubungi kami melalui e-mel: credithome@blumail.org

  BORANG PERMOHONAN PINJAMAN

  Nama Penuh:
  Jumlah Diperlukan sebagai Pinjaman:
  Tempoh pinjaman:
  Nombor Telefon:
  negara:
  State / Province:
  Pendapatan Bulanan:
  Status perkahwinan:

  menanti balas anda tidak lama lagi

  Encik mhay burialla

  ReplyDelete
 16. Halo,
  Aku Mr Maurice bersertifikat, reputasi, sah & sebuah uang pemberi pinjaman terakreditasi. Saya meminjamkan uang kepada orang-orang yang membutuhkan bantuan keuangan. Apakah Anda memiliki kredit buruk atau Anda sedang membutuhkan uang untuk membayar tagihan? Saya ingin menggunakan media ini untuk menginformasikan bahwa kami memberikan bantuan penerima dapat diandalkan sebagai kami akan senang untuk menawarkan pinjaman. Layanan Diberikan. KONTAK EMAIL: mauricefinance@hotmail.com
  meliputi:

  refinance
  Home Loan
  hipotek
  Home Improvement
  Student Loan
  Pinjaman Inventor
  Kredit Mobil
  Pinjaman uang keras
  Konsolidasi Utang
  Jalur kredit
  Kredit Usaha
  Personal Loan
  Pinjaman Internasional

  Hubungi kami hari ini dan memungkinkan kami membantu Anda keluar dari hardship.Send keuangan kami e-mail dan permintaan untuk aplikasi pinjaman untuk mengisi-up. tidak
  nomor jaminan sosial diperlukan dan tidak ada pemeriksaan kredit diperlukan. Menerima dana dalam waktu kurang dari 24 jam. Persetujuan 100% Dijamin.

  KONTAK EMAIL: mauricefinance@hotmail.com

  Salam,
  Mr Maurice.

  ReplyDelete
 17. Halo,

  Apakah Anda mencari pinjaman bisnis, pinjaman pribadi, hipotek, mobil
  pinjaman, pinjaman mahasiswa, hutang konsolidasi pinjaman, pinjaman tanpa jaminan, usaha
  modal, dll ... Anda berada di tempat yang tepat
  Solusi Kredit! Saya seorang pemberi pinjaman swasta yang
  Individu dan bisnis dengan suku bunga rendah dan terjangkau
  Tingkat bunga 3%. Hubungi kami melalui email:
  kelvintony39@gmail.com

  Aplikasi pinjaman.

  Nama lengkap Anda:
  alamat:
  negara:
  Status:
  Jumlah Pinjaman Dibutuhkan:
  seks
  Pinjaman DURASI:
  telepon:
  fax:
  Pendapatan Bulanan:
  Yang tepat tanggal Anda butuhkan pinjaman:
  pekerjaan:
  Sebelum aplikasi pinjaman:

  Catatan: kembali kepada kami
  relação

  ReplyDelete
 18. Hello,
  Saya Encik Maurice yang disahkan, yang berwibawa, yang sah & pemberi pinjaman wang yang diiktiraf. Saya pinjaman wang kepada orang yang memerlukan bantuan kewangan. Adakah anda mempunyai kredit yang tidak baik atau anda memerlukan wang untuk membayar bil? Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan waris dipercayai seperti yang kita akan gembira untuk menawarkan anda pinjaman pada kadar faedah 2%.
  HUBUNGI EMAIL: mauricefinance@hotmail.com

  ReplyDelete
 19. Saya bernama Pamela Gibbs. Saya tinggal di Malaysia, saya mahu menggunakan media ini untuk memberi isyarat kepada semua pencari pinjaman perlu berhati-hati kerana ada penipu everywhere.Few bulan yang lalu saya telah tegang dari segi kewangan, dan kerana keadaan terdesak, saya telah scammed oleh beberapa pemberi pinjaman dalam talian. Saya hampir kehilangan harapan sehingga seorang rakan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat dipercayai dipanggil Puan Amanda Richardson yang meminjamkan saya pinjaman tidak bercagar daripada $ 85.000 dalam masa 24 jam tanpa sebarang tekanan. Jika anda memerlukan apa-apa pinjaman sila hubungi melalui: amandaloanfirm@cash4u.com.
  Yang saya gunakan medium ini untuk memberi amaran kepada semua pencari pinjaman kerana neraka yang saya lalui dalam tangan orang-orang peminjam penipuan. Dan saya tidak mahu anda untuk melalui neraka seperti ini yang saya melalui di tangan orang-orang peminjam dalam talian penipuan. Berhati-hati!

  ReplyDelete
 20. Witaj

  Czy potrzebujesz pożyczki lub potrzebujesz kredytu, jesteśmy tutaj, aby pomóc finansowo, wszystko co musisz zrobić, to napisz do nas swoje dane w poniższy formularz i wrócić do nas przez
  donaldpatrickloanheritage@gmail.com, aby uzyskać natychmiastowy kredyt w dowolnej ilości w dowolnym miejscu.

  Imię i nazwisko:
  Wymagana ilosć:
  czas trwania:
  adres:
  Kraj:
  cele:
  Miesięczny dochód:
  Numer telefonu:

  Czekamy na odpowiedź.

  Donald Patrick

  ReplyDelete
 21. Dear Sir Madam,
  Saya seorang pemberi pinjaman uang terdaftar swasta. Kami memberikan pinjaman untuk membantu orang, perusahaan yang perlu memperbarui status keuangan mereka di seluruh dunia, dengan Suku Bunga tahunan yang sangat Minimal Low 2% dalam 1 tahun untuk 30 tahun periode durasi pembayaran untuk setiap bagian dari dunia. Kami memberikan pinjaman dalam kisaran € 5.000 untuk € 100.000.000. Pinjaman kami juga diasuransikan untuk keamanan maksimum adalah prioritas kami orang yang berminat harus menghubungi kami melalui E -mail: (lamidosambo.loanservices1@hotmail.com)

  ReplyDelete
 22. Hari baik untuk Anda semua Aku Mr Jack Warmer, Sah, Reputasi uang Lender. Kami memberikan pinjaman kepada perusahaan Bisnis Pria dan wanita yang menjadi transaksi bisnis, kita memberikan pinjaman jangka panjang selama tiga sampai 30years maksimal dengan bunga rendah dari 3%, dalam hal ini Anda dapat juga memberitahu kami jumlah yang Anda butuhkan sebagai pinjaman. Pinjaman diberikan dalam Pounds Euro dan USD $ maksimum yang kita berikan adalah 500.000.000 baik dalam pound EURO dan USD $ dan £ 5.000 euro dan USD $ jadi jika benar-benar minimum Anda tertarik hubungi kami di (jackwarmerloanlender@gmail.com) untuk lebih informasi tentang cara untuk mendapatkan pinjaman.

  ReplyDelete
 23. Hello, saya Mrs.Morris, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang seumur hidup. Memerlukan pinjaman untuk membayar hutang dengan segera, atau jika anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? Mencari lebih banyak, kerana kita semua masalah kewangan pada masa lalu di sini. Kami membayar wang orang, bantuan kewangan, kredit yang buruk atau memerlukan wang untuk membayar bil-bil anda perlu melabur dalam syarikat sebanyak 2%. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami adalah rakan kongsi yang boleh dipercayai dan penerima, dan kami bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel: chloemorrisloan@gmail.com

  ReplyDelete
 24. JAMES ANN FINANZ Darlehen Unternehmen INC Weihnachten und Neujahr Darlehen Angebot ist ab sofort zu niedrigen Zinsen von 2%. Wir erhalten unsere Weihnachten und Neujahr Darlehen aus dem Bereich von $ 5.000,00 Dollar auf $ 250.000,00 Dollar. Interessierten Antragsteller sollte unserem Kreditbüro per E-Mail an: jamesannbb@yahoo.com


  Haben Sie einen Kredit? JAMES ANN FINANZ Darlehen Angebot ist für Privat-und Firmen mit niedrigen Zinssatz von 2%. Wir geben Kredite im Bereich von $ 5.000 bis $ 1.000.000,00. Unsere Kredite sind gut versichert und maximale Sicherheit ist unsere Priorität. Interessierten Antragsteller sollte unserem Kreditbüro per E-Mail an: jamesannbb@yahoo.com

  ReplyDelete
 25. `Nama saya Karina Agus, tinggal di Indonesia, saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi amaran kepada semua mereka yang mencari pinjaman untuk berhati-hati penipu kerana mereka adalah bulan everywhere.Few lalu saya dari segi kewangan ke bawah, dan kerana keperluan saya, keadaan terdesak dan kemiskinan , saya telah scammed oleh beberapa firma yang dikenali sebagai pinjaman di dalam talian. Saya kehilangan harapan tidak sehingga kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman sangat handal dipanggil Puan Clara Alderman yang meminjamkan saya pinjaman tidak bercagar daripada $ 79,000 dalam masa 24 jam tanpa sebarang tekanan, pada mulanya ia adalah seperti mimpi bagi saya sehingga saya melihat amaran yang ansuran pertama saya 2 jam selepas i digunakan. Saya menyeru rakan-rakan indonesian yang memerlukan pinjaman untuk membantu anda melalui kenalan Mrs.Clara: claraloans@financier.com
  Berhati-hati! Anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui: Karinaagus2@gmail.com

  ReplyDelete
 26. Anda perlukan pinjaman kecemasan apa-apa jenis? jika ya, sila hubungi kami hari ini untuk mendapatkan pinjaman pada kadar 2% sila email immaculatefinance@hotmail.com dan mendapatkan kredit serta-merta.
  E_mail: immaculatefinance@hotmail.com

  ReplyDelete
 27. Dear Sir / Madam

  PINJAMAN SECEPAT MUNGKIN dalam waktu 2days. Micro keuangan Dana Plc
  Komersial dan pribadi, Loan X-mas, Kredit Pemilikan Rumah sebesar 2% bunga rate.Interested Orang harus menghubungi Loan Officer melalui E-mail dengan informasi di bawah:
  NAMA: ..... NAMA TERAKHIR: ...... NEGARA: ....... NOMOR TELEPON: ..... PEKERJAAN: ...... AGE: ...... ....... SEX: ...... Status Pernikahan: ...... LOAN JUMLAH DIPERLUKAN: ...... PENGHASILAN BULANAN ...... PINJAMAN JANGKA WAKTU: ..... .
  Petugas Nama: Kredit Investasi Penawaran Email: frankwoodloan@gmail.com
  Terima kasih Dan Memberkati Tuhan
  Salam,

  mr Frank

  ReplyDelete
 28. Aku harus bersaksi tentang perbuatan baik Ibu Amanda dari Amanda Firm Loan.
  Saya tidak pernah berpikir saya akan sepanjang hidup saya bertemu seseorang seperti Ibu Amanda. Dia adalah permata yang langka. Saya Husnah dan saya meluangkan waktu saya untuk bersaksi tentang Mrs. Amanda karena dia akhirnya menawarkan apa tidak ada orang lain bisa.
  Saya dan suami saya masuk ke utang yang sangat besar dengan debitur dan Bank dan kita mencari pinjaman dari perusahaan pinjaman yang berbeda di internet tapi semua datang ke sia-sia. sebaliknya mereka membawa kita ke dalam lebih banyak utang. mereka merobek kami kami sulit memperoleh uang dan akhirnya meninggalkan kami pecah dan kering sampai saya datang di Mrs. Amanda, Dia menawarkan saya pinjaman meskipun pada awalnya saya takut itu akan berakhir seperti pinjaman perusahaan lain saya telah menemukan tapi dia wasn 't seperti mereka. Dia menawarkan saya jumlah pinjaman saya mencari dan saya akhirnya dan akhirnya mendapat pinjaman saya ditransfer ke rekening bank saya beberapa jam setelah aplikasi. Itu begitu mengejutkan bagi saya bahwa saya meminta suami saya untuk juga mengajukan permohonan pinjaman dari dia dan mengejutkan untuk kami berdua, dia juga menyetujui pinjaman suami saya dan sekarang kami telah akhirnya menetap hutang kami dan memulai bisnis kecil dengan uang yang tersisa dari pinjaman.
  Harap berhati-hati penipu palsu di sini di internet dan menghubungi Mrs. Amanda melalui salah satu email berikut.
  amandarichardssonloanfirm@gmail.com, amandaloan@qualityservice.com, amandaloanfirm@cash4u.com atau Anda dapat menghubungi saya melalui email saya untuk arahan lebih lanjut dan saran tentang cara untuk mengajukan pinjaman dari Ibu Amanda di ikmalhusnah@gmail.com

  ReplyDelete
 29. Halo, saya Mrs. Judith, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang waktu hidup. Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak untuk melunasi hutang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda memerlukan pinjaman konsolidasi atau hipotek? mencari lebih karena kita di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan dana kepada individu yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi di bisnis pada tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan handal dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di: judithfranklinloanfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 30. Halo,

  Apakah Anda mencari pinjaman, Apakah Anda mencari pinjaman bisnis, pribadi
  pinjaman, pinjaman rumah, mobil
  pinjaman, pinjaman mahasiswa, pinjaman konsolidasi utang, pinjaman tanpa jaminan, usaha
  modal dll ... Apakah Anda seorang pinjaman oleh bank atau menolak keuangan
  kewenangan untuk satu atau lebih alasan. Anda adalah tempat yang tepat
  Solusi pinjaman Anda! Saya seorang pemberi pinjaman pribadi, saya memberikan pinjaman untuk
  bisnis dan individu pada tingkat bunga rendah dan terjangkau
  Tingkat bunga 3%. Hubungi kami melalui email: jerryloan60@gmail.com

  Aplikasi pinjaman.

  Nama lengkap Anda:
  alamat:
  negara:
  Jumlah pinjaman:
  Jenis Kelamin:
  Panjang Pinjaman:
  Telepon:
  fax:
  Pendapatan Bulanan:
  Tanggal pasti yang membutuhkan pinjaman:
  Pekerjaan:

  CATATAN: Hal ini diperlukan sebelum kami dapat melanjutkan
  transaksi pinjaman fine.email jerryloan60@gmail.com
  salam

  ReplyDelete
 31. Adakah anda memerlukan pinjaman? atau memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan, dan jika ada, sila hubungi kami di: harryjonesfinance@hotmail.com

  nama:
  Jumlah Pinjaman yang diperlukan:
  menyatakan:
  negara:

  ReplyDelete
 32. Hello,
  Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Morgan Dorcas, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, firma-firma dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: believersloanfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 33. Hello,
  Saya Mark Wilmer, pinjaman peribadi pemberi pinjaman
  menghulurkan peluang masa hidup.
  Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda?
  Anda telah ditolak oleh
  bank-bank dan institusi kewangan lain?
  Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji?
  mencari lagi kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda yang perkara yang telah lalu. Kami memberi pinjaman dana kepada Individu
  yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau yang memerlukan wang
  untuk membayar bil-bil, untuk melabur dalam perniagaan pada kadar 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda bahawa kami menyediakan bantuan dipercayai dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan loan.So hubungi kami hari ini melalui e-mel:
  (worldwideloaninternational@gmail.com)

  peminjam DATA

  1) Nama Penuh: .............................. ............... ..........
  2) Nyatakan: .............................. ................ ........... ..
  3) Alamat: .............................. ................ ............
  4) Negara: .............................. ................ ................
  5) Jantina: .............................. ................ .............. ....
  6) Status Perkahwinan: .............................. ............... ....
  7) Pekerjaan: .............................. ................ .. .....
  8) Nombor Telefon: .............................. ............... ...
  9) Jawatan Pada masa ini di tempat kerja: .....................
  10) Pendapatan Bulanan: .............................. ...............
  11) Jumlah Pinjaman Diperlukan: .............................. .......
  12) Pinjaman Duration: .............................. ............... ...
  13) Tujuan pinjaman: .............................. ..............
  14) Agama: .............................. ................ ..... .....
  15) Adakah anda memohon sebelum ........................ .........

  Terima kasih,
  Mark Wilmer

  ReplyDelete
 34. Halo semua,

  Saya seorang pemberi pinjaman pribadi, saya menawarkan pinjaman sebesar 3% ini adalah perusahaan yang sah dengan kehormatan dan perbedaan kami siap membantu Anda dalam masalah keuangan yang Anda kami menawarkan semua jenis pinjaman jadi jika Anda tertarik pada tawaran pinjaman ini silakan hubungi kami di email kami: wagner_firm1@blumail.org

  Juga menyediakan rincian follow sehingga kita bisa melanjutkan dengan pinjaman segera.

  nama:
  Jumlah yang dibutuhkan:
  durasi:
  negara:
  Tujuan pinjaman:
  Pendapatan bulanan:
  Nomor telepon:

  Hubungi kami dengan rincian di atas pada email kami: wagner_firm1@blumail.org

  Salam untuk semua.

  ReplyDelete
 35. Hello! Adakah anda terdesak memerlukan pinjaman untuk menyelesaikan bil-bil anda, atau mengendalikan
  beberapa cabaran kewangan? Atau adakah anda di luar sana mencari rakan baik
  menyediakan pinjaman rahsia untuk mendapatkan pinjaman? Di sini anda boleh tiba di permintaan anda
  pintu diingini. Di sini, di Francis Johnson bank menawarkan pinjaman dalam dewasa yang berkelayakan sekurang-kurangnya
  Beliau yang berusia 18 tahun dan ke atas, dengan kadar faedah yang minimum serendah 2%,
  Setiap tahun. Untuk butiran lanjut maklumat, sila meletakkan kami dalam hubungan melalui alamat e-mel.
  Corporativeloancompany@gmail.com
  Terima Kasih.

  ReplyDelete
 36. pinjaman biasanya diberikan oleh suatu lembaga pemerintah baik itu pemerintah Indonesia maupun pemerintah asing (bantuan luar negeri). . Saya Mr Recardo, CEO Recardo perusahaan pinjaman keuangan, tahu bahwa ini adalah sebuah
  perusahaan pinjaman yang memberikan fasilitas pinjaman dengan tingkat bunga sebesar 2% menjadi organisasi orang .. Apakah anda perlu mendesak pinjaman atau bantuan keuangan? hubungi saya di gmail ini .... Recardoroland.loanfirm@gmail.com Tuhan memberkati Anda

  ReplyDelete
 37. pinjaman biasanya diberikan oleh suatu lembaga pemerintah baik itu pemerintah Indonesia maupun pemerintah asing (bantuan luar negeri). . Saya Mr Recardo, CEO Recardo perusahaan pinjaman keuangan, tahu bahwa ini adalah sebuah
  perusahaan pinjaman yang memberikan fasilitas pinjaman dengan tingkat bunga sebesar 2% menjadi organisasi orang .. Apakah anda perlu mendesak pinjaman atau bantuan keuangan? hubungi saya di gmail ini .... Recardoroland.loanfirm@gmail.com Tuhan memberkati Anda

  ReplyDelete
 38. Halo, saya Ibu Cynthia Naz, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman., Komersial dan pribadi dengan tingkat suku bunga tahunan yang sangat minimum serendah 2% dalam waktu 1 tahun untuk periode durasi pembayaran 20 tahun untuk setiap bagian dari dunia. Dan kami memberikan pinjaman dalam kisaran $ 2.000 sampai $ 100.000.000,00 USSD.Our pinjaman benar diasuransikan dan keamanan maksimum adalah prioritas kami, saya menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang handal dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di: nazloanfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 39. Moshi Moshi,
  Apakah Anda memerlukan pinjaman mendesak untuk melunasi hutang-hutang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman modal untuk meningkatkan bisnis Anda? Apakah u ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya?
  Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek?
  mencari lagi karena kami di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu. Kami meminjamkan dana kepada individu
  membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang
  untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi di bisnis di tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang handal dan penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini via email: emmanuelthomasloancompany@gmail.com

  ReplyDelete
 40. Moshi Moshi,
  Hal ini untuk memberitahukan kepada masyarakat umum bahwa Mrs Debby Johnson, pemberi pinjaman pinjaman swasta memiliki membuka peluang keuangan untuk semua orang yang membutuhkan bantuan keuangan. Kami memberikan pinjaman dengan bunga 2% untuk individu, perusahaan dan perusahaan di bawah syarat dan kondisi yang jelas dan mudah dipahami. hubungi kami hari ini melalui e-mail di: (debbyjohnson62@gmail.com)

  ReplyDelete
 41. LAPO (HIDUP DI ATAS KEMISKINAN ORGANISASI) adalah lembaga keuangan mikro Nigeria didedikasikan untuk wirausaha melalui keuangan mikro. Ini diciptakan untuk membantu orang yang membutuhkan bantuan di berbagai bagian dunia, seperti bantuan keuangan. Jadi jika Anda berada dalam kesulitan keuangan, gejolak keuangan, dan Anda perlu uang untuk memulai bisnis Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar tagihan Anda.
  Hubungi kami hari ini
  Aplikasi Pinjaman Formulir:
  NAMA: ________________________________

  ALAMAT: _____________________________

  COUNTRY: _____________________________

  KERJA: ________________________________

  JUMLAH DIPERLUKAN: _______________________

  TUJUAN KREDIT: _____________________

  WAKTU JANGKA WAKTU PINJAMAN: ________________

  BULANAN PENGHASILAN: ______________________

  PHONE: ________________________________
  Silahkan hubungi kami melalui E-mail: lapoloanfirmincoporated@gmail.com
  Mr Kamakhya Singh
  Chief Finance Officer (LAPO)

  ReplyDelete
 42. Apakah Anda memerlukan bantuan dan lelah menjadi kecewa? ...
  Kami menawarkan berbagai pinjaman kepada perusahaan, usaha kecil dan perusahaan, serta konsumen individu.
  Paket kredit kami bisa jangka baik panjang atau pendek, preferensi Anda inginkan.
  Kami menawarkan semua jenis pinjaman seperti pendidikan, bisnis, konsolidasi hutang dan pelaksanaan proyek pinjaman.
  kami memiliki kekayaan pengalaman dalam pinjaman meskipun internet advertistment.
  Pendekatan kami adalah dinamis dalam sistem peminjaman internet telah membawa kita untuk secara signifikan memperluas jangkauan kami jasa penyewaan untuk membantu pelanggan komersial dengan semua kebutuhan keuangan mereka dan persyaratan.
  Jika Anda tidak memiliki uang muka, kredit macet, atau mungkin banyak utang, kita dapat menemukan program yang sempurna sesuai dengan kebutuhan spesifik Anda! Kami menawarkan sejumlah pinjaman pada tingkat bunga yang sangat rendah.
  Kami telah dalam bisnis untuk pinjaman 10 tahun, dan tingkat tinggi pengalaman dan keahlian tidak bisa dipungkiri transfer pinjaman kepada semua klien kami di bawah kerangka waktu tertentu.
  Jangan biarkan kesempatan keuangan ini indah untuk berlalu begitu saja.
  Salam Hormat
  Adam Ketua Perusahaan Pinjaman.
  Email: (Adamchairmanloancompany@gmail.com) (Wc25380@gmail.com) 2015.

  .

  ReplyDelete
 43. Kami adalah organisasi yang dibentuk untuk membantu orang yang membutuhkan
  bantuan, seperti bantuan keuangan. Jadi, jika Anda akan melalui keuangan
  masalah jika Anda memiliki kekacauan finansial dan Anda perlu dana untuk
  memulai bisnis Anda sendiri, atau Anda membutuhkan pinjaman untuk melunasi hutang atau membayar
  tagihan, memulai bisnis yang baik, atau Anda merasa sulit
  mendapatkan pinjaman modal dari bank lokal, hubungi kami hari ini melalui e - email
  rebeccawilliamsloanfirm@gmail.com
    "Jadi, jangan biarkan kesempatan ini berlalu begitu saja,
  Anda disarankan untuk mengisi dan mengembalikan rincian di bawah ini ..

  Nama Anda: ______________________
  Alamat Anda: ____________________
  Negara Anda: ____________________
  Tugas Anda: __________________
  Jumlah pinjaman yang dibutuhkan: ______________
  Jangka waktu pinjaman: ____________________
  Penghasilan bulanan: __________________
  Nomor Handphone: ________________
  Apakah Anda mengajukan pinjaman sebelumnya: ________________
  Jika Anda telah mengajukan pinjaman sebelumnya, di mana Anda diperlakukan dengan jujur? ...

  Bertindak cepat dan keluar dari tekanan keuangan, berantakan, dan tantangan
  hubungi RebeccaWilliamsLoanFirm hari ini melalui e - mail:
  rebeccawilliamsloanfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 44. Adakah anda mempunyai apa-apa masalah kewangan, adakah anda memerlukan serius pinjaman segera, yang anda merancang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? adakah anda dalam hutang? Ini adalah peluang anda untuk mendapatkan keinginan anda, percaya kepada kami untuk merawat semua jenis pinjaman, lihat di bawah. Kami berdaftar dan Syarikat diberi kuasa untuk mengeluarkan pinjaman pada kadar faedah 2%, dengan tempoh minimum 6 bulan dan tempoh maksimum 30 tahun. Kami menyediakan pinjaman antara 1000-50 juta.
  Lihat perkhidmatan kami BAWAH;

  * Pinjaman Peribadi (selamat dan tidak bercagar)
  * Pinjaman Perniagaan (selamat dan tidak bercagar)
  * Pembaikan Rumah
  * Pencipta Pinjaman
  * Pinjaman Auto
  * Mortgage Perkahwinan
  * Pinjaman Kesihatan, dan lain-lain

  Jadi, jika anda berminat atau memerlukan maklumat lanjut, sila kembali kepada kami melalui e-mel kami georgeloanfirm10@gmail.com
  Dengan Allah tidak ada yang mustahil

  Terima kasih dan Salam

  ReplyDelete
 45. Halo, saya Ibu Cynthia Naz, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman., Komersial dan pribadi dengan tingkat suku bunga tahunan yang sangat minimum serendah 2% dalam waktu 1 tahun untuk periode durasi pembayaran 20 tahun untuk setiap bagian dari dunia. Dan kami memberikan pinjaman dalam kisaran $ 2.000 sampai $ 100.000.000,00 USD.Our pinjaman benar diasuransikan dan keamanan maksimum adalah prioritas kami, saya menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang handal dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di: nazloanfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 46. Hello Am Puan, Debra Morgan Am sah dan dipercayai pemberi pinjaman pinjaman memberi pinjaman
  atas terma yang jelas dan mudah difahami dan syarat pada kadar faedah 2%. dari
  $ 12000 kepada $ 7000000 USD, Euro Dan Pounds Sahaja. Saya memberi Pinjaman Perniagaan,
  Pinjaman Peribadi, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Kereta Dan Pinjaman Untuk Bayar Off Bil. jika anda
  memerlukan pinjaman apa yang anda perlu lakukan adalah untuk anda untuk menghubungi saya secara langsung
  di: morgandebra816l@gmail.com
  Tuhan memberkati Anda.
  Regards,
  Puan Debra Morgan
  E-mel: morgandebra816@gmail.com


  Nota: Semua jawapan hendaklah dihantar kepada: MORGANDEBRA816@GMAIL.COM

  ReplyDelete
 47. Aku joyce meyer. pemberi pinjaman pinjaman pribadi, yang meminjamkan uang kepada orang-orang yang membutuhkan bantuan keuangan mendesak, dan mereka yang telah ditolak kredit dari bank karena nilai kredit yang rendah, pinjaman usaha, pinjaman pendidikan, kredit mobil, kredit rumah, kredit perusahaan dan banyak lagi, atau Anda ingin membayar utang atau biaya, atau sebelum Anda telah scammed oleh pemberi pinjaman uang palsu? Selamat Anda sekarang berada di tempat yang tepat, pinjaman kelompok perusahaan asuransi berlian yang handal, yang menyediakan pinjaman pada tingkat bunga yang sangat rendah dari 2%, kami datang untuk mengakhiri semua masalah. kita menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan rahasia dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini via email di: joycemeyerloanfirm@gmail.com
  Banyak cinta,
  Ibu Joyce...

  ReplyDelete
 48. Aku joyce meyer. pemberi pinjaman pinjaman pribadi, yang meminjamkan uang kepada orang-orang yang membutuhkan bantuan keuangan mendesak, dan mereka yang telah ditolak kredit dari bank karena nilai kredit yang rendah, pinjaman usaha, pinjaman pendidikan, kredit mobil, kredit rumah, kredit perusahaan dan banyak lagi, atau Anda ingin membayar utang atau biaya, atau sebelum Anda telah scammed oleh pemberi pinjaman uang palsu? Selamat Anda sekarang berada di tempat yang tepat, pinjaman kelompok perusahaan asuransi berlian yang handal, yang menyediakan pinjaman pada tingkat bunga yang sangat rendah dari 2%, kami datang untuk mengakhiri semua masalah. kita menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan rahasia dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini via email di: joycemeyerloanfirm@gmail.com
  Banyak cinta,
  Ibu Joyce...

  ReplyDelete
 49. TAWARAN PINJAMAN UNTUK SEMUA (dgn lebih lanjut)

  Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Adakah anda dalam mana-mana tekanan kewangan? adakah anda memerlukan Wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Adakah anda mempunyai pendapatan yang rendah dan sukar untuk mendapatkan pinjaman daripada bank-bank tempatan dan institusi kewangan lain? Jawapan ada di sana, Michellen Haward Firma Pinjaman adalah jawapannya. Kami menawarkan;

  a) pinjaman peribadi, pengembangan perniagaan.
  b) Perniagaan Mula-up dan pendidikan.
  c) penyatuan hutang.
  d) Pinjaman Wang Hard.

  Walau bagaimanapun, kaedah kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga tempoh yang anda mampu untuk menyelesaikan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 2%. Ini memberikan peluang sebenar untuk mendapatkan wang yang anda perlukan anda. Calon yang berminat perlu menghubungi kami melalui: michellenhawardloans@gmail.com

  Maklumat Diperlukan termasuk;

  1) nama:
  2) Negara:
  3) menangani:
  4) menyatakan:
  5) Bahasa Pertuturan:
  6) Umur:
  7) Status perkahwinan:
  8) Pekerjaan:
  9) Nombor telefon:
  10) pada masa ini terletak di tempat kerja:
  11) Pendapatan Bulanan:
  12) saudara terdekat:
  13) jumlah pinjaman yang diperlukan:
  14) Tempoh pinjaman:
  15) Tujuan pinjaman:

  NOTA: Permohonan adalah untuk 18years dan ke atas

  ReplyDelete
 50. Engkau mempunyai banyak masalah kewangan? adakah anda Perlu pinjaman untuk membayar hutang? adakah anda dalam krisis kewangan? percaya kepada kami untuk merawat semua jenis pinjaman, lihat di bawah. Kami berdaftar dan
  syarikat yang diberi kuasa untuk mengeluarkan pinjaman pada 2%, dengan tempoh minimum 6 bulan dan tempoh maksimum 30 tahun.
  Kami memberi pinjaman kepada minimum pada tahun 2000 kepada maksimum 50 juta.
  menawarkan perkhidmatan yang berbeza BAWAH *
  Pinjaman Peribadi (selamat dan tidak bercagar)
  * Pinjaman Perniagaan (selamat dan tidak bercagar)
  * Peningkatan Home
  * Pencipta Pinjaman
  * Pinjaman Auto
  * Perkahwinan Gadai Janji
  * Pinjaman kesihatan, dan lain-lain
  Jadi .. jika anda berminat, sila kembali kepada kami melalui e-mel kami loveloanfirm8@gmail.com
  dengan Allah tidak ada yang mustahil

  ReplyDelete
 51. pinjaman, Persetujuan Instan, Tidak ada jaminan, Low tingkat,
  pastikan Anda mengunjungi Racheal Hernandez Perusahaan
  Pinjaman karena perusahaan pinjaman yang tepat, kami
  menyediakan semua jenis pinjaman sebesar 2%. Jika Anda
  tertarik, Anda dapat menghubungi kami melalui email di: rachealhernandezloanfirm@gmail.com
  Dengan Tulus,
  Mrs. RachealMencari pinjaman akses mudah dari perusahaan yang sah

  ReplyDelete
 52. Untuk benar memperkenalkan diri, saya Encik Micheal Benson pemberi pinjaman swasta, i
  Memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, ini merupakan peluang kewangan.
  di muka pintu anda, mendapatkan pinjaman anda dengan cepat. Ada orang banyak keluar
  Terdapat mencari peluang kewangan atau bantuan sekitar sudut, dan
  Tempat, dan masih mereka tidak mampu untuk mendapatkan satu, tetapi di sini ia adalah.
  Pembiayaan peluang pada langkah pintu anda dan oleh itu anda tidak mampu Untuk lepaskan peluang ini perkhidmatan ini disediakan untuk individu, syarikat, ahli perniagaan dan wanita, dan ketersediaan loans.The apa-apa amaun pilihan anda untuk maklumat lanjut.
  Hubungi kami melalui e-mel: michealbensonloanagency@gmail.com.

  Pinjaman borang permohonan dan mengembalikannya.

  Nama Penuh ....................................

  Nombor telefon peribadi ............................

  Negara ...........................................

  Alamat ......................................

  Negeri ..............................

  Umur .............................................

  Anda telah digunakan sebelum atau tidak. .......................

  Status .................................

  Jumlah pinjaman yang diperlukan. .....................................

  Tempoh pinjaman .................................

  Pekerjaan ....................................

  Pendapatan Bulanan .............................

  Sebagai pengiktirafan kepada butiran ini kami akan menghantar perjanjian kami dengan jadual pembayaran balik, dan jika anda bersetuju dengan Terma dan Syarat ini, anda berpeluang untuk mendapatkan pinjaman anda dalam masa 24 jam, bergantung kepada keterukan dan mendesak, dan amanah.
  Saya sedang menunggu maklum balas yang cepat anda.

  Yang benar

  Micheal Benson

  ReplyDelete
 53. Untuk benar memperkenalkan diri, saya Encik Micheal Benson pemberi pinjaman swasta, i
  Memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, ini merupakan peluang kewangan.
  di muka pintu anda, mendapatkan pinjaman anda dengan cepat. Ada orang banyak keluar
  Terdapat mencari peluang kewangan atau bantuan sekitar sudut, dan
  Tempat, dan masih mereka tidak mampu untuk mendapatkan satu, tetapi di sini ia adalah.
  Pembiayaan peluang pada langkah pintu anda dan oleh itu anda tidak mampu Untuk lepaskan peluang ini perkhidmatan ini disediakan untuk individu, syarikat, ahli perniagaan dan wanita, dan ketersediaan loans.The apa-apa amaun pilihan anda untuk maklumat lanjut.
  Hubungi kami melalui e-mel: michealbensonloanagency@gmail.com.

  Pinjaman borang permohonan dan mengembalikannya.

  Nama Penuh ....................................

  Nombor telefon peribadi ............................

  Negara ...........................................

  Alamat ......................................

  Negeri ..............................

  Umur .............................................

  Anda telah digunakan sebelum atau tidak. .......................

  Status .................................

  Jumlah pinjaman yang diperlukan. .....................................

  Tempoh pinjaman .................................

  Pekerjaan ....................................

  Pendapatan Bulanan .............................

  Sebagai pengiktirafan kepada butiran ini kami akan menghantar perjanjian kami dengan jadual pembayaran balik, dan jika anda bersetuju dengan Terma dan Syarat ini, anda berpeluang untuk mendapatkan pinjaman anda dalam masa 24 jam, bergantung kepada keterukan dan mendesak, dan amanah.
  Saya sedang menunggu maklum balas yang cepat anda.

  Yang benar

  Micheal Benson

  ReplyDelete
 54. Untuk benar memperkenalkan diri, saya Encik Micheal Benson pemberi pinjaman swasta, i
  Memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, ini merupakan peluang kewangan.
  di muka pintu anda, mendapatkan pinjaman anda dengan cepat. Ada orang banyak keluar
  Terdapat mencari peluang kewangan atau bantuan sekitar sudut, dan
  Tempat, dan masih mereka tidak mampu untuk mendapatkan satu, tetapi di sini ia adalah.
  Pembiayaan peluang pada langkah pintu anda dan oleh itu anda tidak mampu Untuk lepaskan peluang ini perkhidmatan ini disediakan untuk individu, syarikat, ahli perniagaan dan wanita, dan ketersediaan loans.The apa-apa amaun pilihan anda untuk maklumat lanjut.
  Hubungi kami melalui e-mel: michealbensonloanagency@gmail.com.

  Pinjaman borang permohonan dan mengembalikannya.

  Nama Penuh ....................................

  Nombor telefon peribadi ............................

  Negara ...........................................

  Alamat ......................................

  Negeri ..............................

  Umur .............................................

  Anda telah digunakan sebelum atau tidak. .......................

  Status .................................

  Jumlah pinjaman yang diperlukan. .....................................

  Tempoh pinjaman .................................

  Pekerjaan ....................................

  Pendapatan Bulanan .............................

  Sebagai pengiktirafan kepada butiran ini kami akan menghantar perjanjian kami dengan jadual pembayaran balik, dan jika anda bersetuju dengan Terma dan Syarat ini, anda berpeluang untuk mendapatkan pinjaman anda dalam masa 24 jam, bergantung kepada keterukan dan mendesak, dan amanah.
  Saya sedang menunggu maklum balas yang cepat anda.

  Yang benar

  Micheal Benson

  ReplyDelete
 55. Untuk benar memperkenalkan diri, saya Encik Micheal Benson pemberi pinjaman swasta, i
  Memberi pinjaman pada kadar faedah 3%, ini merupakan peluang kewangan.
  di muka pintu anda, mendapatkan pinjaman anda dengan cepat. Ada orang banyak keluar
  Terdapat mencari peluang kewangan atau bantuan sekitar sudut, dan
  Tempat, dan masih mereka tidak mampu untuk mendapatkan satu, tetapi di sini ia adalah.
  Pembiayaan peluang pada langkah pintu anda dan oleh itu anda tidak mampu Untuk lepaskan peluang ini perkhidmatan ini disediakan untuk individu, syarikat, ahli perniagaan dan wanita, dan ketersediaan loans.The apa-apa amaun pilihan anda untuk maklumat lanjut.
  Hubungi kami melalui e-mel: michealbensonloanagency@gmail.com.

  Pinjaman borang permohonan dan mengembalikannya.

  Nama Penuh ....................................

  Nombor telefon peribadi ............................

  Negara ...........................................

  Alamat ......................................

  Negeri ..............................

  Umur .............................................

  Anda telah digunakan sebelum atau tidak. .......................

  Status .................................

  Jumlah pinjaman yang diperlukan. .....................................

  Tempoh pinjaman .................................

  Pekerjaan ....................................

  Pendapatan Bulanan .............................

  Sebagai pengiktirafan kepada butiran ini kami akan menghantar perjanjian kami dengan jadual pembayaran balik, dan jika anda bersetuju dengan Terma dan Syarat ini, anda berpeluang untuk mendapatkan pinjaman anda dalam masa 24 jam, bergantung kepada keterukan dan mendesak, dan amanah.
  Saya sedang menunggu maklum balas yang cepat anda.

  Yang benar

  Micheal Benson

  ReplyDelete
 56. Ibu theresa saya, pemberi pinjaman pinjaman "Managing Director
  Solusi pinjaman, saya bersedia untuk meminjamkan pinjaman dengan tingkat bunga
  2%, Kami menawarkan pinjaman kepada badan-badan komersial dan swasta mulai dari
  $ 6.000 sampai maksimal sebesar $ 10 juta dengan jangka waktu 1 sampai 25
  tahun, Kami menawarkan pinjaman pada tingkat bunga rendah dan tidak ada pemeriksaan kredit, kami
  menawarkan pinjaman pribadi, pinjaman konsolidasi utang, modal ventura,
  pinjaman usaha, pinjaman pendidikan, pinjaman rumah atau "pinjaman untuk
  Alasannya! Namun, metode kami, menawarkan Anda kesempatan untuk menyatakan jumlah
  Pinjaman yang dibutuhkan dan juga durasi yang Anda mampu, kami sangat
  bersertifikat dan terdaftar, kami berdua maksimum pinjaman diasuransikan
  keamanan prioritas utama kami,

  Kami melakukan menggunakan transfer bank dalam pengiriman pinjaman kepada banyak klien kami
  dan itu akan mengambil waktu maksimal 12 JAM kerja dan Anda
  jaminan mendapatkan didanai, Jika Anda tertarik, silakan mengisi
  out Peminjam Aplikasi Pinjaman dan mengirimkannya kembali kepada kami untuk lebih lanjut
  Proses.

  Peminjam Informasi (bidang Informasi yang diperlukan muncul dalam huruf tebal).
  Nama Lengkap (s):
  Umur:
  Alamat Jalan:
  negara:
  Hubungi Nomor:
  Jumlah Pinjaman Diminta:
  Pinjaman Tujuan:
  Durasi Pinjaman:
  Status Pekerjaan:

  Kami berharap untuk mendengar dari Anda segera.
  salam dan hormat kami
  theresaloancompany

  Hubungi kami melalui email kami theresaloancompany@gmail.com

  ReplyDelete
 57. Apakah Anda memerlukan pinjaman mendesak? jika ya email kami bersaing (georgeanderson.loanfirm255@gmail.com) dengan informasi di bawah.

  Nama Lengkap:
  Negara:
  Jumlah Dibutuhkan:
  Lama Waktu:
  Telepon:

  menawarkan pinjaman

  ReplyDelete
 58. Kami adalah sebuah organisasi yang ditubuhkan untuk membantu orang yang memerlukan
  bantuan, seperti bantuan kewangan. Jadi, jika anda akan melalui kewangan
  masalah jika anda mempunyai keadaan huru-hara kewangan dan anda memerlukan dana untuk
  memulakan perniagaan anda sendiri, atau anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang atau membayar
  bil, memulakan perniagaan yang bagus, atau anda merasa sukar
  Mendapatkan pinjaman modal dari bank-bank tempatan, hubungi kami hari ini melalui e - mail
  Saya joycerolandloancompany@gmail.co
   "Jadi, jangan biarkan peluang ini berlalu begitu sahaja,
  Anda dinasihatkan untuk melengkapkan dan mengembalikan butiran di bawah ..

  Nama Anda: ______________________
  Alamat anda: ____________________
  Negara anda: ____________________
  Tugas anda: __________________
  Jumlah pinjaman yang diperlukan: ______________
  Tempoh pinjaman: ____________________
  Pendapatan Bulanan: __________________
  Nombor Telefon: ________________
  Adakah anda memohon pinjaman sebelum: ________________
  Jika anda telah memfailkan pinjaman sebelum ini, di mana anda dianggap jujur? ...

  Bertindak cepat dan keluar dari tekanan kewangan, keadaan huru-hara, dan cabaran
  kenalan joycerolanloancompany hari ini melalui e - mail:
  Saya joycerolandloancompany@gmail.com

  ReplyDelete
 59. Halo Setiap Satu, nama saya Dwiokta Septiani dari Indonesia, aku cepat-cepat ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan seluruh Indonesia yang mencari pinjaman di internet sangat berhati-hati untuk tidak jatuh di tangan scammers dan fraudstars, ada banyak pemberi pinjaman kredit palsu di sini di internet dan beberapa dari mereka adalah asli, saya ingin meluncur kesaksian tentang bagaimana Tuhan mengarahkan saya untuk pemberi pinjaman dan pinjaman genue nyata yang telah mengubah hidup saya dari rumput rahmat, setelah saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman kredit di sini di internt, saya kehilangan banyak uang untuk membayar biaya pendaftaran, isurance, pajak, dan setelah pembayaran saya masih tidak mendapatkan pinjaman saya. Setelah berbulan-bulan mencoba untuk mendapatkan pinjaman di internet dan nomor scammed kali uang tanpa mendapatkan pinjaman dari perusahaan mereka sehingga saya menjadi begitu putus asa dalam mendapatkan pinjaman dari genue pemberi pinjaman kredit online yang tidak akan meningkatkan rasa sakit saya, jadi saya memutuskan untuk menghubungi seorang teman saya yang baru-baru mendapat pinjaman online, kita membahas kesimpulan kita tentang masalah dan dia bercerita tentang seorang wanita yang disebut Mrs Anita Charles yang merupakan CEO dari Anita Charles Pinjaman Perusahaan. Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman (Rp430,000,000) dengan tingkat bunga rendah dari 2%, Tidak mengurus usia saya, karena saya mengatakan kepadanya apa yang saya ingin menggunakan uang tersebut untuk membangun usaha dan pinjaman saya disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan yang dibuat tentang pengalihan pinjaman dan dalam waktu kurang dari 24 jam setelah pendaftaran pinjaman, itu disimpan ke bank dan mimpi datang melalui saya. Jadi saya ingin saran yang membutuhkan pinjaman genue dengan cepat menghubungi dia sekarang email di anitacharlesloancompany@gmail.com. dia tidak tahu bahwa aku melakukan hal ini. Saya berdoa agar Tuhan akan memberkatinya untuk hal-hal baik yang dia telah lakukan dalam hidup saya. Anda juga dapat menghubungi saya di septianidwiokta@gmail.com untuk info lebih lanjut.

  ReplyDelete
 60. KABAR BAIK. BACA BACA
  Halo teman-teman, nama saya Ibu HADIJATOU AL-SAIDI, tolong saya punya kabar baik untuk berbagi dengan Anda semua. Saya tidak bisa menjelaskan betapa bahagianya aku sekarang. Akhirnya, saya hanya mendapat pinjaman dari JOYCE MEYER PINJAMAN PERUSAHAAN. Teman saya mengarahkan saya kepada mereka. Saya telah mencari pemberi pinjaman swasta online asli selama bertahun-tahun di mana saya bisa meminjam uang untuk memulai bisnis saya, tapi semua usaha saya untuk mendapatkan pinjaman asli perusahaan gagal. Semua yang saya telah datang dalam kontak dengan semua penipuan. Sejujurnya, pada awalnya, saya pikir JOYCE MEYER PINJAMAN PERUSAHAAN adalah salah satu penipuan sampai mereka membawa sukacita bagi hidup saya hanya beberapa hari kembali. ketika saya mencoba dan melihat sendiri, setelah memenuhi semua persyaratan yang diperlukan, saya terkejut bahwa mereka benar-benar ditransfer pinjaman saya ke rekening bank saya. Saya sangat senang sekarang karena Tuhan telah menggunakan organisasi ini untuk memberkati saya tahun ini. Dear teman jika Anda ingin tahun ini menjadi tahun kebebasan finansial Anda dan bahagia seperti saya, cepat dan menghubungi mereka sekarang. Email mereka (joyce meyerloanfirm @ gmail.com). Email pribadi saya sendiri: hadijatou026@gmail.com. berharap informasi penting ini akan mengubah hidup Anda tahun ini. Saya berharap Anda semua yang terbaik.

  ReplyDelete
 61. Hari baik tuan/puan,

  Ini adalah pusat bandar mempercayai mikro kewangan Perkhidmatan antarabangsa. . Kami adalah sebuah syarikat yang mempunyai reputasi yang baik, sah & berdaftar. Diluluskan oleh kerajaan Afrika Selatan untuk membantu orang dengan pinjaman bantuan kewangan tempatan dan antarabangsa pada ini baru bulan Januari 2015 dan United kingdom (UK), kita adalah juga sebahagian daripada syarikat kewangan dan wang persembahan firma. Kami membantu dalam menggalakkan dan bertindak sebagai fasilitator untuk mengurangkan tekanan kewangan anda pada kadar yang amat menggalakkan. Kami memberi pinjaman kepada individu dan cor-mengendalikan badan yang memerlukan bantuan kewangan pada orang-orang dengan minat yang berpatutan sebanyak 4.9% Adakah anda mempunyai kredit yang buruk atau anda memerlukan wang untuk membayar bil? Jika anda adalah sangat-sangat memerlukan bantuan kami, maka anda perlu membaca dengan teliti syarikat pinjaman borang permohonan yang dilampirkan pada mesej ini kemudian mengisi dan kembali kepada kami jika anda memenuhi dengannya supaya kita boleh teruskan pada transaksi anda. Kami menanti respons anda cepat.

  Perkhidmatan Rendered termasuk:

  Membiayai semula
  Pembaikan rumah
  Pinjaman pencipta
  Pinjaman automatik
  Penyatuan hutang
  Kemudahan kredit yang
  Pinjaman perumahan kedua
  Pinjaman Perniagaan
  Pinjaman peribadi
  Pinjaman antarabangsa
  Best memperolehi pinjaman
  Pinjaman tunai
  Pinjaman kos rendah
  Pinjaman internet
  Kadar pinjaman murah
  Pinjaman gaya hidup
  Pinjaman bersama
  Pinjaman ekuiti
  Pinjaman Kecil
  Langsung
  Wang pinjaman kewangan
  Pemilik rumah pinjaman
  Pinjaman bank

  Apa sahaja keperluan kewangan anda adalah, A pinjaman daripada Amanah mikro kewangan Perkhidmatan Pusat akan sentiasa membantu. Keselamatan Sosial tiada dan tiada kredit menyemak, dijamin 100%. Kita lihat ke hadapan membenarkan kami untuk berkhidmat kepada anda. Ikhlas, kami menunggu anda cepat bertindak balas. Pusat Amanah ini gaya perdagangan Pusat Amanah mikro kewangan terhad. Pusat Amanah Sendirian Berhad: Rumah Cassiobury 11-19 Stesen jalan, Watford, Hertfordshire, WD17 1AP. pejabat berdaftar: House, Duke Street, Norwich, Norfolk, St Crispin NR3 1PD. berdaftar di England: 07020381, VAT nombor 765353512 dibenarkan dan dikawal selia oleh Lembaga menjalankan kewangan di bawah nombor 631303, anda harus boleh menghubungi kami melalui alamat Email kami Centraltrust.uk.za@inbox.lv atau Centraltrust_consultant.uk.za@outlook.com, kami menunggu respond anda untuk membantu anda menyelesaikan masalah kewangan anda...

  ReplyDelete

 62. Hari baik tuan/puan,

  Ini adalah pusat bandar mempercayai mikro kewangan Perkhidmatan antarabangsa. . Kami adalah sebuah syarikat yang mempunyai reputasi yang baik, sah & berdaftar. Diluluskan oleh kerajaan Afrika Selatan untuk membantu orang dengan pinjaman bantuan kewangan tempatan dan antarabangsa pada ini baru bulan Januari 2015 dan United kingdom (UK), kita adalah juga sebahagian daripada syarikat kewangan dan wang persembahan firma. Kami membantu dalam menggalakkan dan bertindak sebagai fasilitator untuk mengurangkan tekanan kewangan anda pada kadar yang amat menggalakkan. Kami memberi pinjaman kepada individu dan cor-mengendalikan badan yang memerlukan bantuan kewangan pada orang-orang dengan minat yang berpatutan sebanyak 4.9% Adakah anda mempunyai kredit yang buruk atau anda memerlukan wang untuk membayar bil? Jika anda adalah sangat-sangat memerlukan bantuan kami, maka anda perlu membaca dengan teliti syarikat pinjaman borang permohonan yang dilampirkan pada mesej ini kemudian mengisi dan kembali kepada kami jika anda memenuhi dengannya supaya kita boleh teruskan pada transaksi anda. Kami menanti respons anda cepat.

  Perkhidmatan Rendered termasuk:

  Membiayai semula
  Pembaikan rumah
  Pinjaman pencipta
  Pinjaman automatik
  Penyatuan hutang
  Kemudahan kredit yang
  Pinjaman perumahan kedua
  Pinjaman Perniagaan
  Pinjaman peribadi
  Pinjaman antarabangsa
  Best memperolehi pinjaman
  Pinjaman tunai
  Pinjaman kos rendah
  Pinjaman internet
  Kadar pinjaman murah
  Pinjaman gaya hidup
  Pinjaman bersama
  Pinjaman ekuiti
  Pinjaman Kecil
  Langsung
  Wang pinjaman kewangan
  Pemilik rumah pinjaman
  Pinjaman bank

  Apa sahaja keperluan kewangan anda adalah, A pinjaman daripada Amanah mikro kewangan Perkhidmatan Pusat akan sentiasa membantu. Keselamatan Sosial tiada dan tiada kredit menyemak, dijamin 100%. Kita lihat ke hadapan membenarkan kami untuk berkhidmat kepada anda. Ikhlas, kami menunggu anda cepat bertindak balas. Pusat Amanah ini gaya perdagangan Pusat Amanah mikro kewangan terhad. Pusat Amanah Sendirian Berhad: Rumah Cassiobury 11-19 Stesen jalan, Watford, Hertfordshire, WD17 1AP. pejabat berdaftar: House, Duke Street, Norwich, Norfolk, St Crispin NR3 1PD. berdaftar di England: 07020381, VAT nombor 765353512 dibenarkan dan dikawal selia oleh Lembaga menjalankan kewangan di bawah nombor 631303, anda harus boleh menghubungi kami melalui alamat Email kami Centraltrust.uk.za@inbox.lv atau Centraltrust_consultant.uk.za@outlook.com, kami menunggu respond anda untuk membantu anda menyelesaikan masalah kewangan anda...

  ReplyDelete

 63. Hari baik tuan/puan,

  Ini adalah pusat bandar mempercayai mikro kewangan Perkhidmatan antarabangsa. . Kami adalah sebuah syarikat yang mempunyai reputasi yang baik, sah & berdaftar. Diluluskan oleh kerajaan Afrika Selatan untuk membantu orang dengan pinjaman bantuan kewangan tempatan dan antarabangsa pada ini baru bulan Januari 2015 dan United kingdom (UK), kita adalah juga sebahagian daripada syarikat kewangan dan wang persembahan firma. Kami membantu dalam menggalakkan dan bertindak sebagai fasilitator untuk mengurangkan tekanan kewangan anda pada kadar yang amat menggalakkan. Kami memberi pinjaman kepada individu dan cor-mengendalikan badan yang memerlukan bantuan kewangan pada orang-orang dengan minat yang berpatutan sebanyak 4.9% Adakah anda mempunyai kredit yang buruk atau anda memerlukan wang untuk membayar bil? Jika anda adalah sangat-sangat memerlukan bantuan kami, maka anda perlu membaca dengan teliti syarikat pinjaman borang permohonan yang dilampirkan pada mesej ini kemudian mengisi dan kembali kepada kami jika anda memenuhi dengannya supaya kita boleh teruskan pada transaksi anda. Kami menanti respons anda cepat.

  Perkhidmatan Rendered termasuk:

  Membiayai semula
  Pembaikan rumah
  Pinjaman pencipta
  Pinjaman automatik
  Penyatuan hutang
  Kemudahan kredit yang
  Pinjaman perumahan kedua
  Pinjaman Perniagaan
  Pinjaman peribadi
  Pinjaman antarabangsa
  Best memperolehi pinjaman
  Pinjaman tunai
  Pinjaman kos rendah
  Pinjaman internet
  Kadar pinjaman murah
  Pinjaman gaya hidup
  Pinjaman bersama
  Pinjaman ekuiti
  Pinjaman Kecil
  Langsung
  Wang pinjaman kewangan
  Pemilik rumah pinjaman
  Pinjaman bank

  Apa sahaja keperluan kewangan anda adalah, A pinjaman daripada Amanah mikro kewangan Perkhidmatan Pusat akan sentiasa membantu. Keselamatan Sosial tiada dan tiada kredit menyemak, dijamin 100%. Kita lihat ke hadapan membenarkan kami untuk berkhidmat kepada anda. Ikhlas, kami menunggu anda cepat bertindak balas. Pusat Amanah ini gaya perdagangan Pusat Amanah mikro kewangan terhad. Pusat Amanah Sendirian Berhad: Rumah Cassiobury 11-19 Stesen jalan, Watford, Hertfordshire, WD17 1AP. pejabat berdaftar: House, Duke Street, Norwich, Norfolk, St Crispin NR3 1PD. berdaftar di England: 07020381, VAT nombor 765353512 dibenarkan dan dikawal selia oleh Lembaga menjalankan kewangan di bawah nombor 631303, anda harus boleh menghubungi kami melalui alamat Email kami Centraltrust.uk.za@inbox.lv atau Centraltrust_consultant.uk.za@outlook.com, kami menunggu respond anda untuk membantu anda menyelesaikan masalah kewangan anda...

  ReplyDelete
 64. Benjamin roger perusahaan pinjaman cepat
  Moshi Moshi
  Saya telah menjadi utang, sewa yang dibayar atau jika Anda tidak diberikan pinjaman di bank? Tim kami akan membantu untuk memecahkan masalah Anda. kami adalah perusahaan yang terdaftar, kami meminjamkan uang kepada orang-orang yang membutuhkan bantuan keuangan mendesak, dan mereka yang telah ditolak kredit dari bank karena nilai kredit yang rendah, kami memberikan bantuan keuangan kepada perusahaan, industri, individu dan juga mensponsori Anda untuk melepaskan bakat Anda dan mencapai Tujuan Anda dan banyak lagi, atau Anda ingin membayar utang atau biaya, atau sebelum Anda telah scammed oleh pemberi pinjaman uang palsu? Selamat Anda sekarang berada di tempat yang tepat, pinjaman kelompok Benjamin Roger perusahaan pinjaman cepat yang handal, yang menyediakan pinjaman pada tingkat bunga yang sangat rendah dari 2%, kami datang untuk mengakhiri semua masalah. Kami merekomendasikan pinjaman cepat untuk tujuan apapun. Hanya kartu ID, verifikasi cepat, formalitas minimum, penerimaan yang tinggi dari usulan tersebut dan mengambil kredit untuk 30 menit, Tanpa perlu memberikan bukti pendapatan. Kami memiliki jumlah pinjaman yang tinggi hingga 200 juta GBP. Jangka waktu pengembalian kami adalah dari 8 bulan sampai 20 tahun. Kami menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan rahasia dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini via email di: benjamin.roger.quickloan@gmail.com
  banyak cinta

  ReplyDelete
 65. Adakah anda Perlu pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan segera kepada akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapat wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang daripada 24 jam
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  daripada anda.

  Hubungi sah dan syarikat amanah berlesen yang dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat dan pinjaman lebih permohonan membentuk perniagaan bersama, melalui

  e-mel: cashfirmarena@gmail.com

  SIR EVA Demeter
  Ketua Pengarah
  CASHFIRM

  ReplyDelete
 66. Adakah anda terperangkap, disekat daripada bank-bank dan anda tidak mendapat manfaat daripada bank-bank atau anda lebih baik mempunyai projek dan memerlukan pinjaman, pembiayaan lapuk atau anda memerlukan wang untuk membayar bil-bil, mencari untuk melabur wang dalam perniagaan anda. mendapatkan bantuan kewangan hari ini
  greatfuturefinancialservices@gmail.com
  greatfuturefinancialservices@yahoo.com
  greatfuturefinancialservices@hotmail.com

  ReplyDelete
 67. Kami Kristian Pertubuhan ditubuhkan untuk membantu orang dalam keperluan
  membantu, seperti help.So kewangan jika anda akan melalui kewangan
  kesukaran atau ada apa-apa keadaan kucar-kacir kewangan, dan anda memerlukan dana untuk
  memulakan perniagaan anda sendiri, atau anda memerlukan pinjaman untuk menyelesaikan hutang anda atau membayar
  bil anda, memulakan perniagaan yang bagus, atau anda mendapati sukar untuk
  mendapatkan pinjaman modal dari bank-bank tempatan, hubungi kami hari ini melalui e-mel
  brucewoodloan@gmail.com
  Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk menyelesaikan bil anda, atau untuk mengendalikan
  beberapa cabaran kewangan? Atau anda di luar sana mencari telaga
  menawarkan pinjaman rahsia untuk mendapatkan pinjaman? Di sini anda tiba di keinginan anda
  Diingini langkah pintu. Di sini, di BRUCE KAYU Institut Pinjaman menawarkan pinjaman untuk orang dewasa juga sah minimum
  berumur 18 tahun dan ke atas, dengan kadar faedah yang minimum serendah 3%,
  Tiap-tiap tahun. Untuk mendapatkan maklumat lebih terperinci, sila meletakkan kami dalam hubungan melalui alamat e-mel di bawah.
  brucewoodloan@gmail.com
  Anda dinasihatkan untuk mengisi dan memulangkan butiran di bawah ..
  Nama Anda: ______________________
  Alamat anda: ____________________
  Negara anda: ____________________
  Jawatan anda: __________________
  Jumlah Pinjaman Diperlukan: ______________
  Pinjaman Duration: ____________________
  Pendapatan Bulanan: __________________
  Nombor telefon bimbit: ________________
  Pernahkah anda memohon pinjaman sebelum: ________________?


  Bertindak cepat dan keluar dari tekanan kewangan, keadaan huru-hara dan kesusahan oleh
  menghubungi BRUCE KAYU KEWANGAN Perbadanan Hari ini melalui E-mel: brucewoodloan @ gmail.com, Anda hendaklah dikira dengan yang terbaik daripada kami
  sumber sehingga anda mendapatkan dana ini yang dipindahkan ke dalam akaun anda, dan
  respon cepat dan pantas anda menentukan berapa cepat anda akan menerima
  pinjaman anda. Tanpa apa-apa kelewatan Memohon Pinjaman terbaik dan mudah anda di sini
  dengan kami. Sila e-mel kepada kami di Via
  e-mel: brucewoodloan@gmail.com
  Salam
  Dijawab oleh rev, BRUCE KAYU diberkati

  ReplyDelete
 68. Halo, nama saya PUSPITA Damanik. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial, dan putus asa, saya telah scammed oleh beberapa lender online. Saya hampir kehilangan harapan sampai seorang teman saya merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal disebut Mrs Belinda yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari RP 700.000.000 (700 JUTA Rp) dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres dengan tingkat bunga hanya 2%. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah i diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena aku berjanji padanya bahwa aku akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman dalam bentuk apapun, silahkan hubungi dia melalui emailnya: belindalamarloanltd@gmail.com atau aid.financial@financier.com
  Anda juga dapat menghubungi saya di email saya puspitadamanik21@gmail.com.
  Sekarang, semua yang saya lakukan adalah mencoba untuk bertemu dengan pembayaran pinjaman saya bahwa saya kirim langsung ke rekening bulanan.

  ReplyDelete
 69. Hello,

  MEMOHON PINJAMAN KOPERASI MAMPU DENGAN DUNIA PINJAMAN PLC.EMAIL ALAMAT: cooperativeworld.org@gmail.com

  Adakah anda memerlukan pinjaman, atau anda telah menolak dengan bank anda sebelum ini, di sini adalah peluang yang anda telah cari? Kami menawarkan semua jenis pinjaman. Ini adalah untuk memberitahu anda dengan jaminan 100% bahawa kita Tawaran pinjaman antara $ 5,000 USD untuk $ 500,000,000 USD pada 2% kadar faedah bagi setiap Bulan. Kami memberikan pinjaman untuk membangunkan perniagaan tepi / pengembangan perniagaan yang berdaya saing. Akan rehat memberi jaminan bahawa Kami disahkan, boleh dipercayai, boleh dipercayai, cekap, pantas dan dinamik. dan pembiaya bekerjasama untuk hartanah dan apa-apa jenis pembiayaan perniagaan, kami memberi pinjaman jangka panjang untuk 1 hingga 30 tahun maksimum dan semua kadar faedah dan mengira dan membolehkan untuk membayar setiap tahun. Kami menawarkan jenis berikut pinjaman dan banyak lagi; Kami menawarkan pinjaman berikut untuk individuals-

  * Pinjaman Peribadi
  * Pinjaman Komersial
  * Pelaburan Pinjaman
  * Pinjaman Pembangunan
  * Pinjaman Penyatuan
  * Pinjaman Pelajar
  * Pinjaman Kereta
  * Pinjaman gadai janji
  * Pembelian Pinjaman
  * Pinjaman Pembinaan

  Pinjaman Perniagaan Dan banyak More: Jika anda adalah sangat berminat dalam tawaran pinjaman kami, sila hubungi kami melalui id e-mel kami di bawah. (Cooperativeworld.org@gmail.com)

  Kami menanti jawapan secepat pantas anda.
  Merujuk jenis,
  Encik Diego Carlos:
  Pinjaman Jabatan Pengarah

  ReplyDelete
 70. MEMOHON PINJAMAN SEKARANG


  Adakah anda memerlukan pinjaman segera kami menawarkan pinjaman di seluruh dunia untuk yang memerlukan pinjaman peluang perniagaan yang anda mempunyai yang cari adalah di sini sekali lagi. email kami di: mohammed company01@gmail.com
  BORANG PERMOHONAN PINJAMAN
  1) Nama Penuh:
  2) Jantina:
  3) Jumlah Pinjaman Diperlukan :.
  4) Tempoh Pinjaman:
  5) Negara:
  6) Alamat Rumah:
  7) Nombor Telefon:
  8) Pendapatan Bulanan:
  9) Pekerjaan:
  ) Yang mana anda mengetahui mengenai kami.
  Salam.

  ReplyDelete
 71. MEMOHON PINJAMAN SEKARANG


  Adakah anda memerlukan pinjaman segera kami menawarkan pinjaman di seluruh dunia untuk yang memerlukan pinjaman peluang perniagaan yang anda mempunyai yang cari adalah di sini sekali lagi. email kami di: mohammed company01@gmail.com
  BORANG PERMOHONAN PINJAMAN
  1) Nama Penuh:
  2) Jantina:
  3) Jumlah Pinjaman Diperlukan :.
  4) Tempoh Pinjaman:
  5) Negara:
  6) Alamat Rumah:
  7) Nombor Telefon:
  8) Pendapatan Bulanan:
  9) Pekerjaan:
  ) Yang mana anda mengetahui mengenai kami.
  Salam.

  ReplyDelete
 72. Hello,
  Saya Encik Maurice yang diperakui, bereputasi, sah & seorang pemberi pinjaman wang yang diiktiraf. Saya meminjam wang kepada orang yang memerlukan bantuan kewangan. Adakah anda mempunyai kredit yang buruk atau anda memerlukan wang untuk membayar bil? Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan benefisiari dipercayai kerana kami akan gembira untuk menawarkan anda pinjaman.
  HUBUNGI EMAIL: mauricefinance@hotmail.com

  Perkhidmatan yang disediakan termasuk:

  membiayai semula
  Pinjaman Rumah
  gadai janji
  Pembaikan Rumah
  Pinjaman pelajar
  pencipta Pinjaman
  Pinjaman kereta
  Pinjaman wang keras
  Penyatuan hutang
  Kemudahan kredit
  Pinjaman Perniagaan
  Pinjaman Peribadi
  Pinjaman antarabangsa

  Hubungi kami hari ini dan membolehkan kita membantu anda daripada hardship.Send kewangan kami e-mel dan permintaan untuk permohonan pinjaman untuk mengisi-up. tiada
  nombor keselamatan sosial yang diperlukan dan tidak ada pemeriksaan kredit diperlukan. Menerima pembiayaan dalam masa kurang daripada 24 jam. Jaminan kelulusan 100%.

  HUBUNGI EMAIL: mauricefinance@hotmail.com

  Regards,

  ReplyDelete
 73. Apakah Anda perlu pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? anda
  Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek? karena kita menemukan lebih lanjut di sini
  untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu
  lalu. Kami meminjamkan uang kepada orang-orang yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau
  butuh uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi dalam
  bisnis pada tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk
  memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang dapat diandalkan untuk penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman, hubungi kami melalui jennifermorganloanfirm@gmail.com. Hanya mengisi rincian Anda menyenangkan.

    RINCIAN PEMOHON
  1) Nama:
  2) Negara:
  3) Alamat:
  4) Negara:
  5) Status Hubungan:
  6) Posisi:
  7) Nomor telepon:
  8) Posisi di tempat kerja:
  10) Jumlah Pinjaman yang dibutuhkan:
  11) Durasi Pinjaman:
  12) Tujuan pinjaman:
  13) agama:
  14) Anda harus menerapkan
  sebelumnya?
  15) Tanggal Lahir:


  Salam Hormat,
  Jennifer Morgan Firm Kredit.

  ReplyDelete
 74. Apakah Anda perlu pinjaman mendesak untuk melunasi utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? anda
  Anda telah ditolak oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek? karena kita menemukan lebih lanjut di sini
  untuk membuat semua masalah keuangan Anda sesuatu dari masa lalu
  lalu. Kami meminjamkan uang kepada orang-orang yang membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau
  butuh uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi dalam
  bisnis pada tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk
  memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan yang dapat diandalkan untuk penerima dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman, hubungi kami melalui jennifermorganloanfirm@gmail.com. Hanya mengisi rincian Anda menyenangkan.

    RINCIAN PEMOHON
  1) Nama:
  2) Negara:
  3) Alamat:
  4) Negara:
  5) Status Hubungan:
  6) Posisi:
  7) Nomor telepon:
  8) Posisi di tempat kerja:
  10) Jumlah Pinjaman yang dibutuhkan:
  11) Durasi Pinjaman:
  12) Tujuan pinjaman:
  13) agama:
  14) Anda harus menerapkan
  sebelumnya?
  15) Tanggal Lahir:


  Salam Hormat,
  Jennifer Morgan Firm Kredit.

  ReplyDelete
 75. Hello,
  Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Eden Jane, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (edenloanfirm@hotmail.com)

  ReplyDelete
 76. Hello, saya Encik perry, pemberi pinjaman pinjaman peribadi yang
  memberikan pinjaman peluang seumur hidup.
  Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman
  untuk meningkatkan perniagaan anda?
  anda telah ditolak oleh
  bank-bank dan institusi kewangan lain?
  Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji?
  cari lagi kerana kita berada di sini untuk membuat semua perkara masalah kewangan anda
  masa lalu. Kami memberi pinjaman wang kepada individu
  yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau yang memerlukan wang
  untuk membayar bil, untuk melabur dalam perniagaan pada kadar 2%. Saya mahu menggunakan ini
  medium untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan
  akan bersedia untuk menawarkan loan.So hubungi kami hari ini melalui e-mel:
  perryclementloan@gmail.com Data PEMINJAM 'S
   1) Nama Penuh: ..... ........................................ ..........
   2) Negara: .............................................. .............
   3) Alamat: ................................. ............. ............
   4) Negara: ..................... ......................... ................
   5) Jantina: ..... ......................................... ......... .........
   6) Status Perkahwinan: .................................... ......... ....
   7) Pekerjaan: ................................. ............. .......
   8) Nombor telefon: ......................... .................... ...
   9) Pada masa ini kedudukan di tempat kerja: .................. ...
   10) Pendapatan bulanan: .......................................... ...
   11) Jumlah Pinjaman Diperlukan: .....................................
   12) Pinjaman Duration: ............................................. ...
   13) Tujuan Pinjaman: ............................................
   14) Agama: .............................................. . .........
   15) Adakah anda memohon sebelum .................................
   Terima kasih, mr. perry

  ReplyDelete
 77. ADAKAH ANDA MEMERLUKAN PINJAMAN A?

  Kesetiaan Pinjaman Pelaburan menawarkan perkhidmatan yang berkualiti, Hubungi kami untuk pinjaman segera dan mudah anda, kadar Memberikan kami adalah 6.9% Bagi kedua-dua jangka pendek & panjang.
    Kami berada di sini untuk membantu anda dari segi kewangan dan memastikan anda bebas hutang, kebebasan kewangan anda adalah keutamaan kami

  Memohon apa-apa jenis pinjaman

  Pinjaman rumah, Pinjaman Perniagaan, Pinjaman Peribadi, Pinjaman Kereta, Pinjaman Syarikat, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Komersial Etc,
  Adakah anda pernah ditolak oleh bank atau broker lain? Adakah anda mempunyai skor kredit yang buruk dan tiada siapa yang bersedia untuk memberi pinjaman anda? Hubungi kami hari ini melalui e-mel: wgilbertloan@gmail.com atau info_fidelityloaninvestments@yahoo.com

  ReplyDelete
 78. Adakah anda memerlukan pinjaman segera ?
  * Pemindahan Sangat cepat dan segera ke akaun bank anda
  * Pembayaran bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang dalam anda
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah 2 %
  * Pembayaran jangka panjang ( 1-30 tahun) Tempoh
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai ? Selepas memfailkan permohonan kredit,
  Anda boleh menjangkakan bahawa tindak balas awal yang kurang daripada 24 jam dan
  pembiayaan dalam tempoh 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kita perlukan
  daripada anda.

  Hubungi sah dan berlesen rasmi syarikat pinjaman
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain .
  Untuk maklumat lanjut dan borang permohonan pinjaman melalui Hubungi sekarang

  e-mel : maryrobert422@gmail.com

  ReplyDelete
 79. Hello,

  Adakah anda mempunyai apa-apa masalah kewangan, adakah anda memerlukan serius pinjaman segera, adakah anda merancang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? adakah anda dalam hutang? Ini adalah peluang anda untuk mendapatkan hasrat anda, percaya kepada kami untuk merawat semua jenis pinjaman, lihat di bawah. Kami berdaftar dan Syarikat diberi kuasa untuk mengeluarkan pinjaman pada kadar faedah 2%, dengan tempoh minimum 6 bulan dan tempoh maksimum 30 tahun. Kami menyediakan pinjaman antara $ 1,000 hingga 50 juta USD.
  Lihat perkhidmatan kami BAWAH;

  * Pinjaman Peribadi (selamat dan tidak bercagar)
  * Pinjaman Perniagaan (selamat dan tidak bercagar)
  * Pembaikan Rumah
  * Pencipta Pinjaman
  * Pinjaman Auto
  * Mortgage Perkahwinan
  * Pinjaman kesihatan, dan lain-lain

  Jadi, jika anda berminat atau memerlukan maklumat lanjut, sila kembali kepada kami melalui e-mel kami georgeloanfirm10@gmail.com
  Dengan Allah tidak ada yang mustahil

  Terima kasih dan Salam

  ReplyDelete
 80. Halo orang saya, apakah Anda membutuhkan pinjaman ?, apakah Anda di stres keuangan yang baik mariam suleiman akan membantu Anda keluar dari masalah keuangan Anda, saya berada di utang akan kehilangan rumah saya dan bisnis saya, ibu yang baik mariam suleiman membantu saya dengan uang untuk memecahkan masalah keuangan saya, memang dia adalah seorang wanita yang baik, memetikan Anda memiliki masalah keuangan, Anda membutuhkan uang untuk bisnis Anda, Anda perlu uang untuk membayar tagihan Anda atau membeli rumah, apa yang pernah Anda butuh uang untuk, pergi ke ibu yang baik dia akan membantu Anda keluar, dia telah melakukannya untuk saya sebelum dan saya tahu dia terlalu baik dan dia akan berada di sana untuk membantu Anda keluar, dia memberikan pinjaman nya di 2%, hubungi ibu yang baik untuk pinjaman Anda melalui email: mariamsuleimanloanfirm@gmail.com dan menghubungi saya di email saya: aetunie@gmail.com jika Anda membutuhkan arah, Allah adalah besar.

  ReplyDelete
 81. Kami kini sehingga 100 juta dollar, sterling, euro maksimum hutang pinjaman 10,000.00euro minimum Kami mahu semua orang yang memerlukan pinjaman dengan kadar faedah yang rendah kepada 2%. Jika berminat, sila hubungi kami melalui e-mel: Saya wembleyloanfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 82. Apakah Anda membutuhkan pinjaman untuk investasi yang lebih besar? Pinjaman untuk ekspansi bisnis? Pinjaman untuk investasi baru? Pinjaman untuk melunasi utang jangka panjang dan tagihan. Cari tidak lebih, ................... dalam hubungannya dengan ZENITH BANK Plc, menawarkan pinjaman dengan bunga rendah, non agunan. Kami di sini untuk menempatkan dan mengakhiri kemiskinan dan pengangguran, karena setiap orang memiliki / potensi sendiri. Hubungi kami hari ini dan Anda akan menjadi salah satu pelanggan kami yang terhormat. Email: Zenithcreditloanfirm@gmail.com ......................... Terima kasih atas dukungan Anda.

  ReplyDelete
 83. Memohon untuk pinjaman cepat dan mudah untuk membayar bil-bil dan untuk memulakan pembiayaan baru projek-projek anda pada kadar faedah yang paling murah sebanyak 3%. Sila hubungi kami hari ini melalui: CREDITHOME@BLUMAIL.ORG dengan jumlah pinjaman yang diperlukan sebagai tawaran pinjaman minimum kami adalah 1,000.00 kepada mana-mana pilihan pinjaman amount.I pagi disahkan, berdaftar dan legit lender.You boleh menghubungi saya hari ini jika anda berminat untuk mendapatkan ini pinjaman, hubungi saya untuk maklumat lanjut mengenai proses pinjaman, proses seperti terma-terma dan syarat-syarat pinjaman dan bagaimana pinjaman akan dipindahkan kepada anda. Saya memerlukan jawapan mendesak anda jika anda berminat.

  ReplyDelete
 84. Adakah Anda Perlu pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat pantas dan cepat ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diperlukan untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang dari 24 jam
  pembiayaan dalam tempoh 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  daripada anda.

  Hubungi syarikat amanah berlesen yang dibenarkan dan dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat lebih Pertanyaan dan borang permohonan pinjaman Hubungi kami melalui

  e-mel: speedway@cash4u.com
  Sir Garvin Wlliams
  Pemilik dan Pengasas
  Speedway Pinjaman

  ReplyDelete
 85. HARMONY CHRISTIAN CENTER FINANCE
  EMAIL: harmonychristianfinance@gmail.com
  ========================
  This is a Christian and a charitable loan Organization formed to help
  people in need of help and such as financial help.
  So are you are going through financial difficulty ?
  Or you are in any financial mess?
  =======================
  We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000 USD,at 2.0%
  interest rate Our loans are well insured and maximum security is our
  priority,HARMONY CHRISTIAN CENTER FINANCE is a legitimate and well known
  approved loan lending company.
  ======================
  LOAN APPLICATION FORM
  PREFIX {MR.,MRS.,MiSS.,DR.,etc.}
  1)YOUR NAME
  2)YOUR COUNTRY
  3)YOUR OCCUPATION
  4)YOUR MARITAL STATUS
  5)PHONE NUMBER
  6)MONTHLY INCOME
  7)ADDRESS
  8)PURPOSE OF LOAN
  9)LOAN REQUEST
  10)TELEPHONE
  11)LOAN DURATION

  If you are interested to obtain a loan from this loan firm
  kindly fill the application form and reply us back through our

  Email: harmonychristianfinance@gmail.com
  Thanks and Regards
  DR BRUSE ANDERSON

  ReplyDelete
 86. HARMONY CHRISTIAN CENTER FINANCE
  EMAIL: harmonychristianfinance@gmail.com
  ========================
  This is a Christian and a charitable loan Organization formed to help
  people in need of help and such as financial help.
  So are you are going through financial difficulty ?
  Or you are in any financial mess?
  =======================
  We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000 USD,at 2.0%
  interest rate Our loans are well insured and maximum security is our
  priority,HARMONY CHRISTIAN CENTER FINANCE is a legitimate and well known
  approved loan lending company.
  ======================
  LOAN APPLICATION FORM
  PREFIX {MR.,MRS.,MiSS.,DR.,etc.}
  1)YOUR NAME
  2)YOUR COUNTRY
  3)YOUR OCCUPATION
  4)YOUR MARITAL STATUS
  5)PHONE NUMBER
  6)MONTHLY INCOME
  7)ADDRESS
  8)PURPOSE OF LOAN
  9)LOAN REQUEST
  10)TELEPHONE
  11)LOAN DURATION

  If you are interested to obtain a loan from this loan firm
  kindly fill the application form and reply us back through our

  Email: harmonychristianfinance@gmail.com
  Thanks and Regards
  DR BRUSE ANDERSON

  ReplyDelete
 87. HARMONY CHRISTIAN CENTER FINANCE
  EMAIL: harmonychristianfinance@gmail.com
  ========================
  This is a Christian and a charitable loan Organization formed to help
  people in need of help and such as financial help.
  So are you are going through financial difficulty ?
  Or you are in any financial mess?
  =======================
  We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000 USD,at 2.0%
  interest rate Our loans are well insured and maximum security is our
  priority,HARMONY CHRISTIAN CENTER FINANCE is a legitimate and well known
  approved loan lending company.
  ======================
  LOAN APPLICATION FORM
  PREFIX {MR.,MRS.,MiSS.,DR.,etc.}
  1)YOUR NAME
  2)YOUR COUNTRY
  3)YOUR OCCUPATION
  4)YOUR MARITAL STATUS
  5)PHONE NUMBER
  6)MONTHLY INCOME
  7)ADDRESS
  8)PURPOSE OF LOAN
  9)LOAN REQUEST
  10)TELEPHONE
  11)LOAN DURATION

  If you are interested to obtain a loan from this loan firm
  kindly fill the application form and reply us back through our

  Email: harmonychristianfinance@gmail.com
  Thanks and Regards
  DR BRUSE ANDERSON

  ReplyDelete
 88. HARMONY CHRISTIAN CENTER FINANCE
  EMAIL: harmonychristianfinance@gmail.com
  ========================
  This is a Christian and a charitable loan Organization formed to help
  people in need of help and such as financial help.
  So are you are going through financial difficulty ?
  Or you are in any financial mess?
  =======================
  We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000 USD,at 2.0%
  interest rate Our loans are well insured and maximum security is our
  priority,HARMONY CHRISTIAN CENTER FINANCE is a legitimate and well known
  approved loan lending company.
  ======================
  LOAN APPLICATION FORM
  PREFIX {MR.,MRS.,MiSS.,DR.,etc.}
  1)YOUR NAME
  2)YOUR COUNTRY
  3)YOUR OCCUPATION
  4)YOUR MARITAL STATUS
  5)PHONE NUMBER
  6)MONTHLY INCOME
  7)ADDRESS
  8)PURPOSE OF LOAN
  9)LOAN REQUEST
  10)TELEPHONE
  11)LOAN DURATION

  If you are interested to obtain a loan from this loan firm
  kindly fill the application form and reply us back through our

  Email: harmonychristianfinance@gmail.com
  Thanks and Regards
  DR BRUSE ANDERSON

  ReplyDelete
 89. HARMONY CHRISTIAN CENTER FINANCE
  EMAIL: harmonychristianfinance@gmail.com
  ========================
  This is a Christian and a charitable loan Organization formed to help
  people in need of help and such as financial help.
  So are you are going through financial difficulty ?
  Or you are in any financial mess?
  =======================
  We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000 USD,at 2.0%
  interest rate Our loans are well insured and maximum security is our
  priority,HARMONY CHRISTIAN CENTER FINANCE is a legitimate and well known
  approved loan lending company.
  ======================
  LOAN APPLICATION FORM
  PREFIX {MR.,MRS.,MiSS.,DR.,etc.}
  1)YOUR NAME
  2)YOUR COUNTRY
  3)YOUR OCCUPATION
  4)YOUR MARITAL STATUS
  5)PHONE NUMBER
  6)MONTHLY INCOME
  7)ADDRESS
  8)PURPOSE OF LOAN
  9)LOAN REQUEST
  10)TELEPHONE
  11)LOAN DURATION

  If you are interested to obtain a loan from this loan firm
  kindly fill the application form and reply us back through our

  Email: harmonychristianfinance@gmail.com
  Thanks and Regards
  DR BRUSE ANDERSON

  ReplyDelete
 90. HARMONY CHRISTIAN CENTER FINANCE
  EMAIL: harmonychristianfinance@gmail.com
  ========================
  This is a Christian and a charitable loan Organization formed to help
  people in need of help and such as financial help.
  So are you are going through financial difficulty ?
  Or you are in any financial mess?
  =======================
  We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000 USD,at 2.0%
  interest rate Our loans are well insured and maximum security is our
  priority,HARMONY CHRISTIAN CENTER FINANCE is a legitimate and well known
  approved loan lending company.
  ======================
  LOAN APPLICATION FORM
  PREFIX {MR.,MRS.,MiSS.,DR.,etc.}
  1)YOUR NAME
  2)YOUR COUNTRY
  3)YOUR OCCUPATION
  4)YOUR MARITAL STATUS
  5)PHONE NUMBER
  6)MONTHLY INCOME
  7)ADDRESS
  8)PURPOSE OF LOAN
  9)LOAN REQUEST
  10)TELEPHONE
  11)LOAN DURATION

  If you are interested to obtain a loan from this loan firm
  kindly fill the application form and reply us back through our

  Email: harmonychristianfinance@gmail.com
  Thanks and Regards
  DR BRUSE ANDERSON

  ReplyDelete
 91. HARMONY CHRISTIAN CENTER FINANCE
  EMAIL: harmonychristianfinance@gmail.com
  ========================
  This is a Christian and a charitable loan Organization formed to help
  people in need of help and such as financial help.
  So are you are going through financial difficulty ?
  Or you are in any financial mess?
  =======================
  We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000 USD,at 2.0%
  interest rate Our loans are well insured and maximum security is our
  priority,HARMONY CHRISTIAN CENTER FINANCE is a legitimate and well known
  approved loan lending company.
  ======================
  LOAN APPLICATION FORM
  PREFIX {MR.,MRS.,MiSS.,DR.,etc.}
  1)YOUR NAME
  2)YOUR COUNTRY
  3)YOUR OCCUPATION
  4)YOUR MARITAL STATUS
  5)PHONE NUMBER
  6)MONTHLY INCOME
  7)ADDRESS
  8)PURPOSE OF LOAN
  9)LOAN REQUEST
  10)TELEPHONE
  11)LOAN DURATION

  If you are interested to obtain a loan from this loan firm
  kindly fill the application form and reply us back through our

  Email: harmonychristianfinance@gmail.com
  Thanks and Regards
  DR BRUSE ANDERSON

  ReplyDelete
 92. Apakah Anda membutuhkan pinjaman? hubungi kami untuk pinjaman Anda hari ini melalui email: panoceanloanlenders@gmail.com syarat dan kondisi sekutu.

  ReplyDelete
 93. Hari yang baik untuk semua yang memerlukan Legit Pinjaman, saya,
  Roberto Carvajal yang terkemuka, yang sah dan
  syarikat bertauliah
  Peminjam wang. Kita meminjam wang kepada orang di
  kadar 2% dalam
  keperluan kewangan
  Bantuan. Adakah anda mempunyai kredit yang buruk atau anda berada dalam
  wang tunai,
  untuk membayar bil? Kami mahu menggunakan medium ini untuk anda
  mengumumkan bahawa bantuan saya benefisiari boleh dipercayai
  kami berharap,
  menawarkan pinjaman. Tiada pemeriksaan kredit, 100%
  Dijamin.
  (Parkercredit@yahoo.com) slaid pinjaman anda.
  Borang permohonan pinjaman:
  Nama pemohon: ...............
  Alamat: ................
  Lokasi: ..................... ..
  Status: ........................
  Negara: .................. ..
  Jantina: ......................
  E-mel ............
  Telefon ..............
  Status perkahwinan ..............
  Jumlah pinjaman .................
  Tempoh pinjaman ..................
  Tujuan pinjaman .........................
  Pendapatan bulanan ........................
  Adakah anda bercadang yang
  permohonan? .............................
  Adakah anda merancang permohonan.
  Selepas mengemukakan permohonan pinjaman, anda boleh
  Mengharapkan jawapan yang awal kurang dari 24 jam
  dan pembiayaan dalam tempoh 72-96 jam selepas menerima
  Maklumat yang kami perlukan daripada anda untuk kami
  Syarikat E-mel (parkercredit@yahoo.com)
  Salam.
  Encik Roberto Carvajal.

  ReplyDelete
 94. Hari yang baik untuk semua yang memerlukan Legit Pinjaman, saya,
  Roberto Carvajal yang terkemuka, yang sah dan
  syarikat bertauliah
  Peminjam wang. Kita meminjam wang kepada orang di
  kadar 2% dalam
  keperluan kewangan
  Bantuan. Adakah anda mempunyai kredit yang buruk atau anda berada dalam
  wang tunai,
  untuk membayar bil? Kami mahu menggunakan medium ini untuk anda
  mengumumkan bahawa bantuan saya benefisiari boleh dipercayai
  kami berharap,
  menawarkan pinjaman. Tiada pemeriksaan kredit, 100%
  Dijamin.
  (Parkercredit@yahoo.com) slaid pinjaman anda.
  Borang permohonan pinjaman:
  Nama pemohon: ...............
  Alamat: ................
  Lokasi: ..................... ..
  Status: ........................
  Negara: .................. ..
  Jantina: ......................
  E-mel ............
  Telefon ..............
  Status perkahwinan ..............
  Jumlah pinjaman .................
  Tempoh pinjaman ..................
  Tujuan pinjaman .........................
  Pendapatan bulanan ........................
  Adakah anda bercadang yang
  permohonan? .............................
  Adakah anda merancang permohonan.
  Selepas mengemukakan permohonan pinjaman, anda boleh
  Mengharapkan jawapan yang awal kurang dari 24 jam
  dan pembiayaan dalam tempoh 72-96 jam selepas menerima
  Maklumat yang kami perlukan daripada anda untuk kami
  Syarikat E-mel (parkercredit@yahoo.com)
  Salam.
  Encik Roberto Carvajal.

  ReplyDelete
 95. Anda perlu berhati-hati ketika memohon pinjaman di blog hari ini, saya tidak pernah ingin berkongsi pengalaman saya, tetapi Allah akan pernah berpuas hati dengan saya jika saya biarkan orang lain yang tidak bersalah jatuh ke dalam apa yang saya lalui di sini di internet ketika saya sedang mencari pinjaman, saya cuba untuk membayar hutang saya, maka saya memohon untuk pinjaman, tetapi sebaliknya yang berlaku, saya menjadi lebih terhutang budi sejak mula ia. Hutang saya $ 5000 meningkat kepada $ 9120, pemberi pinjaman palsu dikumpul $ 4120 dari saya tanpa pinjaman tunggal, mereka enggan membayar balik belakang saya yang telah dibayar dalam bentuk wang. Bersyukur kepada Tuhan kerana Puan Margaret, dia diberikan saya pinjaman sebanyak $ 25,000, kini hutang saya hilang, dan i am membayar balik ansuran bulanan saya, yang merupakan suku daripada gaji saya $ 390. Saya menggesa anda untuk melanggan perkhidmatan itu. heatherwhiteloanltd@gmail.com, qualityloanloanfirm@asia.com. Anda juga boleh menulis saya di alamat peribadi saya: rutama84@gmail.com. Semua yang terbaik.

  ReplyDelete
 96. i memerlukan bantuan pinjaman $ 2000 dengan 2% kadar faedah yang sangat mendesak

  Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
  * Pemindahan Sangat pantas dan cepat ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang anda dalam
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diperlukan untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman,
  anda boleh menjangkakan bahawa tindak balas awal yang kurang daripada 24 jam dan
  pembiayaan dalam tempoh 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kita perlukan
  daripada anda.

  Hubungi dibenarkan dan syarikat pinjaman berlesen dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Maklumat dan permohonan lebih bentuk melalui pinjaman Hubungi kini

  e-mel: cashfirmarena@gmail.com

  SIR EVA Demeter
  Ketua Pengarah
  CASHFIRMARENA firma
  LONDON

  ReplyDelete
 97. My name is Dennis Washington,im the owner of Dennis Washington Inc.
  Am a North Carolina-based industrialist and philanthropist who co-owns controlling interest in, a large consortium of privately held companies collectively known as the Washington Companies and, in Canada, another collection of companies known as the Seaspan Marine Corporation.

  I am a private lender lending out funds from my own company funds.
  I offer company loan,
  Home loan,
  Business loan,
  Personal loan,and
  Car loan.
  I offer loan from the range of $100,000Usd - $50,000000Usd at a low interest rate of 3%.
  I offer clients up to 10 to 20 years to pay back loan starting from the day of funding and depending on the amount of loan needed.
  Contact me via email: denniswashingtonincorporated4@gmail.com for your loan today.

  ReplyDelete
 98. Hello Am Puan, Morgan Debra Am pemberi pinjaman pinjaman yang sah dan boleh dipercayai memberi pinjaman
  atas terma yang jelas dan mudah difahami dan syarat pada kadar faedah 2%. dari
  $ 12000 kepada $ 7000000 USD, Euro Dan Pounds Sahaja. Saya memberi Pinjaman Perniagaan,
  Pinjaman Peribadi, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Kereta Dan Pinjaman Untuk Bayar Off Bil. jika anda
  memerlukan pinjaman apa yang anda perlu lakukan adalah untuk anda untuk menghubungi saya secara langsung
  di: morgandebra1986@gmail.com
  Tuhan memberkati Anda.
  Yang benar,
  Puan Morgan Debra
  E-mel: morgandebra1986@gmail.com


  Nota: Semua jawapan hendaklah dihantar kepada: morgandebra1986@gmail.com

  ReplyDelete
 99. Adakah anda bosan mencari kredit? Anda sentiasa ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Berita baik di sini! Kami menawarkan pinjaman di antara $ 7,000.00 USD 40,000,000.00 min Max. Pertama, apa-apa membatalkan bayar-per-sedikit pun hanya memberi pinjaman tanpa kadar faedah sebanyak 2%. Disahkan dan memakai dipercayai. Keterangan kamu akan meyakinkan anda. e-mel korporat: Theresaloancompany@gmail.co
  Nombor telefon:
  Syarikat 345 Baker Street London, United Kingdom RG21 6YT. Berikan kami maklumat berikut: Nama penuh ............... Negara: Jantina ...........: ............ . Nombor telefon ......... ..... Jumlah yang diperlukan: Panjang .............: ............... . ......... Pendapatan Bulanan: * Pinjaman Peribadi (tidak bercagar) * Pinjaman Perniagaan: ................. Kami menawarkan jenis-jenis pinjaman yang diluluskan (Tidak Bercagar ) * Pinjaman Penyatuan * Pinjaman Pelajar * Mortgage Pelaburan dan banyak lagi. Semua jawapan hendaklah dihantar kepada Syarikat E-mel:. Saya theresaloancompany@Gmail.com
  Nombor telefon:
  Syarikat 345 Baker Street London, United Kingdom RG21 6YT...

  ReplyDelete
 100. Saya memerlukan bantuan pinjaman $ 2000 dengan 2 % kadar faedah yang sangat mendesak
  Adakah anda memerlukan pinjaman segera ?
  * Pemindahan Sangat pantas dan cepat ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang anda dalam
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Pembayaran balik jangka panjang ( 1-30 tahun) tempoh
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diperlukan untuk membiayai ? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman,
  anda boleh menjangkakan bahawa tindak balas awal yang kurang daripada 24 jam dan
  pembiayaan dalam tempoh 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kita perlukan
  daripada anda.

  Hubungi dibenarkan dan syarikat pinjaman berlesen dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain .
  Maklumat dan permohonan lebih bentuk melalui pinjaman Hubungi kini

  e - mail : cashfirmarena1@gmail.com

  Louis Williams
  Ketua Pengarah
  CASHFIRMARENA FIRMA
  LONDON .

  ReplyDelete
 101. PINJAMAN PENAWARAN BAIK 100% DAN TERJANGKAU
  Apakah Anda berpikir untuk mendapatkan bantuan keuangan Anda serius membutuhkan pinjaman mendesak, Apakah Anda berpikir untuk memulai bisnis Anda sendiri, Anda berada di utang, ini adalah kesempatan Anda untuk mencapai keinginan Anda, karena kami menawarkan pinjaman pribadi, pinjaman bisnis, dan pinjaman usaha , dan semua jenis suku bunga kredit dari 2%. Hore, Hal ini hampir akhir tahun ini, dan kami JoyceRolandLoanCompany, kami menjamin semua pelanggan berharga kami bahwa mereka akan menerima semua setiap pinjaman dan di tahun baru dengan senyum di wajah mereka.
  Untuk informasi lebih lanjut silahkan hubungi kami sekarang melalui e-mail SunshineloanCompany@gmail.com


  Informasi Peminjam:

  Nama Lengkap: _______________
  Negara: __________________
  Jenis Kelamin: ______________________
  Umur: ______________________
  Jumlah pinjaman yang diperlukan: _______
  Panjang Pinjaman: ____________
  Tujuan pinjaman: _____________
  Nomor Ponsel: ________
  Mengerti bahasa Inggris: ________

  SunshineLoanCompany

  ReplyDelete
 102. Dear Pemohon,
  Saya seorang pemberi pinjaman pinjaman peribadi, yang memberi pinjaman pada kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%. kami memberi semua jenis pinjaman seperti pinjaman pendidikan, pinjaman perniagaan, pinjaman rumah, pinjaman pertanian, pinjaman peribadi, pinjaman kereta dan Sebab lain yang baik, saya juga memberi pinjaman daripada julat $ 5,000- $ 50,000,000.00 dalam kedua-dua Dollar, Euro, Pound dan mata wang lain pada kadar faedah sebanyak 2%. Tempoh 1- 30 tahun bergantung kepada jumlah yang anda perlukan sebagai pinjaman. Jika anda berminat sila hubungi kami melalui e-mel: carlosellisonfinance@outlook.com

  ReplyDelete
 103. PENAWARAN PINJAMAN UNTUK SEMUA (DAFTAR SEKARANG)

  Apakah Anda seorang pengusaha atau wanita? Apakah Anda dalam stres keuangan? Anda perlu Uang untuk memulai bisnis Anda sendiri? Apakah Anda memiliki pendapatan rendah dan merasa sulit untuk mendapatkan pinjaman dari bank lokal dan lembaga keuangan lainnya? Jawabannya ada di sini, Christiana Anderson Badan Kredit adalah jawabannya. Kami menawarkan;

  a) pinjaman pribadi, ekspansi bisnis.
  b) Business Start-up dan pendidikan.
  c) konsolidasi utang.
  d) pinjaman Keras Uang.

  Namun, metode kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang dibutuhkan dan juga durasi Anda mampu untuk menyelesaikan pembayaran pinjaman dengan tingkat bunga 2%. Ini memberi Anda kesempatan nyata untuk mengumpulkan uang yang Anda butuhkan. Kandidat yang tertarik harus menghubungi kami melalui: angeladavidsloan@gmail.com

  ReplyDelete
 104. Hi nama saya Jeanne Xavier dan saya seorang wanita dari Amerika Syarikat, saya bekerja dengan Kerajaan Kanada untuk tempoh masa yang sangat lama dan saya telah dapat memperoleh wang begitu banyak ketika saya di Pejabat iaitu berjumlah $800,000,000. dan oleh sebab itu saya membuat keputusan untuk melabur pada perniagaan pemberi pinjaman peribadi untuk membantu menyelesaikan isu-isu kewangan manusia rakan-rakan saya. saya memutuskan untuk memberikan pinjaman dalam apa jua bentuk pada kadar 2%, jadi jika anda berminat untuk mendapat manfaat dari syarikat saya anda boleh menghubungi syarikat saya melalui e-mel: jeannexavier111@gmail.com

  ReplyDelete
 105. BERITA BAIK !!! BERITA BAIK !!! BERITA BAIK !!!
  Feyilfatma nama saya, tinggal di malaysia, saya adalah seorang Muslim yang taat Saya mahu menggunakan
  Media ini untuk mengingatkan semua orang mencari pinjaman untuk berhati-hati dengan penipu kerana mereka everywhere.Few bulan yang lalu saya dari segi kewangan ke bawah, dan kerana keperluan saya, putus asa dan kemiskinan, saya telah scammed oleh beberapa syarikat yang dipanggil pinjaman dalam talian. Saya tidak berputus asa sehingga kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat dipercayai dipanggil Puan theresa yang memberi pinjaman pinjaman tidak bercagar $ 57,000 dalam masa 24 jam tanpa tekanan, pada mulanya ia adalah seperti mimpi bagi saya sehingga saya melihat ansuran pertama saya amaran 2 jam selepas saya pakai. Saya menggalakkan rakan-rakan malaysia yang memerlukan pinjaman untuk sila hubungi Cik Theresa melalui: theresaloancompany@gmail.com
  Berhati-hati! Anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui: feyzilfatma@gmail.com

  ReplyDelete
 106. SEGERA PINJAMAN TAWARAN MEMOHON SEKARANG.
  Hello,
   Nama saya Puan Vicky berkahwin, saya mempunyai
  telah mencari syarikat pinjaman yang tulen untuk 5 bulan yang lalu dan
  semua yang saya dapat adalah sekumpulan penipuan yang membuat saya untuk mempercayai mereka dan pada akhirnya
  hari, mereka mengambil wang saya tanpa memberi apa-apa sebagai balasan, semua
  harapan saya telah hilang, saya tidak perlu lagi keliru dan kecewa, saya merasa sangat
  sukar untuk memberi makan kepada keluarga saya, saya tidak pernah mahu mempunyai apa-apa kaitan
  dengan syarikat-syarikat pinjaman di internet, jadi saya pergi untuk meminjam wang daripada
  rakan, saya memberitahunya apa yang berlaku dan dia berkata dia boleh membantu saya, yang
  dia tahu syarikat pinjaman yang boleh membantu saya dengan mana-mana jumlah pinjaman
  diperlukan oleh saya dengan kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%, yang dia hanya mendapat
  pinjaman daripada mereka, dia mengarahkan saya bagaimana untuk memohon pinjaman, i did
  hanya kerana dia memberitahu saya, saya memohon dengan mereka pada
  E-mel: (citybankloan123@gmail.com), saya tidak pernah percaya tetapi saya cuba dan
  saya
  kejutan besar saya mendapat pinjaman dalam tempoh 24 jam, saya tidak dapat percaya,
  i gembira dan kaya lagi dan i am berterima kasih kepada Tuhan bahawa pinjaman itu
  syarikat-syarikat seperti ini masih wujud di atas penipuan ini di seluruh tempat,
  sila i menasihati semua orang di luar sana yang memerlukan pinjaman untuk pergi untuk
  (Citybankloan123@gmail.com) mereka tidak akan mengalami kerugian anda, dan
  hidup anda akan berubah apabila saya lakukan.

  ReplyDelete
 107. SEGERA PINJAMAN TAWARAN MEMOHON SEKARANG.
  Hello,
  Nama saya Lady Vanessa pujab, i am dari Malaysia, berkahwin, saya mempunyai
  telah mencari syarikat pinjaman yang tulen untuk 5 bulan yang lalu dan
  semua yang saya dapat adalah sekumpulan penipuan yang membuat saya untuk mempercayai mereka dan pada akhirnya
  hari, mereka mengambil wang saya tanpa memberi apa-apa sebagai balasan, semua
  harapan saya telah hilang, saya tidak perlu lagi keliru dan kecewa, saya merasa sangat
  sukar untuk memberi makan kepada keluarga saya, saya tidak pernah mahu mempunyai apa-apa kaitan
  dengan syarikat-syarikat pinjaman di internet, jadi saya pergi untuk meminjam wang daripada
  rakan, saya memberitahunya apa yang berlaku dan dia berkata dia boleh membantu saya, yang
  dia tahu syarikat pinjaman yang boleh membantu saya dengan mana-mana jumlah pinjaman
  diperlukan oleh saya dengan kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%, yang dia hanya mendapat
  pinjaman daripada mereka, dia mengarahkan saya bagaimana untuk memohon pinjaman, i did
  hanya kerana dia memberitahu saya, saya memohon dengan mereka pada E-mel: (williamsloans14@gmail.com), saya tidak pernah percaya tetapi saya cuba dan saya
  kejutan besar saya mendapat pinjaman dalam tempoh 24 jam, saya tidak dapat percaya,
  i gembira dan kaya lagi dan i am berterima kasih kepada Tuhan bahawa pinjaman itu
  syarikat-syarikat seperti ini masih wujud di atas penipuan ini di seluruh tempat,
  sila i menasihati semua orang di luar sana yang memerlukan pinjaman untuk pergi untuk
  (Williamsloans14@gmail.com) mereka tidak akan mengalami kerugian anda, dan
  hidup anda akan berubah apabila saya lakukan.

  ReplyDelete
 108. Hello Setiap orang,
  nama saya kasih bambang, datang dari Indonesia, di sini untuk memberi keterangan bagaimana saya mendapat pinjaman saya untuk 2% daripada Puan Cahya Kirana, dan banyak percaya kepada pepatah mengatakan, apa yang Allah telah direka kita untuk berada dalam pelan induk menentukan ilahi iman dan amanah dalam kehidupan. Tiada apa yang berlaku untuk apa-apa, tiada apa yang berlaku secara kebetulan, ada pula yang tidak dapat dilihat dalam hal ehwal setiap hubungan dan bahawa tangan yang tidak dapat dilihat memandu takdir ilahi kita, membawa kita kepada takdir. bahawa kita, dan bagaimana saya telah diarahkan untuk jenis hati manusia Allah. ia benar-benar adalah Allah yang dihantar kepada saya dan kehidupan keluarga saya, selepas orang bodoh dan ditipu oleh pemberi pinjaman pinjaman palsu di sini di internet, Tuhan mengarahkan saya kepadanya tetapi semua syukur kepada Allah hari ini saya dan keluarga saya telah mampu untuk membersihkan hutang kami dan kita perlu sekali kebahagiaan yang lebih terdapat dalam kehidupan kita, jadi adik-beradik saya sila berhati-hati, tetapi saya akan menasihati bahawa jika anda memerlukan pinjaman hari ini menghubunginya dan saya memberi jaminan kepada anda bahawa kebahagiaan dan senyuman pada muka anda akan menjadi bahagianmu semua kehidupan anda Jika anda lulus keadaan kewangan, hubungi beliau melalui e-mel pada, cahya.creditfirm@gmail.com, anda juga boleh menghubungi saya di E-,,, kasihbambang2012@gmail.com

  ReplyDelete
 109. Pencari Pinjaman Dear

  Adakah anda dalam mana-mana keadaan masalah kewangan? Adakah anda ingin memulakan perniagaan anda sendiri? Ini syarikat pinjaman telah ditubuhkan oleh pertubuhan-pertubuhan hak asasi manusia di seluruh dunia dengan semata-mata untuk membantu orang-orang miskin dan orang-orang yang mengalami masalah kewangan hidup. Jika anda ingin mendapatkan pinjaman, memohon sekarang untuk pinjaman, kembali kepada kami dengan butiran di bawah e-mel: elenanino05@gmail.com

  nama:
  Jumlah pinjaman yang diperlukan:
  Pinjaman Duration:
  Nombor telefon:

  Terima kasih dan Tuhan memberkati
  KEYAKINAN
  Puan Elena

  ReplyDelete
 110. Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Jika dalam apa-apa masalah kewangan atau memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Jika anda membayar bil-bil atau hutang untuk menyelesaikan, atau adakah saya memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan yang bagus? Adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan ia adalah bank-bank tempatan keras / modal mencari untuk mendapatkan gadai janji daripada institusi kewangan yang lain? Adakah anda memerlukan pinjaman atau pembiayaan untuk apa-apa sebab, jika anda suka,

  * Pinjaman Kenderaan
  * Pinjaman Harta Tanah
  * Pinjaman Perniagaan
  * Lain-lain Pinjaman
  * Kredit
  * MasterCard

  Sila hubungi kami melalui e-mel: Saya Theresaloancompany@gmail.com
  Nota: Pinjaman memberi kadar faedah tahunan hanya 2%. Harapan anda akan diberi kredit dalam mana-mana negara di dunia harus kediaman.

  Apa-apa keperluan pelanggan, kami perlu memberikan maklumat berikut untuk membuka fail pemprosesan pinjaman.

  1. NAMA PENUH: ...............................
  2. ALAMAT: .............................. .. ...
  3. KERJA: .....................
  4. NEGERI: ........................
  5. SYARAT: ........................ ..
  6. Bandar: ...........................
  7. SEKS: ............................
  8. Umur ........................... ..
  9. NOMBOR TELEFON BIMBIT: ............ ..
  10. BILANGAN KREDIT DIPERLUKAN: ..........
  Pendapatan 11.Monthly ..................
  12.DURATIO daripada: ..................... ..
  13. PINJAMAN TUJUAN ...............

  Terima kasih atas kerjasama anda
  SYARIKAT PINJAMAN Theresa
  ALAMAT EMAIL: Saya Theresaloancompany@gmail.com

  ReplyDelete
 111. Adakah anda seorang ahli perniagaan atau perempuan? Jika dalam apa-apa masalah kewangan atau memerlukan wang untuk memulakan perniagaan anda sendiri? Jika anda membayar bil-bil atau hutang untuk menyelesaikan, atau adakah saya memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan yang bagus? Adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan ia adalah bank-bank tempatan keras / modal mencari untuk mendapatkan gadai janji daripada institusi kewangan yang lain? Adakah anda memerlukan pinjaman atau pembiayaan untuk apa-apa sebab, jika anda suka,

  * Pinjaman Kenderaan
  * Pinjaman Harta Tanah
  * Pinjaman Perniagaan
  * Lain-lain Pinjaman
  * Kredit
  * MasterCard

  Sila hubungi kami melalui e-mel: Saya Theresaloancompany@gmail.com
  Nota: Pinjaman memberi kadar faedah tahunan hanya 2%. Harapan anda akan diberi kredit dalam mana-mana negara di dunia harus kediaman.

  Apa-apa keperluan pelanggan, kami perlu memberikan maklumat berikut untuk membuka fail pemprosesan pinjaman.

  1. NAMA PENUH: ...............................
  2. ALAMAT: .............................. .. ...
  3. KERJA: .....................
  4. NEGERI: ........................
  5. SYARAT: ........................ ..
  6. Bandar: ...........................
  7. SEKS: ............................
  8. Umur ........................... ..
  9. NOMBOR TELEFON BIMBIT: ............ ..
  10. BILANGAN KREDIT DIPERLUKAN: ..........
  Pendapatan 11.Monthly ..................
  12.DURATIO daripada: ..................... ..
  13. PINJAMAN TUJUAN ...............

  Terima kasih atas kerjasama anda
  SYARIKAT PINJAMAN Theresa
  ALAMAT EMAIL: Saya Theresaloancompany@gmail.com

  ReplyDelete
 112. Banyak dari mereka yang mengatakan pemberi pinjaman semua palsu, saya adalah korban dari scammers internet selama 6 bulan. kemudian saya tought bahwa hidup saya telah berakhir. jadi saya mengunjungi situs dari pengumuman pinjaman satu hari, dan saya datang di sebuah Nyonya besar, CAHYA KIRANA, iklan kredit dan saya mengambil iman dan mengajukan pinjaman sebesar € 30.000 setelah mengisi formulir dan semua proses itu berhasil dilakukan , aku meminta untuk membayar biaya biaya transfer dan saya juga mengambil iman dan membayar biaya, sayangku terkejut terbesar saya. dia memberi saya pinjaman dari € 30.000 dengan tingkat bunga yang sangat rendah dari 2% dan juga tanpa agunan yang, selama hidup saya dan pinjaman saya sudah siap, dalam waktu 72 jam saya punya uang di rekening saya tanpa masalah. Alasan mengapa saya membuat kesaksian ini untuk hari ini dia, karena dia telah mengubah semua kesedihan saya untuk sukacita dan tawa. wanita sebagai bagi saya, dia adalah Allah yang dikirim untuk membantu saya. dia menemukan lebih lanjut, hubungi hari ini sayang saudara saya dan adik dan Anda akan puas dengan kehidupan lagi dan hidup saya saya akan sangat greatfull padanya. Hubungi Ibu Cahya pada dirinya Email dan mendapatkan pinjaman hari ini .. cahya.creditfirm@gmail.com ,,,, Anda juga dapat menghubungi saya di kasihbambang2012@gmail.com untuk lebih jelasnya!

  ReplyDelete
 113. Halo, nama saya winda, dan saya memiliki berita yang sangat baik untuk berbagi dengan Anda dalam mencari pinjaman, silahkan cari lagi, dengan pinjaman Anda tracylashleyloanfirm diberikan dan disampaikan langsung ke rekening bank Anda tanpa ada alasan. saya telah mencari laon lebih bersih selama beberapa bulan sekarang, tapi berakhir di tangan kreditur penipuan, dan scammers, saya tahu sebagian besar dari Anda mungkin juga jatuh ke korban tersebut. itu semua eneded hari saya diarahkan ke tracylashleyloanfirm oleh seseorang yang juga mendapat pinjaman melalui perusahaan, jujur ​​dan truthfull, saya waktu dalam mendapatkan pinjaman saya dengan mudah. Yang harus Anda lakukan adalah mengikuti prosedur memberikan kepada Anda. pertama, Anda akan diminta untuk memberikan nomor ponsel di lain untuk mendapatkan peringatan persetujuan pada ponsel Anda sebelum melanjutkan dengan aplikasi neccessary, pastikan Anda mendapatkan peringatan persetujuan bank untuk pinjaman pada ponsel Anda sebelum melanjutkan ke tingkat berikutnya dari proses aplikasi, dan saya yakin Anda, pinjaman Anda akan dikirimkan kepada Anda langsung ke rekening bank Anda. itu adalah yang sederhana seperti itu, hanya memberikan mencoba hari ini dan saya berjanji Anda tidak akan menyesal. hubungi perusahaan melalui email ini: tracylashleyloanfirm@gmail.com atau lebih tepatnya menghubungi saya melalui email saya untuk lebih pedoman di windadwi54@gmail.com. terima kasih dan diberkati.

  ReplyDelete
 114. Lelang! Lelang !! Lelang !!!
  Saya Mrs Meg Whitman (CEO) dari Hewlett Packard (HP) menginformasikan seluruh masyarakat dari lelang berkelanjutan laptop HP baru dari berbagai jenis. Inovasi ini adalah untuk membuat orang biasa memiliki laptop dari / nya sendiri dan untuk memberantas kemiskinan. Kami melelang mereka dengan harga termurah yang terbaik dan itu akan dikirimkan kepada Anda di depan pintu Anda langkah. Dengan motif ini, Anda juga bisa menjadi Hewlett Packard (HP) agen setiap berada di dunia. Hubungi kami hari ini untuk memesan sebanyak yang Anda inginkan. Setiap personil yang tertarik harus menghubungi perusahaan melalui email di: hewlettpackardhpcompany@gmail.com. Pesan ini dari Hewlett Packard (HP) perusahaan USA

  ReplyDelete
 115. Halo, nama saya Nofia, pagi korban penipuan dari tangan kreditur penipuan, saya menghabiskan lebih dari 56 juta di tangan pemberi pinjaman palsu, karena saya butuh modal besar dari 350 juta, saya hampir mati, tidak ada tempat untuk pergi, saya bisnis hancur dalam proses saya kehilangan anak saya. . Aku tidak tahan lagi .. semua ini terjadi November 2014 hingga Maret 2015, tidak semua sampai saya bertemu dengan seorang teman yang memperkenalkan saya ke ibu yang baik Nyonya Diana yang akhirnya membantu saya mengamankan pinjaman di perusahaannya, ibu yang baik, saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk berterima kasih kepada Tuhan terus memberkati Anda, saya juga ingin menggunakan kesempatan ini untuk memberitahu Anda, bahwa mereka banyak scammers luar sana, jika Anda membutuhkan pinjaman dan pinjaman yang dijamin cepat mendaftar hanya melalui ibu Diana, melalui email. dianarobertloanfirm@accountant.com dan dianarobertloanfirm@gmail.com, Anda dapat menghubungi saya melalui email ini; nofiayani@gmail.com com untuk mendapatkan informasi tahu. silahkan dia satu-satunya tempat yang handal dan terpercaya. Tidak ada pajak. untuk membayar .. Terima kasih

  ReplyDelete
 116. 100% BAIK KREDIT PENAWARAN DAN TERJANGKAU
  Apakah Anda berpikir untuk mendapatkan bantuan keuangan Anda serius membutuhkan pinjaman mendesak, Apakah Anda berpikir untuk memulai bisnis Anda sendiri, Anda berada di utang, ini adalah kesempatan Anda untuk mencapai keinginan Anda, karena kami menawarkan pinjaman pribadi, pinjaman bisnis, dan pinjaman usaha , dan semua jenis suku bunga kredit dari 2%. terburu-buru sekarang dan menjadi bagian dari program ini.
  Untuk informasi lebih lanjut silahkan hubungi kami sekarang melalui e-mail SunshineloanCompany@gmail.com


  Informasi Peminjam:

  Nama Lengkap: _______________
  Negara: __________________
  Jenis Kelamin: ______________________
  Umur: ______________________
  Jumlah pinjaman yang diperlukan: _______
  Panjang Pinjaman: ____________
  Tujuan pinjaman: _____________
  Nomor Telepon: ________
  Mengerti bahasa Inggris: ________

  SunshineLoanCompany

  ReplyDelete
 117. Adakah anda berfikir untuk mendapatkan bantuan kewangan, Adakah anda serius memerlukan pinjaman segera, Adakah anda berfikir untuk memulakan perniagaan anda sendiri, anda berada dalam hutang, ini adalah peluang anda untuk mencapai keinginan anda kerana kami menyediakan pinjaman peribadi, pinjaman perniagaan, dan korporat pinjaman, dan semua jenis pinjaman pada kadar faedah sebanyak 2%, kami menjamin semua pelanggan berharga kami bahawa mereka akan mendapat semua pinjaman masing-masing dan menjadi tahun baru dengan senyuman di wajah mereka.
  Untuk maklumat lanjut, sila hubungi kami sekarang melalui e-mel {} gloryloanfirm@gmail.com

  Maklumat peminjam:

  Nama Penuh: _______________
  Negara: __________________
  Seks: ______________________
  Umur: ______________________
  Jumlah Pinjaman Diperlukan: _______
  Tempoh pinjaman: ____________
  Tujuan pinjaman: _____________
  Nombor Telefon Bimbit: ________

  Puan Glory

  ReplyDelete
 118. Halo,
  Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak jenis? Pinjaman untuk membersihkan utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman modal
  untuk meningkatkan bisnis Anda?
  Apakah Anda telah ditolak oleh
  bank dan lembaga keuangan lainnya?
  Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek?
  mencari lagi karena kami di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda hal
  dari masa lalu. Kami meminjamkan dana ke individu
  membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang,
  untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi di bisnis pada tingkat yang terjangkau dari 2%. Membiarkan saya menggunakan ini
  media untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan handal dan penerima dan kami
  akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini via email:
  hamitonhillloanfirm@mail.com

  MASUKKAN DATA ANDA DALAM FORMAT DI BAWAH:

   1) Nama Lengkap: .............................. ............... ..........
   2) Negara: .............................. ................ .............
   3) Alamat: .............................. ................ ............
   4) Negara: .............................. ................ .............. ..
   5) Sex: .............................. ................ .............. ....
   6) Status Pernikahan: .............................. ............... ....
   7) Pekerjaan: .............................. ................ .......
   8) Nomor Telepon: .............................. ............... ...
   9) posisi Saat ini di tempat kerja: .....................
   10) Pendapatan Bulanan: .............................. ...............
   11) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: .............................. .......
   12) Pinjaman Durasi: .............................. ............... ...
   13) Tujuan Pinjaman: .............................. ..............
   14) Agama: .............................. ................ ..........
   15) Apakah Anda Terapan sebelum ............................. ....

  Saya menunggu respon cepat Anda segera.

  Terima kasih,
  Mr. Hamiton

  ReplyDelete
 119. Halo,
  Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak jenis? Pinjaman untuk membersihkan utang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman modal
  untuk meningkatkan bisnis Anda?
  Apakah Anda telah ditolak oleh
  bank dan lembaga keuangan lainnya?
  Apakah Anda membutuhkan pinjaman konsolidasi atau hipotek?
  mencari lagi karena kami di sini untuk membuat semua masalah keuangan Anda hal
  dari masa lalu. Kami meminjamkan dana ke individu
  membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit buruk atau membutuhkan uang,
  untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi di bisnis pada tingkat yang terjangkau dari 2%. Membiarkan saya menggunakan ini
  media untuk memberitahu Anda bahwa kami memberikan bantuan handal dan penerima dan kami
  akan bersedia untuk menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini via email:
  hamitonhillloanfirm@mail.com

  MASUKKAN DATA ANDA DALAM FORMAT DI BAWAH:

   1) Nama Lengkap: .............................. ............... ..........
   2) Negara: .............................. ................ .............
   3) Alamat: .............................. ................ ............
   4) Negara: .............................. ................ .............. ..
   5) Sex: .............................. ................ .............. ....
   6) Status Pernikahan: .............................. ............... ....
   7) Pekerjaan: .............................. ................ .......
   8) Nomor Telepon: .............................. ............... ...
   9) posisi Saat ini di tempat kerja: .....................
   10) Pendapatan Bulanan: .............................. ...............
   11) Jumlah Pinjaman Dibutuhkan: .............................. .......
   12) Pinjaman Durasi: .............................. ............... ...
   13) Tujuan Pinjaman: .............................. ..............
   14) Agama: .............................. ................ ..........
   15) Apakah Anda Terapan sebelum ............................. ....

  Saya menunggu respon cepat Anda segera.

  Terima kasih,
  Mr. Hamiton

  ReplyDelete
 120. BERITA BAIK !!! BERITA BAIK !!! BERITA BAIK !!!
  Feyilfatma Nama saya, tinggal di malaysia, saya adalah seorang Muslim yang taat saya mahu menggunakan
  Media ini untuk mengingatkan semua orang mencari pinjaman untuk berhati-hati dengan penipu kerana mereka everywhere.Few bulan lalu, saya adalah dari segi kewangan ke bawah, dan kerana keperluan saya, putus asa dan kemiskinan, saya telah scammed oleh beberapa syarikat yang dipanggil pinjaman dalam talian. Saya tidak berputus asa sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman sangat handal dipanggil Puan theresa yang memberi pinjaman pinjaman tidak bercagar $ 57,000 dalam masa 24 jam tanpa tekanan, pada mulanya ia adalah seperti mimpi bagi saya sehingga saya melihat ansuran pertama saya amaran 2 jam selepas saya digunakan. Saya menggalakkan rakan-rakan malaysia yang memerlukan pinjaman untuk sila hubungi Cik Theresa melalui: theresaloancompany@gmail.com
  Berhati-hati! Anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui: feyzilfatma@gmail.com

  ReplyDelete
 121. Adakah anda memerlukan pinjaman, untuk membeli sebuah rumah, kereta? Adakah anda dalam apa jua keadaan huru-hara kewangan dan anda mahu untuk menyelesaikan krisis anda? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk memenuhi permintaan daripada ahli-ahli keluarga atau kekal memberangsangkan dari segi kewangan? Jika ini berlaku maka bimbang lagi kerana kami adalah sebuah syarikat pinjaman peribadi yang bertujuan untuk membantu mereka yang memerlukan dari segi kewangan supaya mereka dapat menjalani kehidupan yang mereka ingini. Isikan borang di bawah dan mendapatkan ia kembali kepada kami melalui e-mel sebagai davidpetersonloanfirm1@outlook.com dan kita akan gembira untuk membantu anda.

  Nama:
  negara:
  Negeri:
  jantina:
  Nombor telefon:

  Isikan ini dan kembali kepada kami melalui e-mel sebagai davidpetersonloanfirm1@outlook.com supaya transaksi pinjaman tersebut boleh memulakan OK.

  Nama: David Peterson
  E-mel: davidpetersonloanfirm1@outlook.com

  ReplyDelete
 122. BERITA BAIK !!! BERITA BAIK !!! BERITA BAIK !!!
  Feyilfatma Nama saya, tinggal di malaysia, saya adalah seorang Muslim yang taat saya mahu menggunakan
  Media ini untuk mengingatkan semua orang mencari pinjaman untuk berhati-hati dengan penipu kerana mereka everywhere.Few bulan lalu, saya adalah dari segi kewangan ke bawah, dan kerana keperluan saya, putus asa dan kemiskinan, saya telah scammed oleh beberapa syarikat yang dipanggil pinjaman dalam talian. Saya tidak berputus asa sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman sangat handal dipanggil Puan theresa yang memberi pinjaman pinjaman tidak bercagar $ 57,000 dalam masa 24 jam tanpa tekanan, pada mulanya ia adalah seperti mimpi bagi saya sehingga saya melihat ansuran pertama saya amaran 2 jam selepas saya digunakan. Saya menggalakkan rakan-rakan malaysia yang memerlukan pinjaman untuk sila hubungi Cik Theresa melalui: theresaloancompany@gmail.com
  Berhati-hati! Anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui: feyzilfatma@gmail.com

  ReplyDelete
 123. Adakah anda sedang mencari bantuan kewangan, Adakah anda sangat memerlukan bantuan kewangan atau bantuan? Syarikat Hammers Kewangan di sini untuk memberikan anda apa-apa jumlah pinjaman yang diminta, dengan syarat anda akan dapat membayar balik pinjaman. Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 2%. Anda boleh hubungi kami untuk apa-apa jenis pinjaman. untuk maklumat lanjut email kami dan memohon pinjaman berikutnya.

  Nama penuh:………………………
  Jumlah Diperlukan: ...........................
  Tempoh apabila anda akan membayar balik pinjaman: ...........................
  Negara: ...........................
  seks: ...........................
  Nombor telefon.................
  Pendapatan bulanan...............
  Pekerjaan .........................
  Bandar .......................................
  Umur ........................................

  Setelah maklumat ini adalah menerima dengan syarikat saya, pemprosesan pinjaman anda akan bermula serta-merta.
  hubungi kami melalui e-mel am_credit@outlook.com

  ReplyDelete
 124. Adakah anda sedang mencari bantuan kewangan, Adakah anda sangat memerlukan bantuan kewangan atau bantuan? Syarikat Hammers Kewangan di sini untuk memberikan anda apa-apa jumlah pinjaman yang diminta, dengan syarat anda akan dapat membayar balik pinjaman. Kami memberi pinjaman pada kadar faedah 2%. Anda boleh hubungi kami untuk apa-apa jenis pinjaman. untuk maklumat lanjut email kami dan memohon pinjaman berikutnya.

  Nama penuh:………………………
  Jumlah Diperlukan: ...........................
  Tempoh apabila anda akan membayar balik pinjaman: ...........................
  Negara: ...........................
  seks: ...........................
  Nombor telefon.................
  Pendapatan bulanan...............
  Pekerjaan .........................
  Bandar .......................................
  Umur ........................................

  Setelah maklumat ini adalah menerima dengan syarikat saya, pemprosesan pinjaman anda akan bermula serta-merta.
  hubungi kami melalui e-mel am_credit@outlook.com

  ReplyDelete
 125. Hello, saya didatangi nikmat pertolongan morgan, pinjaman peribadi pemberi pinjaman
  dan lulus yang memberikan peluang seumur hidup untuk mencari
  pinjaman. Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang dengan segera
  anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perdagangan anda?
  Anda telah ditolak oleh bank-bank dan lain-lain institusi kewangan? Adakah terdapat
  anda memerlukan pinjaman atau gadai janji penyatuan? kerana kita
  di sini untuk membuat semua masalah anda dari segi kewangan satu kes
  yang mempunyai itu. Kami memberi pinjaman wang kepada individu yang
  memerlukan bantuan dari segi kewangan, wang untuk membayar bil, hutang, atau
  untuk menyembunyikan di rumah pada kadar 2%. Saya ingin menggunakan media ini
  untuk memberitahu anda bahawa kami menyediakan sokongan komersial yang
  menjadi dipercayai dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman kepada
  mana-mana anda berada di dalam Courant dunia dan wang mata yang sentiasa ada
  walaupun itu $ 7000000 USD ..
  Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di: Gracemorganloancompany@gmail.com

  ReplyDelete
 126. Hello, saya Encik, Mark pemberi pinjaman pinjaman peribadi
  dan disahkan yang memberikan peluang seumur hidup untuk mencari
  pinjaman. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang
  atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda?
  Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah
  anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? kerana kita
  berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda sesuatu
  masa lalu. Kami memberi pinjaman wang kepada individu
  memerlukan bantuan kewangan, wang untuk membayar bil, hutang, atau
  untuk melabur di rumah pada 2%. Saya ingin menggunakan media ini
  untuk memberitahu anda bahawa kami menyediakan bantuan perniagaan
  dipercayai dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman kepada
  anda di mana-mana bahagian dunia dan dalam mana-mana mata wang
  Walaupun sehingga $ 7000000 USD ..
  Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di: markander121@gmail.com

    
  Yang ikhlas,
  Mark Pelaburan Pinjaman

  ReplyDelete
 127. Hello, saya Encik, Mark pemberi pinjaman pinjaman peribadi
  dan disahkan yang memberikan peluang seumur hidup untuk mencari
  pinjaman. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang
  atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda?
  Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah
  anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? kerana kita
  berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda sesuatu
  masa lalu. Kami memberi pinjaman wang kepada individu
  memerlukan bantuan kewangan, wang untuk membayar bil, hutang, atau
  untuk melabur di rumah pada 2%. Saya ingin menggunakan media ini
  untuk memberitahu anda bahawa kami menyediakan bantuan perniagaan
  dipercayai dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman kepada
  anda di mana-mana bahagian dunia dan dalam mana-mana mata wang
  Walaupun sehingga $ 7000000 USD ..
  Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel di: markander121@gmail.com

    
  Yang ikhlas,
  Mark Pelaburan Pinjaman

  ReplyDelete
 128. Halo, saya Mrs.Pat Rodriguez, pemberi pinjaman pinjaman pribadi yang memberikan pinjaman kesempatan seumur hidup. Apakah Anda memerlukan pinjaman untuk melunasi hutang Anda atau Anda membutuhkan pinjaman untuk meningkatkan bisnis Anda? Anda telah ditolak oleh Bank dan lembaga keuangan lainnya? Apakah Anda memerlukan konsolidasi pinjaman atau hipotek? mencari lebih banyak karena kami di sini untuk membuat masalah keuangan Anda semua hal dari masa lalu. Kami meminjamkan dana kepada individu membutuhkan bantuan keuangan, yang memiliki kredit yang buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, untuk berinvestasi dalam bisnis di tingkat 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda bahwa kami menyediakan bantuan yang dapat diandalkan dan Penerima dan akan bersedia menawarkan pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui email di: patrodriguezloanfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 129. Hello Kekasih di dalam Kristus,
  Saya Menteri VICTORIA Osteen, Isteri kepada Pastor Joel Osteen Pastor Kanan Gereja Lakewood, gereja Protestan yang terbesar di Amerika Syarikat, Kami datang bersama-sama dan melihat bahawa sesetengah orang memerlukan sedikit bantuan kewangan dan bantuan jadi kami mengambil keputusan untuk membentuk sebuah syarikat pinjaman yang memberi manfaat oleh semua orang di atas 18, anda adalah daripada tidak penting tetapi apa yang kita jaminan anda adalah bahawa anda layak untuk pinjaman, anda mendapatkannya penghantaran hari yang sama ke akaun bank anda dengan syarat,
  Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan

  Hubungi syarikat pinjaman secara sah dan secara rasmi berlesen yang ialah Victoria Osteen Firma Pinjaman, A christian dibina Syarikat Pinjaman.
  Untuk maklumat lanjut e-mel- victoriaosteenloanfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 130. Hello,
  Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan, BRENDA HARAPAN pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan Dari
  $ 20.000 untuk $ 7000000 USD, Euro Dan Pounds Sahaja. Saya memberi Pinjaman Perniagaan,
  Pinjaman Peribadi, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Kereta Dan Pinjaman Untuk Bayar Off Bil. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (brendahope816@gmail.com)

  ReplyDelete
 131. Adakah anda memerlukan pinjaman ?? Adakah anda memerlukan apa-apa bantuan kewangan ?? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk apa-apa sebab ?? kami menawarkan pinjaman murah dan berpatutan kepada individu dan syarikat dari seluruh dunia di murah kadar faedah sebanyak 2%. Hubungi kami hari ini di: karimfinance1@outlook.com

  ReplyDelete
 132. * Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
  * Bayaran balik Mothly bermula dalam tempoh lapan bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
  * Kadar faedah yang rendah 2%
  * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
  * Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
  *** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan.
  dari Anda
   
  Hubungi kami sekarang
  E-mel: trustloan87@gmail.com

   
  Anggaplah terbaik,
  Mr.Anthony Dave.
  Ketua Pegawai Eksekutif (CEO)
  Amanah Pinjaman Syarikat
  E-mel trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 133. * Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
  * Bayaran balik Mothly bermula dalam tempoh lapan bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
  * Kadar faedah yang rendah 2%
  * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
  * Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
  *** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan.
  dari Anda
   
  Hubungi kami sekarang
  E-mel: trustloan87@gmail.com

   
  Anggaplah terbaik,
  Mr.Anthony Dave.
  Ketua Pegawai Eksekutif (CEO)
  Amanah Pinjaman Syarikat
  E-mel trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 134. * Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
  * Bayaran balik Mothly bermula dalam tempoh 8 bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
  * Kadar faedah yang rendah 2%
  * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
  * Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
  *** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan.
  dari awak
   
  Hubungi kami sekarang
  E-mel: trustloan87@gmail.com

   
  TERBAIK BERHUBUNG,
  Mr.Anthony Dave.
  Ketua Pegawai Eksekutif (CEO)
  Amanah Pinjaman Syarikat
  E-mel trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 135. Adakah Anda Memerlukan kewangan pinjaman segera?
  * Pemindahan Sangat cepat dan cepat ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman adalah bayaran fleksibel dan bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Kami menawarkan balasan awal kurang dari 24 jam
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  dari awak.

  Hubungi syarikat amanah berlesen yang dibenarkan dan dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat lanjut Soalan dan borang permohonan pinjaman Hubungi kami melalui

  e-mail: matildablakeloanfirm@gmail.com
  Dr Matilda Blake
  Pemilik dan Pengasas
  Matilda Blake Firma Pinjaman

  ReplyDelete
 136. Adakah Anda Memerlukan kewangan pinjaman segera?
  * Pemindahan Sangat cepat dan cepat ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman adalah bayaran fleksibel dan bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Kami menawarkan balasan awal kurang dari 24 jam
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  dari awak.

  Hubungi syarikat amanah berlesen yang dibenarkan dan dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat lanjut Soalan dan borang permohonan pinjaman Hubungi kami melalui

  e-mail: matildablakeloanfirm@gmail.com
  Dr Matilda Blake
  Pemilik dan Pengasas
  Matilda Blake Firma Pinjaman

  ReplyDelete
 137. * Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
  * Bayaran balik Mothly bermula dalam tempoh 8 bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
  * Kadar faedah yang rendah 2%
  * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
  * Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
  *** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan.
  dari awak
   
  Hubungi kami sekarang
  E-mel: trustloan87@gmail.com

   
  TERBAIK BERHUBUNG,
  Mr.Anthony Dave.
  Ketua Pegawai Eksekutif (CEO)
  Amanah Pinjaman Syarikat
  E-mel trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 138. Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
  * Pemindahan Sangat cepat dan segera ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapat wang dalam anda

  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Tempoh
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman,

  anda boleh mengharapkan bahawa jawapan awal kurang daripada 24 jam dan

  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kita perlukan

  dari awak.

  Hubungi sah dan syarikat pinjaman berlesen yang dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat lanjut dan borang permohonan pinjaman Hubungi sekarang melalui

  e-mel: trustloan87@gmail.com

  TERBAIK BERHUBUNG,
  Mr.Anthony Dave.
  Ketua Pegawai Eksekutif (CEO)
  Amanah Pinjaman Syarikat

  ReplyDelete
 139. Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
  * Pemindahan Sangat cepat dan segera ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapat wang dalam anda

  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Tempoh
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman,

  anda boleh mengharapkan bahawa jawapan awal kurang daripada 24 jam dan

  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kita perlukan

  dari awak.

  Hubungi sah dan syarikat pinjaman berlesen yang dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat lanjut dan borang permohonan pinjaman Hubungi sekarang melalui

  e-mel: trustloan87@gmail.com

  TERBAIK BERHUBUNG,
  Mr.Anthony Dave.
  Ketua Pegawai Eksekutif (CEO)
  Amanah Pinjaman Syarikat

  ReplyDelete
 140. Halo, nama saya Mia Aris.S. Saya ingin menggunakan media ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman sangat berhati-hati karena ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu saya tegang finansial, dan putus asa, saya telah scammed oleh beberapa pemberi pinjaman online. Saya hampir kehilangan harapan sampai seorang teman saya merujuk saya ke pemberi pinjaman sangat handal disebut Ibu Cynthia yang meminjamkan pinjaman tanpa jaminan dari Rp800.000.000 (800 JUTA ) dalam waktu kurang dari 24 jam tanpa tekanan atau stres dengan tingkat bunga hanya 2%. Saya sangat terkejut ketika saya memeriksa saldo rekening bank saya dan menemukan bahwa jumlah i diterapkan untuk dikirim langsung ke rekening saya tanpa penundaan. Karena aku berjanji padanya bahwa aku akan berbagi kabar baik sehingga orang bisa mendapatkan pinjaman mudah tanpa stres. Jadi, jika Anda membutuhkan pinjaman dalam bentuk apapun, silahkan hubungi dia melalui emailnya: cynthiajohnsonloancompany@gmail.com
  Anda juga dapat menghubungi saya di email saya ladymia383@gmail.com.
  Sekarang, semua yang saya lakukan adalah mencoba untuk bertemu dengan pembayaran pinjaman saya bahwa saya kirim langsung ke rekening bulanan.

  ReplyDelete
 141. Engkau mempunyai semua jenis masalah kewangan? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk membayar hutang? adakah anda dalam krisis kewangan? percaya kepada kami untuk merawat semua jenis pinjaman, lihat di bawah. Kami berdaftar dan
  syarikat yang diberi kuasa untuk mengeluarkan pinjaman pada 2%, dengan tempoh minimum 6 bulan dan tempoh maksimum 30 tahun.
  Kami memberi pinjaman kepada minimum pada tahun 2000 kepada maksimum 50 juta.
  menawarkan perkhidmatan yang berbeza BAWAH *
  Pinjaman Peribadi (Selamat dan Tidak Bercagar)
  * Pinjaman Perniagaan (Selamat dan Tidak Bercagar)
  * Pembaikan rumah
  * Pencipta Pinjaman
  * Pinjaman Auto
  * Perkahwinan Mortgage
  * Kesihatan Pinjaman, dan lain-lain
  Jadi .. jika anda berminat, sila kembali kepada kami melalui e-mel kami credithome001@gmail.com
  dengan Allah tidak ada yang mustahil

  ReplyDelete
 142. Hello,
  Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan Anita Paul, pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (gloriouspeaceloanfirm@gmail.com)

  ReplyDelete
 143. Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
  * Pemindahan Sangat cepat dan segera ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula sembilan bulan selepas anda mendapat wang dalam anda

  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Tempoh
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman,
  Anda boleh mengharapkan bahawa jawapan awal kurang daripada 24 jam dan
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kita perlukan
  daripada anda.
  Hubungi syarikat pinjaman sah dan berlesen yang dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat lanjut dan borang permohonan pinjaman melalui Hubungi sekarang
  e-mel: trustloan87@gmail.com

  Hal terbaik,
  Mr.Anthony Dave.
  Ketua Pegawai Eksekutif (CEO)
  Amanah Pinjaman Syarikat

  ReplyDelete
 144. Hai semua,

            Saya ibu Sandra ovia, pemberi pinjaman wang swasta, Adakah anda
  Kredit yang buruk? Apa yang perlu anda meningkatkan taraf kewangan? saya ialah
  didaftarkan dan diluluskan oleh kerajaan untuk mengendalikan institusi kewangan.

  Saya memberikan pinjaman kepada syarikat-syarikat dan individu untuk
  Kadar faedah pada 2%. Saya memberi pinjaman kepada tempatan dan antarabangsa
  kepada semua orang yang memerlukan pinjaman, dan yang sanggup
  membayar balik pinjaman, di seluruh dunia. saya beri
  pinjaman melalui pemindahan akaun atau cek bank yang disahkan
  untuk apa yang pernah bank di negara anda menerima.

    Ia tidak memerlukan banyak kertas kerja. Jika anda berminat untuk mendapatkan
  pinjaman dari syarikat kami. Anda boleh menghubungi kami melalui
  sandraovialoanfirm@gmail.com

  Terima kasih
  Firma Sandra Ovia Pinjaman
  Ibu Sandra Ovia

  ReplyDelete
 145. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan segera ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang dalam akaun bank anda
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Tempoh
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman,
  anda boleh mengharapkan bahawa jawapan awal kurang daripada 24 jam dan
  pembiayaan dalam tempoh 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan daripada anda.
  Hubungi sah dan syarikat pinjaman berlesen yang dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat lanjut dan borang permohonan pinjaman Hubungi sekarang melalui
  e-mel: trustloan87@gmail.com

  TERBAIK BERHUBUNG,
  Mr.Anthony Dave.
  Ketua Pegawai Eksekutif
  Amanah Pinjaman Syarikat

  ReplyDelete

 146. MY TESTIMONY FROM A LEGITIMATE MONEY LENDER
  My name is Dorene Zeller, I am from United State. Have you been looking for a loan?Do you need an urgent personal or business loan?contact Dennis Hopkins Finance Home he help me with a loan of $300.000 some days ago after been scammed of $2500 from a woman claiming to been a loan lender but i thank God today that i got my loan worth $300.000.Feel free to contact the company for a genuine financial service.Email:dennishopkins_financehome@live.com or http://www.dennishopkinsfinancehome.com/ or dennishopkins69@yahoo.com or Tel: USA +12404374240 Skype ID:roger.n.william .He is a trust worthy man.

  ReplyDelete
 147. MY TESTIMONY FROM A LEGITIMATE MONEY LENDER
  My name is Dorene Zeller, I am from United State. Have you been looking for a loan?Do you need an urgent personal or business loan?contact Dennis Hopkins Finance Home he help me with a loan of $300.000 some days ago after been scammed of $2500 from a woman claiming to been a loan lender but i thank God today that i got my loan worth $300.000.Feel free to contact the company for a genuine financial service.Email:dennishopkins_financehome@live.com or http://www.dennishopkinsfinancehome.com/ or dennishopkins69@yahoo.com or Tel: USA +12404374240 Skype ID:roger.n.william .He is a trust worthy man.

  ReplyDelete

 148. Recently I was involved in a scam with a company pretending to be a loan company that went in search of a lender that would lend money to people with bad credit. To make a really long story short I was naive and ended up wiring a total of $13000.00 to Nigeria,Ghana,Malaysia and Singapore.The worst part of this whole thing is that I did my research like I was supposed to, the company was listed in the phone book in MA, and I also checked them out!!! Everything checked out fine and when the money never came in the company said that they were going to refund my money and when the money never came in I tried to call the company and the recording now says Thank you Goodbye and hangs up on you. I was Lucky to get in Contact with Dennis Hopkins Finance Home that offered me a loan of $500.000. i will refer anyone in need of financial Help to http://www.dennishopkinsfinancehome.com/ or dennishopkins_financehome@live.com. Tel: USA +12404374240 Tel:UK +44750954609 Skype Id:roger.n.william I had a wonderful experience with them. Dennis Hopkins Finance Home is a legitimate Money Lender

  ReplyDelete
 149. Hello, Saya Puan Heather Putih, syarikat pinjaman pinjaman peribadi. Kami sedang dan pakar dalam memberikan yang akhir pinjaman tahun ini, pinjaman Krismas, tahun pinjaman baru untuk anda untuk membayar apa-apa pinjaman koperasi yang anda sedang berada di sekarang kita memberikan pinjaman peluang seumur hidup untuk anda untuk membayar bil-bil anda dan hutang peribadi dan memiliki perniagaan anda. pinjaman diberi kepada individu dan syarikat pada kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel: (qualityloanfirms@asia.com)
  (heatherwhiteloanltd@gmail.com). Datang dan perbezaan pengalaman dalam perkhidmatan kami.

  ReplyDelete
 150. * Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
  * Bayaran balik bulanan bermula dalam tempoh 8 bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
  * Kadar faedah yang rendah 2%
  * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
  * Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
  *** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami need.from anda
    Hubungi kami sekarang Email: trustloan87@gmail.com

    TERBAIK BERHUBUNG,
  Mr.Anthony Dave.
  Ketua Pegawai Eksekutif
  Amanah Pinjaman Syarikat

  ReplyDelete
 151. Fatma Nama saya, tinggal di malaysia, saya adalah seorang Muslim yang taat saya mahu menggunakan
  Media ini untuk mengingatkan semua orang mencari pinjaman untuk berhati-hati dengan penipu kerana bulan everywhere.Few lalu, saya adalah dari segi kewangan ke bawah, dan kerana keperluan saya, putus asa dan kemiskinan, saya telah scammed oleh beberapa syarikat yang dipanggil pinjaman dalam talian. Saya tidak berputus asa sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman sangat handal dipanggil Puan theresa yang memberi pinjaman pinjaman tidak bercagar sebanyak $ 100,000 dalam masa 24 jam tanpa tekanan, pada mulanya ia adalah seperti mimpi bagi saya sehingga saya melihat ansuran pertama saya amaran 2 jam selepas saya digunakan. Saya menggalakkan rakan-rakan indonesia yang memerlukan pinjaman untuk memudahkan hubungi Cik Theresa melalui: theresaloancompany@gmail.com
  Berhati-hati! Anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui: feyzilfatma@gmail.com

  ReplyDelete
 152. Halo, aku Mrs. Theresa, perusahaan pinjaman pinjaman pribadi. Kami adalah ahli dalam memberikan pinjaman kepada akhir tahun, pinjaman Natal, pinjaman baru bagi Anda untuk membayar kembali pinjaman koperasi bahwa Anda berada di sekarang, kami meminjamkan seumur hidup kesempatan bagi Anda untuk membayar tagihan Anda dan pinjaman pribadi dan memiliki bisnismu. kredit yang diberikan kepada individu dan perusahaan pada tingkat bunga yang sangat rendah dari 2%. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mail:
  (Theresaloancompany@gmail.com). Datang dan mengalami perbedaan peminjam layanan kami: Informasi
  Nama lengkap: _______________
  Negara: __________________
  Jenis kelamin: ______________________
  Usia: ______________________
  Jumlah Pinjaman Diperlukan: _______
  Periode pinjaman: ____________
  Tujuan pinjaman: _____________
  Nomor telepon Bimbit: ________
  Theresaloancompany@gmail.com
  Ibu Theresa

  ReplyDelete
 153. Hello, Saya Puan Sandra Ovia, wang pemberi pinjaman swasta, adakah anda dalam hutang? Anda memerlukan rangsangan kewangan? kami juga menyediakan pinjaman akhir tahun, pinjaman untuk christmas pakej, tahun baru, seorang sehingga bil anda, mengembangkan perniagaan anda dan juga untuk pengubahsuaian rumah anda. Saya memberi pinjaman kepada syarikat-syarikat tempatan, antarabangsa dan juga pada kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%. Anda boleh menghubungi kami melalui E-mel: (sandraovialoanfirm@gmail.com)
  Anda dipersilakan untuk syarikat pinjaman kami dan kami akan memberikan anda perkhidmatan yang terbaik kami.

  ReplyDelete
 154. * Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
  * Bayaran balik bulanan bermula dalam tempoh 8 bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
  * Kadar faedah yang rendah 2%
  * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
  * Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
  *** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan. dari awak
    Hubungi kami sekarang Email: trustloan87@gmail.com

   
  BEST REGARD,
  Mr.Anthony Dave.
  Trust Loan Company
  Email trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 155. Saya Husnah dan saya mengambil waktu saya keluar untuk bersaksi Ibu Amanda karena dia akhirnya menawarkan saya.
  Saya dan suami saya masuk ke utang yang sangat besar dengan Bank dan kami mencari pinjaman dari perusahaan pinjaman yang berbeda tetapi semua datang ke sia-sia. sebaliknya mereka membawa kita ke dalam lebih banyak utang meninggalkan kami bangkrut sampai saya datang di kontak dengan Ibu Amanda, yang menawarkan pinjaman. Sekarang kita telah akhirnya menetap utang kami dan memulai bisnis baru dengan uang yang tersisa dari pinjaman. Anda dapat menghubungi dia hari ini untuk pinjaman apapun dan jumlah.
  Hubungi Ibu Amanda melalui salah satu email berikut. amandarichardssonloanfirm@gmail.com atau amandarichardson686@gmail.com atau Anda dapat menghubungi saya melalui email saya untuk arahan lebih lanjut ikmahusnah@gmail.com

  ReplyDelete
 156. Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
  * Pemindahan Sangat cepat dan segera ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang dalam akaun bank anda
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Tempoh
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman, anda boleh menjangkakan bahawa jawapan awal kurang daripada 24 jam dan pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan daripada anda. Hubungi sah dan syarikat pinjaman berlesen yang dibenarkan bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain. Untuk maklumat lanjut dan Perhubungan borang permohonan pinjaman kini melalui e-mel: trustloan87@gmail.com

  BEST REGARD,
  Mr.Anthony Dave.
  Trust Loan Company
  Email trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 157. Hello, Saya Puan Sandra Ovia, wang pemberi pinjaman swasta, adakah anda dalam hutang? Anda memerlukan rangsangan kewangan? pinjaman untuk merancang untuk tahun baru, untuk memenuhi sehingga bil anda, mengembangkan perniagaan anda pada tahun ini dan juga untuk pengubahsuaian rumah anda. Saya memberi pinjaman kepada syarikat-syarikat tempatan, antarabangsa dan juga pada kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%. Anda boleh menghubungi kami melalui E-mel: (sandraovialoanfirm@gmail.com)
  Anda dipersilakan untuk syarikat pinjaman kami dan kami akan memberikan anda perkhidmatan yang terbaik kami.

  ReplyDelete
 158. * Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
  * Bayaran balik bulanan bermula dalam tempoh 8 bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
  * Kadar faedah yang rendah 2%
  * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
  * Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
  *** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan. daripada anda Hubungi kami sekarang
  E-mel: trustloan87@gmail.com

   
  BEST REGARD,
  Mr.Anthony Dave.
  Chief Executive Officer
  Trust Loan Company
  Email trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 159. Hari baik orang Indonesia saya, nama saya Andri Ramadhan.I telah menjadi korban dari scammers di internet semua nama mendapatkan pinjaman dan saya telah berdoa untuk mendapatkan sumber yang tepat untuk waktu yang lama sekarang, Itu dua bulan lalu saya bertemu (perusahaan pinjaman Annisa Ahmad) dan gratest saya terkejut setelah mengisi semua formulir neccessary loan saya diberikan dan dikirim ke rekening saya dalam waktu kurang bahwa 24 jam, orang seorang saksi hidup, ini adalah email saya jika Anda membutuhkan pertanyaan ..andriramadhan592@gmail.com atau Anda dapat menghubungi mereka langsung di
  sebuah annisaahmad.loanfirm@gmail.com.
  Tuhan memberkati Anda.

  ReplyDelete
 160. Adakah anda memerlukan bantuan kewangan atau pinjaman segera? dan anda telah kecewa oleh bank. Kami boleh menyediakan pembiayaan langsung sehingga 5 juta euro pada kadar faedah mudah Untuk maklumat lanjut dan keperluan borang permohonan, Hubungi kami melalui e-mel uspf.associates@gmail.com

  Salam.
  Moises Miguel

  ReplyDelete
 161. * Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
  * Bayaran balik bulanan bermula dalam tempoh 8 bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
  * Kadar faedah yang rendah 2%
  * Pembayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
  * Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
  *** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan. daripada anda Hubungi kami sekarang
  E-mel: trustloan87@gmail.com

   
  BEST REGARD,
  Mr.Anthony Dave.
  Trust Loan Company
  Email trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 162. Halo Setiap Satu, nama saya wanita Jane alice dari Indonesia, dan saya bekerja dengan bersatu bangsa kompensasi, dan kami telah mendengar dan juga membuat pinjaman dari perusahaan pinjaman, saya cepat ingin menggunakan media ini untuk memperingatkan seluruh Indonesia yang mencari pinjaman di internet sangat berhati-hati untuk tidak jatuh di tangan scammers dan fraudstars, ada banyak lender kredit palsu di sini di internet dan beberapa dari mereka adalah asli dan nyata, aku ingin meluncur kesaksian tentang bagaimana Tuhan menuntun saya untuk pemberi pinjaman dan Pinjaman nyata genue telah mengubah hidup saya dari rumput rahmat, setelah saya telah tertipu oleh beberapa pemberi pinjaman kredit di sini di internt, saya kehilangan banyak uang untuk membayar biaya pendaftaran, isurance, pajak, dan setelah pembayaran saya masih tidak mendapatkan saya pinjaman. Setelah berbulan-bulan mencoba untuk mendapatkan pinjaman di internet dan jumlah scammed kali uang tanpa mendapatkan pinjaman dari perusahaan mereka sehingga saya menjadi begitu putus asa dalam mendapatkan pinjaman dari online genue kredit pemberi pinjaman yang tidak akan meningkatkan rasa sakit saya, jadi saya memutuskan untuk menghubungi seorang teman saya yang baru-baru mendapat pinjaman online, kita membahas kesimpulan kita tentang masalah dan dia bercerita tentang seorang wanita yang disebut Mr Dangote yang merupakan CEO dari Dangote Pinjaman Perusahaan. Jadi saya diterapkan untuk jumlah pinjaman (Rp400,000,000) dengan tingkat bunga rendah 1,5%, tidak merawat usia saya, karena saya mengatakan kepadanya apa yang saya ingin menggunakan uang itu untuk membangun bisnis dan pinjaman saya disetujui dengan mudah tanpa stres dan semua persiapan dilakukan pada transfer kredit dan dalam waktu kurang dari 24 jam setelah pendaftaran pinjaman, sudah disimpan ke bank dan mimpi saya datang melalui. Jadi saya ingin saran yang membutuhkan genue panggilan pinjaman cepat sekarang email di Dangotegrouploandepartment@gmail.com. dia tidak tahu bahwa aku melakukan ini. Saya berdoa agar Tuhan memberkati dia untuk hal-hal baik yang telah dilakukan dalam hidup saya. Anda juga dapat menghubungi saya di ladyjanealice@gmail.com hari yang indah lebih info..

  ReplyDelete
 163. * Adakah anda memerlukan pinjaman segera?
  * Pembayaran balik bulanan bermula dalam tempoh 8 bulan selepas anda telah mengumpul pinjaman dalam akaun bank anda.
  * Kadar faedah yang rendah 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) tempoh.
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
  * Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas menghantar permohonan pinjaman Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam, dan ***.
  *** Pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang kami perlukan. daripada anda Hubungi kami sekarang
  E-mel: trustloan87@gmail.com

   
  BEST REGARD,
  Mr.Anthony Dave.
  Trust Loan Company
  Email trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 164. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas menghantar permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan dalam masa kurang daripada 24 jam sebelum itu
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  badan.

  Hubungi syarikat amanah sah dan berlesen yang dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat lanjut dan borang permohonan pinjaman dengan perniagaan, melalui

  e-mel: trustloan87@gmail.com


  BEST REGARD,
  Mr.Anthony Dave.
  Loan Trust Company
  e-mel trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 165. DIRECT SERVICE ONLINE FIRM
  HEAD OFFICE---Richmond Road,Worthing, United Kingdom
  EMAIL--[directserviceonlinefirm@gmail.com]
  ---------------------------------------------------------------------------
  We give out loans from the range of $1,000 to $90,000,000.at an interest
  of 2% Interest rate.

  Interested clients should please fill our form below-

  NAME--------------
  COUNTRY-----------
  ADDRESS--------------
  AMOUNT OF LOAN NEEDED-------
  PURPOSE OF LOAN ------------
  SCAN AND ATTACH YOUR IDENTITY CARD--
  OFFICE/HOME PHONE NUMBER-----------
  GENDER---------------------------

  Our company mailing contact box is
  via- [directserviceonlinefirm@gmail.com]

  ROSE WILLIAMS
  EMAIL--[directserviceonlinefirm@gmail.com]
  DIRECT SERVICE ONLINE FIRM

  ReplyDelete
 166. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas menghantar permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan dalam masa kurang daripada 24 jam sebelum itu
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  badan.

  Hubungi syarikat amanah sah dan berlesen yang dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat lanjut dan borang permohonan pinjaman dengan perniagaan, melalui

  e-mel: trustloan87@gmail.com


  BEST REGARD,
  Mr.Anthony Dave.
  Trust Loan Company
  e-mel trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 167. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang dari 24 jam
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  dari awak.

  Hubungi sah dan syarikat amanah berlesen yang dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat dan pinjaman lebih permohonan membentuk perniagaan bersama, melalui

  e-mel: trustloan87@gmail.com


  BEST REGARD,
  Mr.Anthony Dave.
  Trust Loan Company
  Email trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 168. Saya ingin semua orang untuk membaca mesej ini dengan hati-hati. Saya sangat senang untuk membuat kesaksian bagaimana saya mendapat pinjaman saya di pemberi pinjaman kredit legit, saya telah menderita di tangan kreditur internet palsu di laman web tertentu, saya telah diterapkan di beberapa syarikat pinjaman di sini dan semua yang mereka lakukan adalah meminta saya untuk pembayaran dan selepas pembayaran, saya tidak akan mendapat pinjaman dari mereka, mereka adalah orang-orang yang salah. Saya kesakitan kerana hutang saya, dan saya membayar bayaran lain untuk mendapatkan pinjaman untuk membuat saya hutang yang lebih besar. Saya sangat senang ketika teman saya mengatakan kepada saya bahawa dia mendapat pinjaman dari internet, dia adalah orang yang mengatakan kepada saya tentang syarikat pinjaman Theresa, dan saya mengajukan pinjaman sebanyak $ 100,000 USD Aku mengikuti semua prosedur, saya berfikir bahawa saya lakukan tidak akan mendapatkan pinjaman , tapi aku sangat senang ketika pinjaman saya diluluskan dan dihantar ke akaun bank saya langsung dalam masa 24 jam memohon. Saya telah membayar semua hutang saya sekarang dan saya stabil secara kewangan ketika saya menulis mesej ini. Jadi jika salah satu dari anda berada di sini untuk mengajukan pinjaman, anda harus menghubungi theresaloancompany di Kesatuan E-mail, mereka adalah satu-satunya pemberi pinjaman pinjaman adalah nyata, yang lain adalah palsu. Cukup ikuti semua prosedur di syarikat pinjaman Theresa dan saya meyakinkan anda bahawa anda juga akan mendapatkan pinjaman anda seperti saya dan rakan-rakan saya. Anda mempunyai bijak supaya anda tidak akan kehilangan wang seperti saya, hubungi Theresa sekarang di e-mel mereka jika anda benar-benar memerlukan pinjaman theresaloancompany@gmail.com
  hubungi saya juga jadi saya boleh memberikan maklumat lebih lanjut tentang feyzilfatma@gmail.com
  Terima kasih telah membaca kesaksian saya dan saya berterima kasih kepada Tuhan Bantuan

  ReplyDelete
 169. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas menghantar permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan dalam masa kurang daripada 24 jam sebelum itu
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  badan.

  Hubungi syarikat amanah sah dan berlesen yang dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat lanjut dan borang permohonan pinjaman dengan perniagaan, melalui

  e-mel: trustloan87@gmail.com


  BEST REGARD,
  Mr.Anthony Dave.
  Trust Loan Company
  email trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 170. Apakah Anda tidak stabil secara finansial? yang Anda menolak pinjaman dari bank? di sini adalah kesempatan Anda untuk mendapatkan pinjaman dan booming bisnis menabrak Anda seperti yang kita Queen Anita memberikan pinjaman kepada pelamar kami dengan tingkat bunga 2% jadi jika Anda intrested dalam memperoleh pinjaman dari kami hubungi kami di (queenanitaloanfirm@gmail.com )

  ReplyDelete
 171. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas menghantar permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan dalam masa kurang daripada 24 jam sebelum itu
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  badan.

  Hubungi syarikat amanah sah dan berlesen yang dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat lanjut dan borang permohonan pinjaman dengan perniagaan, melalui

  e-mel: trustloan87@gmail.com


  BEST REGARD,
  Mr.Anthony Dave.
  Trust Loan Company
  email trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 172. Adakah anda sedang mencari pinjaman? Atau anda menolak pinjaman oleh bank atau institusi kewangan bagi satu atau lebih sebab-sebab? Anda mempunyai tempat yang tepat untuk penyelesaian pinjaman anda di sini! Elizabeth Global Finance terhad memberi pinjaman kepada syarikat-syarikat dan individu pada kadar faedah yang rendah dan berpatutan 2%. Sila hubungi kami melalui e-mel hari ini melalui: elizabethp111@live.co.uk

  ReplyDelete
 173. KESAKSIAN NYATA PINJAMAN PENAWARAN
  Nama saya Razaini dari Jakarta INDONESIA Saya ingin menggunakan media ini untuk berterima kasih kepada Ibu Sunhine dari SUNSHINELOANCOMPANY yang membantu saya dalam mendapatkan kualitas tanpa jaminan untuk keberhasilan operasi dari bayi saya dan bayi saya sehat dan kuat saat ini.
  Aku punya uang pinjaman saya dalam waktu kurang dari satu, setelah pinjaman saya disetujui dan saya diminta untuk membayar biaya pendaftaran yang saya lakukan dan dalam waktu kurang dari 3 jam dari jumlah pinjaman saya sebesar Rp.800,000,000 ditransfer ke rekening bank saya.
  Anda dapat menghubungi Ibu sunshine melalui email: sunshineloancompany@gmail.com
  atau hubungi saya untuk informasi lebih lanjut melalui email saya: fadiarazaini@gmail.com.
  lebih berkat Ibu sunshine dan Tuhan memberkati keluarga Anda.

  ReplyDelete
 174. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas menghantar permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan dalam masa kurang daripada 24 jam sebelum itu
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  badan.

  Hubungi syarikat amanah sah dan berlesen yang dibenarkan
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat lanjut dan borang permohonan pinjaman dengan perniagaan, melalui

  e-mel: trustloan87@gmail.com


  BEST REGARD,
  Mr.Anthony Dave.
  Trust Loan Company
  email trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 175. Halo semua, kami ceo dari alyssa lender deborah saat memberikan pinjaman kepada pelamar kami untuk membantu mereka booming bisnis menerjang mereka, membayar tagihan Anda, Yang kita butuhkan adalah beberapa informasi tentang Anda dengan tingkat bunga 2%. Jadi hubungi kami di alyasaadaburahlenders@gmail.com

  ReplyDelete
 176. Halo semua, saya Liza Teddy dari Indonesia silahkan saya saran Anda semua di sini untuk tidak mengajukan pinjaman di setiap perusahaan pinjaman atau kreditur di situs ini, tidak mengisi setiap perusahaan pinjaman di situs ini semua orang di sini adalah palsu, Penipu dan curang, bahkan beberapa kesaksian di sini semua palsu, mereka adalah orang-orang yang sama melakukan itu semua, mereka masih orang yang sama melakukannya. jadi harap berhati-hati untuk tidak jatuh sebuah tertipu, saya telah ditipu 4 kali dari sekitar Rp82 juta untuk semacam biaya transfer, Pajak, Asuransi dan semua, tapi setelah pembayaran saya saya tidak mendapatkan pinjaman saya, sebaliknya mereka meminta saya untuk membayar lagi dan lagi. Tapi Allah begitu bersyukur bahwa saya kemudian mendapat pinjaman dari Perusahaan yang teman saya bekerja di Arab Saudi, (AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM ), mereka adalah perusahaan terkemuka sekarang di Asia, mereka berada di sini untuk membantu kita semua yang telah scammed, jadi jika Anda membutuhkan pinjaman lebih baik pergi ke perusahaan di Arab Saudi atau jika Anda memiliki teman kemudian memberitahu mereka untuk membantu Anda dalam menghubungi mereka untuk pinjaman oke, yang sangat sederhana untuk mendapatkan dan hanya 1% tanpa agunan. Ini adalah email mereka (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com) Anda dapat menghubungi mereka baik-baik saja hanya dengan Aplikasi Anda dengan mereka Anda akan mendapatkan pinjaman Anda dalam waktu 24 jam, cepat dan Genuine saya melakukan semua ini untuk membantu negara saya dari penipuan,email saya adalah (teddyliza2020@gmail.com) hubungi saya untuk info lebih lanjut, saya bersedia untuk membantu Tuhan memberkati kalian semua.

  ReplyDelete
 177. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda.
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapat wang.
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%.
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) panjang.
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam.
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan.
  daripada anda.

  Hubungi syarikat amanah sah dan berlesen yang dibenarkan.
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat dan pinjaman lebih permohonan membentuk perniagaan bersama, melalui.

  e-mel: trustloan87@gmail.com


  BEST REGARD,
  Mr.Anthony Dave.
  Trust Loan Company
  Email trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 178. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas menghantar permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang daripada 24 jam
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  dari awak.

  Hubungi syarikat ini sah dan berlesen, yang diberi kuasa
  untuk memberi bantuan kewangan kepada Everybody
  Maklumat dan permohonan pinjaman lebih bentuk

  email: trustloan87@gmail.com


  BEST REGARD,
  Mr.Anthony Dave.
  Trust Loan Company
  Email trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 179. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapatkan wang
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) Panjang
  * Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas menghantar permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan awal kurang daripada 24 jam
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan
  dari awak.

  Hubungi syarikat ini sah dan berlesen, yang diberi kuasa
  untuk memberi bantuan kewangan kepada Everybody
  Maklumat dan permohonan pinjaman lebih bentuk

  email: trustloan87@gmail.com


  BERHUBUNG TERBAIK,
  Mr.Anthony Dave.
  Amanah Pinjaman Syarikat
  e-mel trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 180. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda.
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapat wang.
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%.
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) panjang.
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam.
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan.
  daripada anda.

  Hubungi syarikat amanah sah dan berlesen yang dibenarkan.
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat dan pinjaman lebih permohonan membentuk perniagaan bersama, melalui.

  e-mel: trustloan87@gmail.com


  BERHUBUNG TERBAIK,
  Mr.Anthony Dave.
  Amanah Pinjaman Syarikat
  e-mel trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete
 181. Adakah anda memerlukan pinjaman kredit kewangan yang mendesak?
  * Pemindahan Sangat cepat dan serta-merta ke akaun bank anda.
  * Bayaran balik bermula lapan bulan selepas anda mendapat wang.
  akaun bank
  * Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%.
  * Bayaran balik jangka panjang (1-30 tahun) panjang.
  * Terma pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan.
  *. Berapa lama masa yang diambil untuk membiayai? Selepas mengemukakan permohonan pinjaman
  Anda boleh mengharapkan jawapan yang awal kurang daripada 24 jam.
  pembiayaan dalam 72-96 jam selepas menerima maklumat yang mereka perlukan.
  daripada anda.

  Hubungi syarikat amanah sah dan berlesen yang dibenarkan.
  bahawa bantuan kewangan kepada negara-negara lain.
  Untuk maklumat dan pinjaman lebih permohonan membentuk perniagaan bersama, melalui.

  e-mel: trustloan87@gmail.com


  BERHUBUNG TERBAIK,
  Mr.Anthony Dave.
  Amanah Pinjaman Syarikat
  e-mel trustloan87@gmail.com

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apesal Widgets